Equipaments

El Govern anuncia un nou tanatori nacional a Escaldes

El cap de Govern afirma que l’executiu i el comú “fa mesos” que treballen per trobar una parcel·la on construir la instal·lació

El Govern anuncia un nou tanatori nacional a EscaldesArxiu

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El cap de Govern, Toni Martí, va confirmar al Diari que abans del final de la legislatura s’haurà construït un tanatori i sala de vetlla nacional a la parròquia d’Escaldes-Engordany. D’aquesta manera es donarà resposta a la petició feta per un grup de veïns que fa unes setmanes van entrar una demanda al comú per poder recuperar un tanatori i sala de vetlla en un espai cèntric. Ara bé, el cap de Govern va deixar clar que si bé la demanda “és legítima”, no ho és només per la gent d’Escaldes, “és una demanda legítima per a qualsevol persona de qualsevol parròquia, especialment d’aquelles en què ni tan sols disposen d’una sala de vetlla”.

Martí va informar que “fa temps” que tècnics del comú i de l’executiu treballen conjuntament “per trobar una parcel·la, propera a l’hospital”, per poder-hi fer “un tanatori i sala de vetlla nacional”. Va manifestar que hi ha diferents opcions sobre la taula, però que es pensa en “un terreny propietat del Govern, que en fa ús el SAAS, però que no està construït”. Un cop s’hagués escollit, es firmaria un conveni per materialitzar el projecte. “És una demanda legítima i abans del final de la legislatura el tanatori i sala de vetlla nacional serà una realitat”, va afirmar, reiterant que “ens hem coordinat perquè això sigui possible”.

Martí va recordar que quan es va tancar el tanatori de l’hospital “ja tenia una funció nacional”, i llavors es va arribar a l’acord que Andorra la Vella disposaria de la sala de vetlla per a aquelles par­ròquies que no en tenen de manera provisional”. Ara bé, també va deixar la porta oberta que la sala de la capital es mantingui oberta si el comú ho decideix així. La competència sobre la sala de vetlla és comunal, mentre que el tanatori depèn del Govern.

El líder de l’executiu va defensar que l’equipament es construeixi a Escaldes perquè “el millor lloc, el més correcte, per tenir el tanatori és al costat de l’hospital”. Pel que fa als costos no va concretar qui hauria d’assumir la inversió. “Hem de veure qui hauria de pagar les obres”, va manifestar.

La reivindicació

A principi de mes un grup de veïns d’Escaldes van entrar una súplica de demanda al comú acompanyada de 600 signatures de ciutadans amb dret a vot (més del 10% del cens electoral parroquial) reclamant que la corporació busqués una ubicació cèntrica per adequar un tanatori i una sala de vetlla de manera “immediata”. Els promotors –que van preferir restar a l’anonimat– posaven de manifest que quan es va tancar el tanatori de l’hospital (l’any 2014) s’havia parlat d’una mesura provisional, d’entre tres i sis mesos, però que més de dos anys després la situació era la mateixa. I hi afegien que no els satisfeien les opcions properes: ni la sala de vetlla que el comú de la capital va habilitar a les antigues dependències de circulació ni tampoc l’alternativa que va adequar el comú d’Escaldes, la sala de vetlla del cementiri de la Plana. A la demanda els veïns destacaven que “no es tracta de la reivindicació de quatre persones, sinó de tota la parròquia”.

CAP SERVEI A LA SALA DE VETLLA DE LA PLANA DES DEL 2015

El grup d’escaldencs que reivindica un tanatori i una sala de vetlla en un lloc cèntric considera que l’alternativa que hi ha ara mateix a la parròquia és clarament insuficient. Les instal·lacions del cementiri de la Plana, es queixen, són especialment problemàtiques a l’hivern perquè estan en una zona obaga, en què s’acumula molt de gel. Possiblement aquest és un dels motius pels quals, i segons les dades oficials facilitades, no s’hi ha fet cap servei ni l’any 2015, ni el 2016, ni el 2017 fins ara, malgrat que sí que s’haurien fet funerals de confessió no catòlica. El comú va fer obres d’adequació en unes instal·lacions que ja existien quan es va tancar el tanatori de l’hospital per tal d’oferir una alternativa, però aquesta no convenç.

Al seu torn, Andorra la Vella també va habilitar –en principi amb caràcter provisional– una sala de vetlla a les oficines de circulació que havien quedat desocupades amb el trasllat del servei al nou edifici comunal de la plaça Lídia Armengol. La instal·lació de la capital, segons les dades facilitades per la corporació, és la que ha absorbit la majoria dels serveis que es feien al tanatori de l’hospital: l’any 2015 va acollir 154 vetlles, l’any passat 152 i fins a mitjan aquest mes n’havia fet 35.

Sant Julià de Lòria té sala de vetlla des de principi del 2014 i l’any passat s’hi van fer 23 serveis. Encamp i Canillo també tenen instal·lació pròpia. De fet, la d’Encamp es va plantejar com a tanatori nacional quan va tancar el de l’hospital. Però la proposta no va reeixir perquè es considerava que el servei havia d’estar en una ubicació més cèntrica.

tracking