reportatge
Debat sobre les quotes de feina
El ministre Espot considera que mentre no s’arribi a una igualtat entre els dos sexes es pot reservar un percentatge de llocs de feina per a dones.
És factible un sistema de quotes? Aquesta és una de les qüestions que ahir van estar al punt de mira, durant la jornada de celebració del Dia de la dona treballadora. Això implicaria que en les feines es reservés un percentatge de llocs de treball per a dones.
“Per se a mi el sistema de quotes no em sembla dolent”, va manifestar ahir el ministre d’Afers Socials, Xavier Espot, després de participar en un acte que es va celebrar a l’avinguda Meritxell per reivindicar els drets de la dona. El ministre, però, va puntualitzar que és una qüestió que s’ha d’analitzar en detall perquè Andorra és un país petit. “Quan parlem de percentatges petits, les quotes són de difícil aplicació”, segons el ministre. A més, per Espot ha de ser temporal perquè quan s’hagi “assolit la igualtat definitiva aquestes quotes deixen de tenir sentit”.
No tothom comparteix la mateixa opinió. La cònsol d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, s’hi va mostrar contrària. “No estic a favor de les quotes, crec que hem d’arribar per les nostres capacitats, que les tenim. Hem d'aconseguir que no hi hagi desigualtat”, va assenyalar.
Precisament, la igualtat va ser el crit unànime de l’acte, que va servir per anunciar que Meritxell i Vivand lluiran durant una setmana cartells amb missatges per reclamar els drets de la dona, una iniciativa impulsada per l’Associació de Dones d’Andorra (ADA). “Són missatges molt curtets, precisos, concisos i que fan reflexionar qui els llegeixi”, va exposar la presidenta de l’ADA, Montserrat Nazzaro.
A la cita tampoc hi va faltar la cònsol escaldenca, Trini Marín, que va recordar que ella no ho ha tingut fàcil en la seva carrera professional. “Vaig començar amb 18 o 19 anys i amb els 50 que tinc ara he passat per un món que encara hi havia molts homes”, es va sincerar Marín. La cònsol també va opinar que les dones estan capacitades per poder realitzar qualsevol tasca, fins i tot feines fortes, com a la mina. “Si al món no hi hagués dones no existiria”, va sentenciar la cònsol.
Uns nens al final de l’acte van llançar uns immensos globus vermells al cel amb missatges en contra de la desigualtat. “La generació del futur”, va dir Nazzaro. I és que si en alguna cosa van coincidir els assistents, és que s’ha d’educar els nens per trencar els rols de gènere.
ULTIMANT EL LLIBRE DE LA IGUALTAT
Espot va manifestar que estan acabant d’ultimar el llibre blanc de la igualtat. Actualment, el Govern s’està reunint amb les entitats civils per escoltar els seus punts de vista per elaborar el llibre blanc. “Al treball participatiu li posem fi la setmana vinent. A partir d’aquí s’ha de fer el treball de fons i acabar d’elaborar el llibre blanc d’igualtat”, va dir Espot. El ministre espera que el document estigui llest a la primavera per començar a treballar en la llei d’igualtat enguany.