Obertura econòmica
Nova estratègia per captar turisme de salut
El Govern apostarà per actuar en nínxols de mercat concrets i abandona la idea d’una oferta transversal en aquest camp
El Govern, a través de la iniciativa Actua, segueix intentant desenvolupar el turisme de salut, un sector que des de les pròpies files demòcrates es reconeix que no està funcionant com s’havia previst. Per canviar la tendència s’ha decidit modificar l’estratègia i si abans s’apostava per disposar d’una oferta transversal de salut per a tota la població i també per als turistes, el nou plantejament és buscar nínxols de mercat concrets per atraure visitants que busquin tractaments específics. Des del Govern es considera ara que no es pot competir amb les grans ofertes de patologies transversals que hi ha a ciutats properes com Barcelona i Tolosa, i que és per això que es volen cercar aquests nínxols concrets.
Segons fonts properes a la iniciativa Actua, el primer pas en aquest canvi d’estratègia va començar a ser una realitat durant la fira de turisme Fitur passada, celebrada al gener a Madrid, on responsables de l’agència de promoció econòmica del Govern van fer contactes amb facilitadors de turisme mèdic presents a la mostra espanyola.
Es tracta d’empreses que es dediquen a fer d’intermediàries orientant el pacient en el procés de recerca d’un tractament segur, de qualitat i amb una bona relació qualitat-preu a l’estranger. Segons van explicar les mateixes fonts, de les trobades a Fitur ja van sortir diversos contactes i aquests ja s’han derivat a les clíniques instal·lades a Andorra susceptibles de rebre i fer tractaments a aquest tipus de clients.
Turisme de salut i esport
D’altra banda, un altre sector que vol desenvolupar l’executiu relacionat amb el turisme de salut és el de l’esport. Des del Govern es considera que existeix una sinergia important entre salut i esport, i que cada vegada més esportistes, tant professionals com aficionats, busquen millorar el seu rendiment o recuperar-se abans quan tenen lesions. Tant l’executiu com Actua veuen una gran potencialitat al Principat per a aquest tipus de turisme, ja que consideren Andorra una gran destinació en l’àmbit esportiu.
L’aposta pel turisme de salut relacionat amb l’esport la va explicar fa uns dies el ministre de Turisme i Comerç, Francesc Camp, en la compareixença que va dur a terme a la comissió d’Economia del Consell General. En la seva intervenció, i a preguntes dels parlamentaris, Camp també va indicar que el sector del turisme de salut no havia funcionat i que per això s’havia encarregat a una empresa especialitzada en aquest tipus de turisme un pla estratègic per desenvolupar el sector.
El ministre va explicar que no s’havia desenvolupat aquest sector turístic tal com estava previst en el marc de l’obertura econòmica encetada per l’executiu l’any 2011. “Evidentment no és el que esperàvem i això ho hem de dir clarament”, va admetre el titular de la cartera de Turisme i Comerç a la compareixença. Camp va anar més enllà i va assegurar que “els reiterats canvis al capdavant de la cartera de Salut i del SAAS tampoc no han ajudat al desenvolupament del sector”.
NO HI HA MÉS VISITANTS PEL TURISME FINANCER
L’any passat van augmentar el nombre de visitants espanyols i des del grup parlamentari socialdemòcrata –així ho va asse-nyalar fa uns dies la consellera Rosa Gili en la compareixença del ministre de Turisme a la comissió d’Economia– es va vincular una part d’aquest increment al que van anomenar turisme financer. És a dir, visitants que van venir a Andorra per fer gestions dels seus comptes bancaris o productes financers davant l’acabament del secret bancari. Un turisme que Francesc Camp va assegurar no tenir identificat i que d’existir seria una part molt petita dels 8 milions que van venir a Andorra el 2016. “Es tracta de clients de banca privada que en diners pot ser un volum important, però no en persones”, va assegurar el ministre de Turisme i Comerç.