relacions exteriors

UGT exigirà a Espanya que els andorrans votin als municipis

El secretari general del sindicat afirma que s’ha compromès a portar la qüestió de la reciprocitat al Congrés dels Diputats i al govern

UGT exigirà a Espanya que els andorrans votin als municipisXavier Pujol

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La Unió General de Treballadors (UGT) demanarà al govern espanyol que permeti el dret a vot a les eleccions municipals dels ciutadans andorrans residents a Espanya. Així ho va donar a conèixer ahir el secretari general del sindicat a Espanya, Josep Maria Álvarez, el qual va assegurar en declaracions al Diari que portaran la qüestió al ministeri d’Afers Exteriors del país veí del sud i al Congrés dels Diputats per tal de fer possible la reciprocitat en el dret a sufragi i que els andorrans que viuen a l’Estat espanyol puguin votar a les eleccions de proximitat. Segons va dir, el sindicat espanyol s’ha “compromès” amb la Unió Sindical d’Andorra (USd’A) a treballar per la reciprocitat, una qüestió que faran extensiva als sindicats portuguesos perquè els andorrans que viuen al país lusità també puguin votar per elegir l’alcalde dels municipis on resideixen.

“Per descomptat que ho demanarem”, va dir, refermant que “ens hem compromès que això ho portarem al ministeri i al Congrés dels Diputats”. Respecte a Portugal, el sindicalista català va apuntar que “a mesura que tinguem converses amb els sindicats portuguesos farem el mateix amb Portugal”. “Em sembla que és el raonable”, va concloure. Álvarez va indicar que “no hi ha cap dubte que els andorrans que estan residint a Espanya haurien de poder votar a les municipals”, així com els residents ho haurien de fer a les eleccions comunals. “La reciprocitat és absolutament imprescindible i ho defensaré amb més força encara”, va dir, argumentant que el vot dels immigrants als municipis ajuda a “tenir un país més equilibrat”.

El dirigent del sindicat espa-nyol augura que la reivindicació del dret a vot dels estrangers a les comunals –els sindicats del país han recollit 6.400 signatures que donen suport a la petició– serà “una de les qüestions que agafarà certa força perquè afecta els estats espanyol, francès i portuguès, que són els tres grans estats amb gent resident aquí sense dret a vot”. En aquest sentit, considera que “aquest és un tema que Andorra haurà d’anar situant” en el marc de l’acord d’associació amb la UE, ja que a nivell europeu “és evident que el dret a vot és recíproc” pel que fa a les municipals.

L'USdA VOL PARTICIPAR EN LES CONVERSES AMB LA UE

Álvarez va viatjar ahir al Principat per acompanyar l’USdA a una reunió amb el cap de Govern, Toni Martí, per demanar-li que incorpori els sindicats del país en les negociacions per a l’acord d’associació amb la Unió Europea. Segons va explicar el sindicalista català –que és membre de la Confederació Europea de Sindicats– en roda de premsa després de la trobada, “hem demanat al cap de Govern que els temes que tenen relació directa amb els drets dels treballadors siguin plenament defensats en la negociació”.

“Es tracta de fer el pas de ‘ho farem’ a ‘ho hem fet’”, va remarcar, i va destacar que “seria bo que el Govern treballés amb els sindicats per tenir feina feta quan arribin a Europa” en matèria de relacions laborals, com ara pel que fa a la negociació de convenis col·lectius, salut laboral o igualtat entre homes i dones. En aquest sentit, va assegurar que van arrencar el “compromís” de Martí que “hi haurà coses fetes d’aquí a un any”. “M’agradaria que es pogués visualitzar molt abans i els sindicats es poguessin integrar a les negociacions”, va dir.

De la seva banda, el secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach, va explicar que es van trobar un líder de l’executiu “obert” a tenir “moltes coses fetes d’aquí a un any” en matèria social i laboral. “Ens quedem amb el fet que hi ha un compromís que les coses canviaran a Andorra” per tal que “les regles de joc dels andorrans siguin homologables amb la UE”.

Ubach va posar de manifest els avenços associats a l’acostament a Europa i va destacar el procés de negociació col·lectiva a les empreses i el fet de dotar els sindicats de recursos per acudir a la justícia. En aquest context, va apuntar que de 200 empreses que podrien tenir representants dels empleats “només hi ha 14 delegats de treball”. “La legislació europea és molt més bona per als treballadors que no la que tenim aquí”, va reblar, i va afegir que “calen lleis que permetin que treballadors i empresaris s’asseguin en igualtat de condicions”.

tracking