diplomàcia
Mobilització a les xarxes pel consolat francès
Les campanyes a ‘Change.org’ i Facebook sumen més de 640 adhesions que rebutgen el trasllat
El tancament l’agost que ve del consolat francès ha suscitat l’enuig d’alguns ciutadans gals i també andorrans que condemnen la decisió del govern del veí del nord. Fins ara dues campanyes d’Internet han recollit més de 640 mostres de rebuig al tancament, una a change.org dirigida al president François Hollande i una altra a Facebook, on critiquen que l’administració dels residents francesos sigui transferida al consolat general de França a Barcelona i a Madrid.
“On són els nostres consellers consulars? No seran rellevades les seves atribucions? On és el nostre representant? No està concernit? Estem a bord d’un vaixell a la deriva?”, qüestionen a la plataforma de recollida de signatures, mentre que a la pàgina de Facebook critiquen la política de racionalització de la presència consular francesa al món. “Tot per motius d’estalvi. Estalvi per a l’estat francès, no per als ciutadans francesos d’Andorra, és clar”, lamenta.
Els residents francesos al Principat hauran de desplaçar-se a Barcelona per realitzar les seves gestions amb l’excepció dels assumptes d’estat civil, de nacionalitat i de visats, que seran assignats al consolat general de Madrid, segons s’explica al comunicat que va emetre l’ambaixada francesa dijous passat i que també precisava que l’ambaixada continuarà gestionant les emergències a Andorra.
DA lamenta la decisió
Demòcrates per Andorra (DA) va lamentar ahir la decisió de l’executiu gal però va voler deixar clar que la clausura del consolat no té relació amb les relacions bilaterals. “És una decisió que s’emmarca dins de la política consular de l’estat francès i en cap cas té cap vinculació amb la relació entre els dos estats”, van assenyalar des del partit. Malgrat reconèixer que “ens hagués agradat que aquesta decisió no s’hagués produït”, van subratllar que “respectem les decisions que sobiranament pren l’estat francès”.
Els demòcrates van insistir que les relacions entre ambdós estats són “excel·lents” i van assegurar que “passen per un dels millors moments que mai hem tingut” i en aquest sentit van fer referència a la inversió de l’estat francès per millorar els accessos al país. “Aquesta decisió no farà canviar aquesta entesa”, van recalcar, alhora que van assenyalar que ni l’ensenyament ni la presència cultural es ressentiran del tancament del consolat. Sobre aquesta qüestió, el partit va posar de manifest que “la presència a nivell cultural i econòmic de França al país continuarà donant-se amb la mateixa intensitat” i “amb la voluntat d’incrementar-se” i va apuntar que “en cap cas qüestiona d’altres aspectes rellevants”, com la presència de l’ensenyament francès al Principat.
Socialdemocràcia i Progrés (SDP) també va deplorar ahir la clausura del consolat i va alertar que això perjudicarà l’arribada d’empreses del país veí. “Per a les empreses franceses és una molt mala notícia. Si el govern francès trasllada el consolat les empreses es podran repensar la seva presència al país”, va declarar el secretari d’organització del partit, Joan Marc Miralles.
SDP culpa govern
Miralles també va acusar l’executiu de Toni Martí de no haver fet “res” per evitar el tancament. “Hem deixat de banda una comunitat molt important de residents”, va lamentar, i va culpar el Govern de no haver fet gestions amb l’ambaixada per evitar el trasllat. “Potser s’hauria pogut salvar i mantenir el consolat” si s’hagués parlat amb les autoritats franceses, va asseverar.
En aquest context, va assenyalar que el Govern hauria d’haver-se ofert a assumir les despeses de mantenir obert el consolat, pagant els sous dels treballadors o bé traslladant-hi funcionaris del país. “Si s’aporten deu milions d’euros per millorar els accessos, per què no uns centenars de milers d’euros per mantenir el consolat obert?”, va preguntar.