dia de la dona

Les desigualtats salarials i la conciliació, els principals problemes a resoldre

El ministre d'Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, ha destacat que una de les eines per comabatre les desigualtats pot ser la llei d'igualtat.

Acte del Dia Internacional de la Dona TreballadoraSFG

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Les desigualtats salarials entre homes i dones, la conciliació de la vida familiar i laboral, afavorir la protecció de la maternitat i facilitar que les dones tinguin el mateix accés als llocs de decisió que els homes. Aquests són alguns dels aspectes sobre els quals cal incidir per aconseguir la igualtat entre els dos sexes, tal com s’ha posat en relleu en la commemoració del Dia Internacional de la Dona Treballadora.

L’Associació de Dones d’Andorra (ADA) ha organitzat un acte amb el suport dels comuns d’Andorra la Vella i Escaldes-Engordany i del Govern, a través del qual s’han transmès uns missatges “curts i concisos” que volen convidar a la reflexió amb textos com “sóc dona i sóc treballadora, capaç, lluitadora...”, tal com ha explicat Nazzaro. Es poden veure en format de cartells instal·lats al mobiliari urbà a les avingudes Meritxell i Vivand; a més a més, també alguns establiments s’hi han adherit i han enganxat missatges als aparadors. D’aquesta manera, segons la presidenta de l’ADA, es fa visible la reivindicació, un aspecte sobre el qual creu que cal treballar, de la mateixa manera que sobre la “conscienciació”. D’aquesta manera, considera que la classe política ha de tirar endavant les eines que afavoreixin aquesta igualtat entre homes i dones, com per exemple el Llibre Blanc de la Igualtat que ara s’està elaborant, i que cal que es protegeixi la maternitat i que hi hagi una “coresponsabilitat” entre els homes i les dones en les tasques familiars i domèstiques.

A l’elaboració del Llibre Blanc de la Igualtat s’ha referit també el titular d’Afers Socials, Justícia i Interior, que ha recordat que encara hi ha “desigualtats en molts àmbits” no només la “bretxa salarial” o en l’accés de les dones a llocs de decisió en determinats sectors sinó fins i tot en el llenguatge sexista. En aquest sentit, ha destacat que a través del Llibre Blanc de la Igualtat, que fa “una radiografia” de la situació, i de la llei d’igualtat, en la qual es començarà a treballar ja aquest 2017, com amb altres modificacions legislatives la qüestió de gènere “es tindrà en compte”. Així, per exemple, en la modificació del Codi de Relacions Laborals. El ministre ha manifestat, però, que malgrat encara quedi camí per fer s’han fet molts avenços i ha destacat el paper de la dona en el progrés social posant en relleu que la “normalitat” ha de ser “l’absència de discriminació”, i ha fet una crida a tota la societat que s’impliqui per “una Andorra 50/50 en què les dones tinguin els mateixos drets, oportunitats i la mateixa presència que els homes”. Pel que fa a la possibilitat que s’estableixin quotes per garantir la igualtat entre homes i dones en certs àmbits, com els càrrecs de responsabilitat, ha destacat que “no és un sistema dolent”, però ha recordat que amb els percentatges tan petits amb els quals es treballa a Andorra pot ser complicat d’implementar i que per tant caldria analitzar cas per cas.

Qui no s’ha mostrat favorable a les quotes ha estat la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, que ha lamentat, però, que per arribar a un mateix lloc de treball una dona hagi de dedicar-hi “més esforços” que un home. “La dona ha de lluitar molt més”, ha destacat la cònsol posant en relleu que a ella li agradaria que dies com el 8 de març no s’haguessin de celebrar per reivindicar encara els drets sinó perquè ja s’han aconseguit. Malgrat ha remarcat que s’ha avançat molt, ha posat en relleu que encara no s’ha tingut cap dona cap de Govern i que ella ha estat l’única presidenta de grup parlamentari, tot i que s’ha mostrat optimista de cara al futur. També ha destacat els avenços fets la cònsol major d’Escaldes-Engordany, Trini Marín, que ha reiterat el suport a associacions com l’ADA, ja que permeten l’avenç cap a aquesta igualtat i alhora presten la seva ajuda a aquelles dones més “desfavorides”. Ha conclòs, a més, que “les dones han de ser valentes i defensar el que són”.

L’acte de l’ADA ha comptat també amb la presència del cap de Govern, Toni Martí, i diferents conselleres de les corporacions comunals de la capital i Escaldes, a més de la secretària d’Estat d’Afers Socials i Ocupació, Ester Fenoll.

Stop Violències

D’altra banda, també Stop Violències s’ha sumat a aquesta diada amb un estand a la plaça de la Rotonda, on recullen signatures perquè es despenalitzi l’avortament en els tres supòsits bàsics: que hi hagi perill per a la vida o la salut de la gestant, que la gestació hagi estat fruit d’un delicte o en cas de malformacions del fetus; i perquè s’allargui la baixa per maternitat i paternitat; en el cas de la primera cal destacar que ja en tenen 2.500 però que en volen aconseguir moltes més per dur la reivindicació al Consell d’Europa. La presidenta, Vanessa Mendoza Cortés, ha posat en relleu que aquesta presència al carrer fa més visibles les seves reivindicacions com per exemple que es posi fi al “sostre de vidre” que impedeix que algunes dones puguin accedir a llocs de responsabilitat a les feines o que no es deixi sense CASS les persones que deixen de treballar per fer-se càrrec d’un malalt.

Les desigualtats salarials i la conciliació, els principals problemes a resoldre

Les desigualtats salarials i la conciliació, els principals problemes a resoldre

Les desigualtats salarials i la conciliació, els principals problemes a resoldre

Les desigualtats salarials i la conciliació, els principals problemes a resoldre

Les desigualtats salarials i la conciliació, els principals problemes a resoldre

tracking