Previsió econòmica
El dèficit sanitari serà de 105 milions el 2021 si no s'apliquen canvis
La CASS preveu que si no es prenen mesures els números vermells en uns anys seran d’uns 90 milions
i al SAAS com a mínim de 15 milions més
La Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) va fer uns càlculs amb l’evolució (envelliment) de la població respecte a la despesa actual sanitària i ha establert que si no es pren cap mesura el dèficit en cinc anys se situarà en una forquilla d’entre 80 i 100 milions d’euros. La dada, arrodonint, caldria col·locar-la en uns noranta, que poden oscil·lar amunt o avall segons diferents factors, especialment lligats a l’evolució del nombre d’assalariats. Aquesta situació s’assoliria el 2021, quan es complirien els cinc anys (ja que l’estudi utilitza dades del 2016). La xifra del forat de la Seguretat Social no és equivalent, però, a tota la sanitat. Cal comptar amb els 15 milions d’euros de dèficit que cada any té el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària i que inclou fonamentalment l’hospital (la major part de la despesa) i l’atenció primària. Sumant les dues magnituds l’escenari previst són uns números vermells anuals de 105 milions d’euros en salut.
La CASS va explicar aquesta previsió als demòcrates a la trobada que van mantenir el ministeri de Salut, el SAAS i la Seguretat Social amb membres de l’executiu i del grup parlamentari que li dona suport. La perspectiva de dèficit és l’argument més potent per sustentar les mesures importants que es prendran en la reforma sanitària. El dèficit actual, a tancament del 2016, se situaria prop dels 55 milions. La magnitud surt dels aproximadament 40 milions de números vermells de la CASS i els 15 del SAAS. És una xifra enganyosa perquè si el gabinet de Toni Martí no hagués apujat les cotitzacions (es reté un 1% més a l’empresari i un 1% més als treballadors) el forat en sanitat seria de 75 milions. Un altre element clau que justifica la urgència de prendre mesures passa perquè precisament els 20 milions extra per a la CASS que es van aconseguir amb l’augment de les cotitzacions van frenar la sagnia poc més d’un any. Actualment ja es torna a estar (amb 55 milions) en les mateixes xifres de números vermells en sanitat que es tenien abans que es fes pagar el 2% més dels salaris.
Fonts sanitàries properes a l’administració van assenyalar que Toni Martí ha donat ordres estrictes perquè aquest cop la reforma planejada tiri endavant i no es quedi en simples plans mai executats com en ocasions anteriors. El cap de Govern, segons diverses fonts, considera que la solució del greu problema sanitari és un dels llegats que ha de deixar del seu mandat. Per aquest motiu, va exigir un calendari d’aplicació de les mesures reformadores. El calendari, avançat pel Diari, preveu quan s’han d’anar implementant els deu punts amb el canvi de model que suposarà la creació del metge de capçalera, que serà visita obligada abans d’anar a un especialista.
Altres fonts sanitàries van comentar que l’aplicació de les mesures no suposarà un canvi immediat en la tendència de despesa i que tampoc s’aspira a una reducció del dèficit. L’objectiu real és aconseguir aturar l’increment dels números vermells anuals amb la voluntat de no superar les xifres actuals (40 milions a la CASS i 15 milions al SAAS) perquè continuïn sent assumibles dins dels pressupostos de l’Estat. Cal recordar, però, que el forat sanitari ja supera clarament el deu per cent del pressupost anual. L’executiu està convençut que anar més enllà ja és insostenible a mitjà termini.
L'HOSPITAL POSA AL CONTRACTE QUE ELS METGES LIBERALS PAGUIN UNA TAXA D'ÚS
El Servei Andorra d’Atenció Sanitària (SAAS) ha enviat als metges liberals l’esborrany del nou contracte que ha de fixar la relació laboral entre els facultatius i l’hospital. El nou model suposa a efectes pràctics que els metges liberals passaran a tenir pràcticament les mateixes obligacions que els assalariats del Nostra Senyora de Meritxell. A l’esborrany enviat es manté la inclusió d’una taxa a tots els doctors que vulguin utilitzar les instal·lacions del centre. La taxa s’aplicarà a cada acte mèdic que s’hagi realitzat en dependències o amb material de l’hospital. La xifra estàndard que es retindrà als facultatius serà, en principi, d’un 3% de l’import de l’acte mèdic facturat. Però el percentatge no està tancat perquè el SAAS té la intenció d’aplicar una retenció diferent segons cada especialitat. Els metges liberals es van oposar a aquesta taxa en l’assemblea que van mantenir aquest mes. Els facultatius han contractat una assessoria legal per rebatre els arguments de l’hospital, ja que consideren que no han d’abonar aquest impost. L’hospital, segons fonts properes al centre, manté que la taxa s’ha d’aplicar i que ho farà amb tots els facultatius liberals que facturin actes mèdics fets al centre.