estacions d'esquí
El pla estratègic de Pal-Arinsal preveu ampliar pistes imés innivació
El pla estratègic preveu accions en cinc anys en zones de debutants, innivació i restauració
El pla estratègic d’EMAP per dissenyar el futur de l’estació massanenca està tancat i es presentarà aquest mes en una reunió informativa al poble. No inclou grans inversions en ginys perquè es considera que no són necessaris, però “és un projecte força ambiciós i els pròxims cinc anys penso que li donarem una altra dimensió a Pal-Arinsal”, exposa Josep Marticella, director general de l’estació, per afegir que les accions passen per “seguir potenciant l’esquí familiar, l’esquí de servei, la proximitat al client i treballant molt en les nostres pistes blaves i verdes i millorant la capacitat de neu de cultiu, que creixerà molt perquè és la base”, i assenyala que es treballarà “per millorar la qualitat de l’oferta per a debutants i la de la restauració d’acord amb una anàlisi molt coherent del compte d’explotació”.
El cònsol massanenc i president de la societat, David Baró, no vol “desvelar molt” abans de la presentació pública, però destaca que és un pla “molt realista que assegurarà un creixement en les activitats i serveis i consolidar els bons resultats i que hi hagi beneficis que es puguin projectar en el futur”, i es mostra satisfet de la feina feta, “força interessant i concret”, en consens de la minoria comunal i treballat per la part política i no política d’EMAP. Baró ressalta que l’estació sumarà el quart any seguit en positiu perquè l’afluència d’esquiadors aquest hivern ja se situa un 5% per sobre dels números de l’any passat, i que és la conseqüència del pla de viabilitat que es va fer el 2012, i aquesta bona situació econòmica ha permès que “hem anat més enllà i hem pogut tancar el finançament de totes les inversions, i vol dir que el podrem posar en pràctica molt ràpidament”.
Recursos propis per invertir
Els dos responsables de Vallnord Pal-Arinsal, en declaracions a COPE Andorra-AD Ràdio, coincideixen a destacar que la societat afrontarà les despeses a les quals pugui respondre amb els resultats que està obtenint. La fórmula que s’aplicarà és “sense capital privat, ho fem amb recursos propis i el finançament extern assumible i al qual Emap pot fer front amb el seu compte de resultats i amb el flux de caixa que genera i la tresoreria que va acumulant”, subratlla el cònsol. Puntualitza alhora, sobre les operacions previstes al pla estratègic, que “està tot parlat amb els bancs i és molt concret i realitzable”, i que s’ha dissenyat perquè no hi hagi accions que acabin suposant “una davallada i que ara estiguem fent beneficis i després passem a pèrdues, que tot sigui assumible i està tot projectat i és molt realista”, insisteix el mandatari massanenc.
El pla d’accions per a Pal-Arinsal es desenvoluparà de manera immediata “amb accions la temporada vinent”, apunta Baró, i està concebut perquè doni resultats que permetin créixer en altres inversions. “Aquestes actuacions finançades que es podran fer efectives tindran una projecció de l’estació cap al futur que serà una segona fase”, indica el cònsol. La intenció és “si en cinc anys aconseguim crear aquesta dinàmica de millorar la nostra capacitat de tenir resultats i ingressos, que crec que amb aquestes modificacions els farem, ens permetran fer front a inversions més potents”, explica Marticella. I aleshores arribarien els ginys que en aquest pla estratègic no estan contemplats.
Ginys sense urgències
Baró considera que a la Massana “ja tenim ginys, força i renovats” i recorda que Pal complirà 35 anys al desembre i en aquest període la inversió total suma 120 milions, incloent la compra d’Arinsal a un privat, “i és una xifra important que es trasllada al que hi ha, i hi haurà sorpreses que volem presentar”. En el bon estat de les instal·lacions mecàniques coincideix el director general de Vallnord Pal-Arinsal, per a qui “a nivell de remuntadors i ginys estem força bé i no hi ha urgències, sí que hi ha algun punt que està per millorar”.
Situació que afecta “el telecadira del coll de la Botella i el del Port Negre que són de pinça fixa i segurament si tinguéssim un desembragable de sis places ens milloraria molt la fluïdesa, però avui en dia no hi ha cap coll d’ampolla que faci que l’estació tingui punts negres”, aclareix Marticella. Per això, assevera que “són punts de millora, però la urgència és més aviat millorar la qualitat de les nostres pistes, l’amplitud, la neu de cultiu i les zones de restauració ampliar-les i potenciar-les perquè la gent estigui encara més còmoda a casa nostra”. Remarca el director general que per planificar les inversions Pal-Arinsal parteix que “tenim l’obligació de les preferents que ens condicionen, i així ho fem, i a més tenim molt clar que sabem d’on venim i on estem i en tot moment el consell d’administració és molt caut amb el nostre resultat i volem que sigui positiu tot”. I especifica que es treballa amb aquest objectiu, i recordant que totes les temporades són diferents s’ha dissenyat un pla estratègic “amb noves inversions que tenen retorn ràpid i ens aporten nous ingressos per fer front a altres inversions”.
Deixar de ser "joguet polític"
Unes inversions i un full de ruta que Baró es mostra segur que no quedarà en un calaix quan canviï la corporació massanenca, “perquè per això s’ha treballat conjuntament i amb aportacions del sector turístic”. I recorda que des de l’inici del mandat es va buscar la professionalització del consell d’administració d’EMAP, perquè “l’estació deixés de ser una mica com un joguet polític perquè és una cosa seria. Ens trobem que el comú gestiona un pressupost de 12,5 milions i té una empresa comunal, l’estació, que gestiona 18 milions i pesa molt més que el comú quan és el seu propietari i s’havia de fer un esforç de consens”.
Finalment, el cònsol titlla de “bona notícia que la parròquia veïna amb qui compartim una societat, Vallnord, tingui un pla d’inversions per a Arcalís perquè el país tingui cada vegada més atractius turístics sempre dins de la prudència i el realisme”.