La batlle tanca la causa BPA i el judici es preveu per al juny
Canòlic Mingorance rebutja la petició de noves proves i renuncia a les comissions rogatòries als Estats Units i Holanda
La batlle Canòlic Mingorance ha tancat de nou el sumari del cas BPA i manté els 25 processats, segons van indicar diferents fonts jurídiques. Mingorance havia tancat ja l’aute, però el Tribunal de Corts va tornar-li l’expedient entenent que hi havia alguns temes que calia solucionar abans de donar l’afer per conclòs en la fase d’instrucció. La batlle ha tardat un mes i mig a posar en ordre tots els punts que Corts va demanar que es clarifiquessin.
Diferents fonts properes al cas van avançar que si Corts accepta el sumari sense demanar noves actuacions, la data del judici es podria situar cap al juny. Inicialment es preveia que se celebrés al maig. La sala on en principi s’ha de fer la vista serà la d’actes de Prada Casadet. Corts vol aquesta ubicació perquè és un dels pocs llocs cèntrics en el qual es disposaria de certa flexibilitat de calendari. El Tribunal no té clara la durada del judici i a Prada Casadet en principi no hi ha compromisos i es podria allargar el temps d’utilització si fos necessari. El Tribunal ha concebut una petita obra a la sala per establir un escenari prou gran com perquè estiguin tots els representants legals, tenint en compte que hi ha vint-i-cinc processats. A més, es preveu una important afluència de públic.
Al gener, el Tribunal de Corts, a través del magistrat Josep Maria Pijuan, va rebutjar les peticions de les defenses dels 25 processats que plantejaven la necessitat de practicar desenes de proves abans de donar per tancada la instrucció de la causa BPA. Però tot i rebutjar les peticions, el Tribunal va retornar el sumari a Mingorance perquè van detectar temes inconclusos i dubtes sobre si hi havia alguna documentació que havia arribat després que es donés per acabada la investigació.
Comissions rogatòries
El principal punt feia referència a dues comissions rogatòries que havia enviat Canòlic Mingorance a les autoritats judicials dels Estats Units i d’Holanda. Les respostes amb la informació sol·licitada no havien arribat quan la batlle va tancar el sumari. Corts va fixar que o havia de descartar-les específicament o esperar que arribessin per incloure-les al sumari. Mingorance va decidir renunciar-hi i la resta de diligències que se li demanava replantejar han estat enllestides.
UN COMISSARI ADMET HAVER ORDENAT LA INVESTIGACIÓ DELS PUJOL A ANDORRA
L’exdirector adjunt operatiu (DAO) de la policia espanyola, Eugenio Pino, ha admès que va donar ordres perquè es fes una operació d’investigació a Andorra de la família Pujol. Aquesta informació aniria en la línia de la versió explicada per Higini Cierco respecte que la policia patriòtica espanyola hauria pressionat i coaccionat BPA perquè entregués les dades dels comptes bancaris de la família de l’expresident de la Generalitat de Catalunya. El mateix Cierco va admetre que les dades es van entregar. I en principi es van donar a l’excap d’assumptes interns de la policia espanyola, i també membre de la policia patriòtica, Marcelino Martín Blas.
L’excap d’assumptes interns manté un enfrontament amb Pino, que era el seu superior, i en les seves declaracions davant del jutge de l’Audiencia Nacional, José de la Mata, s’han acusat mútuament. Eugenio Pino, però, no va saber aclarir si per l’operació es van utilitzar o no fons reservats per a investigar a Andorra la família de Jordi Pujol. Un cop que el jutge li va exigir una resposta, Pino va afirmar que no li constava, tot i que no ho pot assegurar.