Lletrats dels Cierco van ajudar l'home que denuncia Fiñana
Lafoz i Casadevall van acompanyar el denunciant quan va anar a la policia perquè havia estat amenaçat pel cap de la UIFand
Els germans Higini i Ramon Cierco han presentat una querella contra el director de la unitat d’intel·ligència (UIFand), Carles Fiñana, a qui acusen d’ús d’informació privilegiada, revelació de secrets, omissió del deure de persecució de delictes, prevaricació, delicte de no protecció dels interventors en el procés, coaccions i amenaces. Els Cierco denuncien que “ens considerem les primeres víctimes d’un atropellament sense precedents en la història del nostre país” sobre la base que “hi ha hagut i segueix havent-hi una mena de complot o pacte de silenci a l’entorn del que s’ha anomenat afer BPA”. La Batllia encara no ha admès la querella, que va ser presentada el 28 de febrer, a tràmit.
La querella, més enllà del relat ja explicat per Higini Cierco (on vincula l’operació Catalunya, la policia patriòtica espanyola, els Pujol i el Tresor dels Estats Units, entre d’altres), té com a element principal una denúncia presentada per un comerciant, veí de Fiñana, contra el director de la UIFand. El veí explica, segons diverses fonts, que Fiñana el va avisar la tardor del 2014 que tragués els diners que tenia en comptes a Banca Privada perquè l’entitat tindria problemes. Concretament li hauria especificat que “els danys que tindria BPA no tindrien remei”. El veí va posar una denúncia fa uns mesos contra Fiñana afirmant que el director de la unitat d’intel·ligència l’hauria amenaçat perquè no expliqués l’avís que li havia fet la tardor del 2014, perquè suposadament, segons la querella dels Cierco, això provaria que Fiñana sabia amb anterioritat el que havia de passar amb Banca Privada. El denunciant va anar a posar la denúncia al despatx de policia acompanyat dels advocats dels germans Cierco, Maribel Lafoz i Enric Casadevall, per, segons diverses fonts properes al cas, assessorar-lo. En la denúncia, segons les mateixes fonts, el veí hauria dit que Fiñana el va fer entrar en un cotxe i que un cop a dins va desplegar aparells inhibidors de senyal perquè no se’l pogués gravar. Una vegada fet el desplegament electrònic l’hauria amenaçat amb represàlies en cas que li expliqués a algú la conversa de la tardor del 2014.
EL JUDICI SERÀ A PRADA CASADET PASSAT L'ESTIU
El judici de BPA tindrà lloc a Prada Casadet previsiblement passat l’estiu. El president del Consell Superior de la Justícia, Enric Casadevall, va admetre ahir que el judici “s’ha endarrerit quasi dos mesos” i per tant “es fa difícil entrar a l’estiu”. En aquest sentit, va veure improbable celebrar-lo al juny perquè “durant l’estiu no el farem”. Casadevall va explicar que actualment s’està negociant el preu del lloguer de la sala de la CASS a Prada Casadet. Segons va dir, és el millor lloc perquè la sala “no es fa servir i la podem bloquejar durant més temps”. Així, es pot “fer el judici amb més tranquil·litat” i no tan “de pressa” com passaria en altres ubicacions, on s’hauria d’allargar la vista fins al dissabte. Casadevall va indicar que la previsió és llogar la sala per a uns dos mesos.
OBJECTIUS GAIREBÉ ASSOLITS 2 ANYS DESPRÉS DE LA CRISI DE BPA
A punt de complir-se dos anys de la nota de la FinCEN que va culminar amb la intervenció de BPA el ministre de Finances va valorar l’impacte i els resultats de la crisi. Jordi Cinca va assenyalar que la valoració “no pot deixar de ser agredolça perquè tant de bo no hagués succeït mai”, però que alhora s’ha de veure amb satisfacció que els grans objectius que es va marcar el Govern arran de la nota del Tresor “s’han anat complint, amb petites qüestions que queden per resoldre”. El titular de Finances va recordar que els tres grans objectius eren esvair el risc per a la plaça financera, que els clients poguessin recuperar els seus estalvis i que no es perdés una entitat financera, amb la consegüent destrucció de llocs de treball. En aquest sentit, va puntualitzar que la plaça “s’ha refet i pot encarar el futur sense aquest llast”, que els clients també han recuperat els seus estalvis malgrat que manca per resoldre la qüestió de la renda variable –va indicar que no tenia més novetats però que “cada dia estem més a prop de la solució definitiva”– i que fruit del procés de resolució ha nascut una nova entitat bancària.
Qüestionat sobre l’impacte sobre la reputació del país i les seves institucions, el ministre de Finances va respondre que “la reputació, la credibilitat de les institucions andorranes no deu haver quedat malmesa quan Andorra ha signat un nombre significatiu de convenis internacionals vinculats a l’àmbit financer, quan ha anat complint els requisits de l’acord monetari, quan ha signat convenis de no doble imposició que tenen un component molt important de transparència, cooperació i lluita contra el blanqueig”. Tanmateix, va afegir-hi que tant l’INAF com la UIFand han seguit cooperant amb el mateix grau d’implicació amb els seus homòlegs i amb els organismes internacionals. “El món no ens valora per l’incident, sinó per com l’hem sabut gestionar”, va concloure.