món laboral
L'USdA denuncia Ambulàncies del Pirineu per abusos laborals
El sindicat veu diferents incompliments i que es represalia els treballadors que s’estan queixant
La denúncia presentada per l’USdA a Inspecció de Treball inclou diferents suposats incompliments per part de l’empresa. En primer terme, segons s’explica al text, hi ha un problema salarial. Inicialment “l’empresa sempre atribuïa categoria general de tècnic en transport sanitari a tots els tècnics que contractava, i acordava amb tots el mateix salari (1.490 euros mensuals bruts) i a partir d’aproximadament finals del 2014 l’empresa va crear dues subcategories”. Amb aquesta actuació va crear un segon grup com a “ajudant” del tècnic en transport sanitari, amb un salari de 1.269 euros mensuals. L’USdA denuncia que aquesta divisió “resulta a la pràctica fictícia i té com a únic objectiu possibilitar la contractació de nou personal d’idèntica qualificació a un salari inferior”. Segons explica Joan Torra (USdA), “dels 22 empleats històrics que hi havia només en queden sis i als que es queixen els repre- salien”.
El sindicat també alerta que l’empresa no respecta les condicions “acordades col·lectivament” i signades entre l’empresa i els treballadors a finals del 2014. I destaca que s’estan produint “incompliments flagrants” de les hores màximes que es pot treballar. Durant el 2016 “era habitual que la plantilla de tècnics de transport sanitari superessin abastament el límit màxim de 60 hores setmanals, fixades en l’acord col·lectiu”. El sindicat denuncia que Ambulàncies del Pirineu ha intentat “amagar aquest excés de jornada setmanal amb un subterfugi disgregant les hores de treball efectiu corresponents als serveis de transports derivats del SAAS respecte altres que contracta directament la societat sota la denominació de privats”. Les hores dels serveis privats no es comptabilitzen “dins del còmput anyal de 1.800 hores màximes fixades per conveni”. Expliquen que el propietari de l’empresa es va reunir amb els treballadors i els va explicar que té la intenció de crear una nova societat per dividir la feina i eludir les limitacions d’hores.
Per últim, segons explica Gabriel Ubach, Ambulàncies del Pirineu habitualment no ha complert el període de descans “mínim obligatori entre dues jornades de treball” i hi ha conductors amb més de 14 hores de feina consecutiva.
"EL SAAS HAURIA D'ACTUAR PER LA CONCESSIÓ"
Unió Sindical d’Andorra considera, segons va explicar Joan Torra, que el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) hauria de prendre cartes en l’assumpte d’Ambulàncies del Pirineu, ja que es tracta “d’una concessió amb diners públics”. Per a Torra la parapública té l’obligació de “controlar el tracte que se’ls dona als treballadors en una empresa que s’està nodrint de diners públics per la concessió”. El sindicalista considera que “no pot ser que a través d’una concessió pública s’acabin tolerant actuacions com la de fer fora els treballadors que s’atreveixen a obrir la boca”. Destaca que “fins i tot s’han de rentar la roba a casa quan ho hauria de fer l’empresa, i afecta en la higiene al treball”.