Patró dels bombers
Els rescats de muntanya pugen a 131, un 23% més que fa un any
El director dels bombers i l’executiu consideren que la plantilla actual és suficient i que es pot fer front al servei amb garanties
Els rescats de muntanya a Andorra han augmentat un 23% en un any. Les xifres es van donar a conèixer ahir coincidint amb la celebració de Sant Joan de Déu, patró del cos de bombers. En concret, el 2015 se’n van fer 106, mentre que el 2016 la quantitat va arribar fins als 131. En canvi, el nombre d’actuacions globals dels bombers el 2016 (6.753) es manté gairebé estable respecte a l’any anterior (6.770). Les intervencions per incendis també s’han incrementat, en aquest cas un 11% (274, el 2016 per 246 el 2015) mentre que les relacionades amb l’àmbit sanitari es mantenen (3.634 el 2016 per 3.600 el 2015).
Jordi Farré, director adjunt dels bombers, atribueix l’augment dels rescats de muntanya a l’escassa preparació dels esportistes que accedeixen als indrets més alts del país. “Les curses, els raids i l’esquí de muntanya tenen cada cop més adeptes, i això provoca que algun cop hi hagi persones que accedeixen a la muntanya sense mitjans adequats, sense haver consultat els serveis meteorològics o sense conèixer gaire bé el traçat”, explica Farré. El director adjunt dels bombers recorda que a la muntanya el temps “és molt canviant”, i que encara que les temperatures alguns cops siguin agradables “cal anar sempre ben preparats”.
El dia del patró dels bombers, que se celebra oficialment el 8 de març, es va festejar finalment ahir per no coincidir amb el Dia internacional de la dona treballadora. L’acte d’ahir va comptar, entre altres autoritats, amb la presència del Copríncep episcopal, Joan-Enric Vives; del cap de Govern, Toni Martí; el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot; i el director dels bombers, Joan Carles Recasens.
La nova llei, a la primavera
El ministre Espot va aprofitar ahir per anunciar que està previst que la llei reguladora del cos de bombers s’aprovi al Consell General aquesta primavera. Espot va definir aquesta llei com un “pas important”, ja que permetrà als bombers actuar fora d’Andorra en casos d’emergència, es fixaran procediments d’accés i promoció més clars i transparents dins del cos i s’adaptarà la regulació a les normes emanades de la Llei de seguretat i higiene en el treball. En canvi, el nou text no preveu un augment salarial, tot i que des de l’executiu asseguren que això no ha suposat un escull a l’hora de preparar la llei. Espot va informar que les negociacions han transcorregut d’una “forma pacífica i dialogant per aconseguir el millor text, tant per als bombers com per al país”.
Espot també va respondre a les crítiques del president de l’Associació de Bombers (ABA), Joan Torra, que va denunciar dimecres “les males condicions” en què suposadament es troben les ambulàncies del cos de bombers i dels vehicles d’Ambulàncies del Pirineu. Espot no va valorar l’estat dels d’Ambulàncies del Pirineu perquè “és una empresa privada” i per tant no hi té competències. Sí que va assegurar, però, que els mitjans materials dels bombers estan “en perfecte estat”, i va recordar que l’any passat es van adquirir dues noves ambulàncies. El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior va dir que les acusacions de Torra no “estan gaire fonamentades”, i va lamentar haver-se’n assabentat abans per la premsa. Espot va voler deixar clar, per la seva banda, que l’executiu “ha fet els esforços que corresponien” i que han dotat els bombers amb més mitjans. Des de la direcció del cos i des del Govern també es considera que la plantilla actual del cos és “suficient” i que es poden fer els serveis amb “garanties”. En aquest sentit, Espot va dir que en l’anterior legislatura “el Govern no només va cobrir les vacants, sinó que va crear deu noves places de bombers”. A més, va afegir-hi que hi ha altres cossos, com ara el de policia, on les “mancances són més paleses”. El ministre d’Interior va insistir que els bombers “poden fer front a les competències que tenen” amb la plantilla que hi ha en l’actualitat. En aquesta línia, Recasens va coincidir amb Espot i va manifestar que “no cal inflar la plantilla per suposades baixes que no tenim. Penso que per ara anem bé”.
MEDALLA D'OR EN RECONEIXEMENT ALS 25 ANYS DE FEINA
El sotsoficial, Francesc González, i el responsable del Grup de Rescat en Muntanya, Pere Fortes van rebre, de la mà del cap de Govern, Toni Martí, la medalla d’or en reconeixement pels seus 25 anys de feina. També es va fer entrega de dues plaques per les tasques que duen a terme les associacions altruistes Bombers per Colòmbia i Bombers amb causa.