Més projectes d'inversió forana i menys capital
L’any passat es van formalitzar 627 sol·licituds, un 10% més, i es van generar 377 negocis
L’any passat es van formalitzar un total de 627 iniciatives d’inversió estrangera, un 10% més que l’any anterior, per valor de 97 milions d’euros. Tot i l’augment del nombre de sol·licituds, el volum d’inversió va ser pràcticament el mateix que l’any passat. Pel que fa a la quantitat mitjana d’inversió de les sol·licituds que es van acabar de tancar, va baixar un 9% respecte al 2015 tot i que van tirar endavant 56 peticions de negoci més. Mentre que aquell any la inversió inicial mitjana dels empresaris forans va ser de 170.000 euros, l’any passat la xifra va baixar als 155.000. No obstant això, cal remarcar que del 2014 al 2015, any d’eclosió de l’activitat inversora forana, els actius van pujar un 86% fins a situar-se als 170.000. Des del 2015, doncs, la inversió estrangera suposa un 4% del PIB, un índex que se situa a la mitjana dels països europeus.
El ministre de Turisme i Comerç, Francesc Camp, va presentar ahir el balanç de les dades de l’any passat constatant que “la inversió mitjana ha baixat una mica” però que tot i així “tres de cada quatre sol·licituds es formalitzen amb inversió estrangera a Andorra”, una dada que va dir que és “força alta”. En concret, de les 811 sol·licituds presentades, en van fructificar un 77%. A més, respecte a la caiguda del volum econòmic de les inversions, va apuntar que “no em preocupa massa” perquè cal veure l’evolució que tindrà durant aquest any i el que ve.
377 negocis amb 500 empleats
Per altra banda, de les 571 sol·licituds d’inversió que es van formalitzar el 2015, 377 es van traduir en negocis que al seu torn van generar mig miler de llocs de treball (les dades són de fa dos anys en espera d’obtenir dades de l’any passat). Això suposa que el 45% de les societats que es constitueixen al país són de capital estranger.
Per països, Espanya i França segueixen sent els principals orígens, amb un 40% i un 21% respectivament, però irrompen Suïssa i Luxemburg amb un 8% i un 13% (i 13,5 i 12,7 milions d’inversió respectivament). “Estan entrant fort des de fa dos anys”, va remarcar el ministre. No obstant això, les inversions d’origen espanyol que segueixen sent les més importants quant a volum amb 142 milions d’euros han baixat un 14% mentre que les franceses han augmentat un 8% i se situen en els 49 milions. El ministre va subratllar que “a França cada cop es coneix més l’interès per a invertir a Andorra”.
La majoria de les iniciatives tenen a veure amb el sector patrimonial, de la compravenda i gestió i administració de béns immobles. L’any passat el 50% de les inversions formalitzades van correspondre a aquest àmbit, seguit de la prestació de serveis (21%), comercialització (16%) i promoció immobiliària (8,3%). Segons Camp, l’objectiu és atraure empreses mitjanes o grans. “És el nostre punt feble”, va admetre, ja que la majoria de companyies que s’instal·len al país són de poca envergadura.
Camp va fer una valoració positiva del balanç de l’any passat afirmant que “tot i ser un any molt crític la inversió estrangera continua creixent”. “Sempre es parla molt de com la crisi BPA ha afectat la imatge d’Andorra a fora i veient els indicadors veiem que no ha afectat tant”, va sentenciar.
En aquest sentit, va apuntar que el 43,5% dels nous negocis són vinculats a la inversió estrangera i va destacar que el 26% dels tràmits al registre de societats mercantils són d’aquest tipus d’iniciatives empresarials. Per altra banda, va justificar que els bancs “siguin molt curosos” a l’hora d’obrir comptes, ja que “cal donar-los marge per adaptar-se” als canvis. En la mateixa línia, va indicar que la voluntat és agilitzar els tràmits i donar solució als expedients de manera ràpida però va argumentar que “l’increment del volum de feina ha estat molt important”. Però “hem de millorar en rapidesa”, va reblar.
AGREGATS ECONÒMICS A LES AMBAIXADES
El ministre Camp va voler destacar ahir el paper que tenen les ambaixades a l’hora de projectar el país a l’exterior perquè inversors de fora s’hi fixin. És per això que va anunciar que es vol desenvolupar la figura de l’agregat econòmic a les ambaixades espanyola i francesa, perquè es dediquin a realitzar aquesta funció. Es tracta de “figures especialitzades que facin de taca d’oli i donin a conèixer Andorra com a destí d’inversió”, va explicar. A més, va afegir que s’intensificarà la participació en congressos internacionals i va destacar la tasca d’Actua.