energia
La planta de Soldeu abastirà també el Tarter
La prioritat és estendre la xarxa a més zones de població i construir la central de la Comella
La primera central de cogeneració del país produeix electricitat, abasteix de calefacció i aigua calenta el 70% dels clients potencials de Soldeu –12 de 17 edificis– i pretén estendre la xarxa a més zones de la població i arribar també al Tarter. Tres mesos després d’entrar en funcionament, el cap de Govern, Toni Martí; la ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, i el director general de FEDA, Albert Moles, van inaugurar ahir oficialment la planta Fedaecoterm –que ha comportat una inversió de 13 milions d’euros– en presència dels síndics, consellers generals i cònsols i consellers de Canillo.
Calvó va afirmar que la instal·lació és “la primera pedra d’una nova política energètica nacional” que passa per l’augment de la capacitat de produir energia per tal de reduir la dependència energètica que té el país. El Principat importa actualment el 83% de l’energia elèctrica –des d’Espanya i França– i el 100% del combustible. L’objectiu és arribar a produir com a mínim el 30% de l’energia l’any 2030 –actualment la central elèctrica en fabrica el 15% i Ctrasa un 2%. “Amb aquesta planta produïm més i millor”, va manifestar Calvó, que va fer un balanç positiu de les fites que s’han assolit durant el primer trimestre de funcionament d’una infraestructura “modèlica”, que funciona “de manera molt més eficient que les estructures tradicionals que tenim ara”.
De la seva banda, Moles va afirmar que “avui és un gran dia perquè ha estat un esforç de tres anys de construcció i 19 anys de projecte”. “Avui és un primer pas per a tot aquest canvi que Andorra ha de fer i que ja és una realitat”, va sentenciar.
Central de la Comella
Moles va destacar que la prioritat de FEDA per als propers tres anys és acabar de consolidar la planta de Soldeu i posar en marxa la de la Comella, i en aquest sentit va descartar engegar més projectes fins que els actuals no estiguin encarrilats. “Prioritzarem aquests dos projectes i difícilment arrencarem més cosa”, va subratllar, alhora que va destacar que al Principat s’hi podrien arribar a fer fins a cinc projectes de gran envergadura relacionats també amb l’energia hidràulica, la solar i l’eòlica.
Martí va manifestar que la planta de Soldeu és “una primera pedra d’un gran edifici que haurem de bastir conjuntament”, i va assegurar que Andorra podria “aconseguir ser un dels primers països amb emissió neutra de carboni l’any 2050”. Un objectiu que –va remarcar– s’assolirà amb el compromís de les institucions públiques i del sector privat, i en aquest sentit va apuntar que “hi ha d’haver una continuïtat d’actuacions al llarg dels propers governs”. Respecte a Fedaecoterm, va apel·lar a la gran dependència que té el país de l’exterior en matèria energètica, i va indicar que “amb obres com aquesta cada vegada som menys dependents de l’exterior i més sobirans des d’un punt de vista energètic”.
Les obres de construcció de la planta es van iniciar el setembre del 2013 i van durar tres anys, fins a l’agost del 2016. L’1 de desembre, després de tres mesos de proves, va entrar en funcionament subministrant electricitat, calefacció urbana i aigua calenta als grans consumidors de Soldeu. Finalment ahir es va inaugurar la planta amb la presència de les principals autoritats del país, que van destapar la placa previ als discursos de Moles i Calvó. A més, també hi van assistir clients que ja s’abasteixen de la planta i que van poder fer una visita a les instal·lacions amb explicacions sobre el funcionament de la planta i el procés de construcció.
LA XIFRA
2 GIGAWATTS. És l’energia que ha produït la central de cogeneració de Soldeu des que es va posar en funcionament, l’1 de desembre de l’any passat. L’objectiu és arribar a produir 11 GW/h d’energia tèrmica i 6 GW/h d'elèctrica. Aquesta darrera xifra representarà un 1% de l’electricitat que es consumeix i es podria acostar al 2%.