informe del SISTEMA DE JUBILACIÓ
L'oposició exigeix “propostes concretes”
Tots els grups mostren la seva preocupació per l’escenari presentat pels experts francesos
Els consellers generals de l’oposició van lamentar, en declaracions posteriors a la compareixença a la comissió de Finances i de Sanitat, que l’informe actuarial sobre l’estat del fons de les pensions no prevegi “propostes concretes” per intentar redreçar la situació ni un calendari per dur-les a efecte. El més crític va ser el parlamentari del PS Pere López, que va recordar que l’encàrrec del Consell General del novembre passat, a proposta del PS, anava més enllà de presentar un diagnòstic tècnic i que donava tres mesos a la CASS per indicar quines mesures calia prendre. “La CASS té l’obligació de donar compliment a aquest mandat i esperem que abans que acabi el període de sessions faci aquestes propostes i digui quin impacte poden tenir”, va indicar López.
També va ser molt crítica la consellera general d’SDP Sílvia Bonet, que va demanar a la CASS que analitzi amb el simulador aportat pels experts francesos les diferents opcions que hi ha “per garantir el sistema de pensions i no allargar la seva agonia”. Segons Bonet, “l’estudi actuarial fa una sèrie de propostes i la CASS ens ha de dir com s’aplicaran i presentar els diferents escenaris. I a partir d’aquí, en funció de la ideologia política i d’altres aspectes que considerem importants, poder complementar-los”.
Des del grup liberal, el conseller general Carles Naudi també va reclamar accions concretes. “El que hem pogut constatar és que a mitjà termini hi ha un problema econòmic greu al fons de reserva de les pensions, i a partir d’aquí ens hem de posar a treballar”, va assenyalar Naudi. El liberal va indicar que “evidentment ara, en comissió i en compareixença pública, és difícil determinar certs aspectes que no podem defugir cap de les persones que estàvem en aquesta sala, però és clar que a partir del 2030 o 2037 Andorra té un problema i el que hem de fer és treballar per solucionar-lo”.
Respecte a les reclamacions de l’oposició, el president del consell d’administració de la CASS, Jean-Michel Rascagneres, va assegurar que els escenaris que es proposen a l’informe i d’altres, com crear taxes fiscals sobre el tabac, l’alcohol o d’altres productes, “s’estudiaran ara i farem les propostes seguint les recomanacions del Consell General”.
Preocupació general
Tots els partits amb representació parlamentària, també el demòcrata, van mostrar la seva preocupació sobre el futur de les pensions. “La situació és clara, ens han presentat una foto molt realista i no hi ha grans marges de maniobra”, va admetre el conseller general de DA Carles Jordana, que va assenyalar que el que “no es pot pretendre és que amb una sola reforma hi hagi la solució, sinó que caldran reformes successives”.
“Hi ha certa evidència que si no es fa cap actuació la situació és molt problemàtica, però és una situació que és un punt de partida”, va recordar López, que va insistir que “el que cal saber ara i el que es demana a la CASS són concrecions clares de quines són les mesures que cal prendre, i per això es va fer la proposta de resolució amb motiu del debat de polítiques socials”.
Per últim, Bonet va admetre que l’escenari presentat pels experts francesos indica que “fem el que fem no acabes de veure un canvi de tendència i això és el que he reclamat: quin conjunt de mesures podien generar un canvi de tendència. I del que es parla és de mesures que només fan endarrerir l’estrès del sistema”.