Suïssa denega a Espanya les dades dels Pujol que Andorra va donar
La justícia helvètica no donarà informació mentre l’únic delicte imputat sigui el fiscal
Suïssa ha tancat el cercle. De les tres comissions rogatòries enviades des d’Espanya demanant dades de la família Pujol fetes igual a Andorra, Liechtenstein i Suïssa només ha tingut una resposta positiva. Andorra. Tant Suïssa com Liechtenstein s’han negat a entregar les dades que es demanen sobre la base del mateix motiu. Els dos països no reconeixen el delicte fiscal dintre del seu ordenament i per tant no poden enviar informació a un altre país partint d’una actuació que no és delictiva. Andorra tampoc no té el delicte fiscal inclòs en el seu ordenament, però la batlle Maria Àngels Moreno va decidir entregar tota la informació requerida a Madrid. Es tracta de vuit enviaments perquè la petició inicial s’ha anat ampliant, a més de permetre que jutges i fiscals espanyols vinguessin a Andorra a interrogar testimonis del cas. La decisió de Moreno ha estat ratificada per la instància superior, compartida pel fiscal i finalment considerada com a correcta pel Tribunal Constitucional.
La resposta de Suïssa a l’Audiència Nacional espanyola diu literalment que “la fiscalia de la Confederació Helvètica ens ha comunicat que la comissió rogatòria no pot ésser executada perquè no conté la informació necessària per establir el principi de doble incriminació [que els fets que s’imputin siguin delicte tant a Espanya com a Suïssa].” En altres paraules, l’estat de la situació descrita a la comissió rogatòria no permet a les autoritats suïsses determinar quina és la infracció sota la qual el comportament seria penalment punible segons el dret suís (que no reconeix a l’ordenament penal el delicte fiscal). Dins de la carta de resposta les autoritats suïsses, com va fer anteriorment Liechtenstein, recorden que si en algun moment Espanya acusa amb indicis clars i formalment d’algun altre delicte que no sigui el fiscal (per exemple, corrupció) els Pujol, que enviï la comissió i serà resposta.
Ús de la informació vetada
El jutge De la Mata, segons la informació del sumari, ha demanat que se li assignin dos nous inspectors de l’Agència Tributària per analitzar les dades del cas Pujol. Aquestes dades, segons fonts properes al cas, no poden ser altres que les que ha enviat Andorra i per tant significa, segons les mateixes fonts, que hi ha indicis evidents respecte que el jutge està utilitzant la informació per a un delicte fiscal. La batlle Moreno va posar com a condició per enviar les dades que no fossin utilitzades per a un delicte fiscal. Totes les informacions que es van publicant del cas Pujol a la premsa espanyola, com ara la filtració de diferents testimonis que han declarat des d’Andorra, demostra, segons aquestes fonts, que les dades no tan sols s’estan utilitzant, sinó que es filtren.