La seu de Banco Madrid avala hipotètiques quitacions a BPA
La seu central de l’entitat espanyola continua pertanyent a Banca Privada i algunes valoracions situen la propietat en més de 20 milions d’euros
Banca Privada d’Andorra manté la propietat de l’edifici de la seu central de Banco Madrid que es troba situat en una de les cantonades de la placa Colón, en un espai anomenat plaça Margaret Thatcher, que està a tocar del passeig de la Castellana. La valoració global entre el preu de l’edifici i les opcions que té de reedificació situen aproximadament en més de 20 milions el valor final. Aquesta quantitat, segons diverses fonts properes al cas, seria suficient per fer front a hipotètiques quitacions que puguessin tenir els clients de Banca Privada d’Andorra una vegada conclogui el procés actual. Cal recordar que els fons propis del banc ja es va decidir que fossin utilitzats per contrarestar les minusvàlues de tot el procés. I els serrells que puguin crear-se i que estiguin per sobre del capital dels accionistes i directius han de ser coberts pels més de 20 milions de la venda de Banco Madrid.
La situació de l’edifici té cert grau de complicació. Està buit des que el Banc d’Espanya va decidir intervenir la filial de BPA el 2015 i s’està en espera del que decideixi fer el banc andorrà o més aviat l’Agència de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB). La valoració de l’immoble que va encarregar l’AREB a l’inici de la intervenció de BPA se situaria al voltant d’uns quinze milions d’euros, segons fonts properes al cas, però el valor real seria superior. El motiu és que l’edifici té aprovada la possibilitat d’ampliar-se en una o dues plantes superiors. Segons l’ajuntament de Madrid aquesta opció pas- sa per un acord amb l’hotel Gran Meliá Fénix, que seria el titu- lar de l’espai de la plaça Margaret Thatcher, tot i que té un ús públic.
Diferents fonts van concordar que la valoració final no només ha de comptar amb el preu de l’edifici, sinó amb les possibilitats urbanístiques que té i que li confereixen un valor de mercat força més alt. Tirant pel cap baix, segons les mateixes fonts, la valoració seria superior als 20 milions d’euros. L’AREB, segons diverses fonts, ja ha estat contactant amb immobiliàries i experts per saber quines són les millors possibilitats per treure el màxim de benefici. L’organisme públic, segons aquestes fonts, es planteja tant la possibilitat d’una venda directa com l’opció de desenvolupar el projecte i fer una venda posterior quan el valor de l’immoble sigui molt més alt. En aquest segon escenari és possible que el preu del valor augmentés fins als 30 milions d’euros, segons les fonts consultades, ja que es podria arribar fins a les sis plantes d’altura doblant gairebé la volumetria i l’espai actual.
La situació de l’edifici, en ple centre de Madrid, ha fet que hi hagi múltiples interessats en l’adquisició. És públicament conegut que BPA acabarà venent l’immoble perquè no té cap sentit mantenir-lo un cop Banco Madrid no existeix. I al mateix temps es dubte que s’estigui estudiant, segons fonts properes al cas, la possibilitat de llogar. La falta d’atenció està fent que ja s’estiguin produint desperfectes i és de preveure que l’AREB hagi de decidir en breu què pensa fer abans que hi hagi més deteriorament.
BANCA PRIVADA HAVIA PREVIST SIS PLANTES AMB UN MUSEU
Banco Madrid ja havia aconseguit l’aprovació de la reforma de l’edifici de la seva seu central per part de l’ajuntament madrileny. Va ser el 2014, i segons la corporació municipal, “se substituirà l’actual edifici per un altre immoble amb vocació de referència arquitectònica, més funcional, diàfan i avantguardista, que albergarà un espai cultural privat a la planta baixa, on es podran veure obres d’art propietat de l’entitat [Banco Madrid]”. BPA va plantejar que en la planta baixa de la seu central de Banco Madrid s’hi ubiqués un museu “que acollirà escultures d’art modern, procedents dels fons propietat de l’entitat bancària, en exposició permanent, entre els quals es troben obres de Tàpies, Miró, Picasso, Jaume Plensa, Albert Ràfols o Sorolla”.
El pla per a la renovació de l’edifici passava perquè tot l’espai circumdant de l’edifici acollís estàtues “sense barreres arquitectòniques, diàfan, i amb una làmina d’aigua”. L’edifici es troba dins d’un espai anomenat plaça Margaret Thatcher, de titularitat privada però d’ús públic. Aquesta actuació era volguda per l’ajuntament madrileny per revaloritzar l’espai d'ús públic situat en un dels extrems de la plaça Colón. La plaça Margaret Thatcher està infrautilitzada pels problemes d’accés pels diferents nivells entre plaça i carrers.
El projecte preveia una edificació per a la nova seu central de Banco Madrid de fins a sis plantes en la qual la planta baixa era tota de vidre i acolliria la part museística amb les escultures. Al mateix temps tota la part frontal, amb la decoració d’una font, també incorporava elements artístics.