El jutge ha de decidir si culpa els Cierco de la fallida de Banco Madrid

El jutge ha de decidir sobre la reclamació d’una mútua i sobre si els Cierco i Miquel són els culpables de la fallida i han d’abonar els diners que van perdre els clients

El jutge ha de decidir si culpa els Cierco de la fallida de Banco Madrid

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El procés de liquidació de Banco Madrid, en administració concursal després que el Banc d’Espanya l’intervingués el 10 de març del 2015, semblava en vies de solució a partir de l’estiu de l’any passat, quan els administradors (les firmes Legal y Económico i Data Concursal) van aconseguir el vistiplau del jutjat mercantil número 1 de Madrid per començar a saldar deutes. El jutge Carlos Nieto va donar llum verd al procés i Banco Madrid ha abonat als 15.685 creditors, en què s’inclouen 287 treballadors, uns 180 milions d’euros dels prop de 400 que se’ls devien. El procés, però, ha quedat en suspens arran de dues actuacions. D’una banda, la mútua Previsión Sanitaria Nacional (PSN) ha demandat Banco Madrid en haver cobrat només 100.000 dels 900.000 euros que tenia. Els administradors concursals consideren que la mútua va provocar pèrdues en trencar l’acord comercial després que el banc fos intervingut. Ara, segons va publicar la premsa espanyola, és l’Audiència provincial qui ha de decidir qui té raó i la fallida de Banco Madrid ha quedat aturada.

Etiquetes:

L’altre element és, però, molt més transcendent. El jutge Carlos Nieto ha de decidir si concedeix o no la petició de la fiscalia per qualificar la fallida com a culposa. Això voldria dir que els antics responsables de Banco Madrid haurien de respondre per les suposades pèrdues que tindran els clients, per la quitança que se’ls farà. El fiscal Carlos García-Berro considera que la fallida de Banco Madrid és culpa dels germans Ramon i Higini Cierco, de Joan Pau Miquel, de l’expresident de l’entitat José Pérez, de l’exsecretari Rodrigo Achirica i de l’exconseller Ricard Climent. La fiscalia ha demanat al jutge que passi a considerar la fallida com a culposa perquè els sis exresponsables hagin de fer front amb els seus diners a les possibles pèrdues que pateixin els clients en la liquidació. García-Berro creu que la culpa és dels antics màxims gestors de Banco Madrid “per posar-se al marge de la legalitat en matèria de blanqueig de capitals”. El ministeri públic entén que la fallida té lloc per “la seva complaença davant de les infraccions comeses en la prevenció del blanqueig de capitals”. També en demana la inhabilitació durant cinc anys per gestionar fons de tercers.

Quitança del 20% i la via penal

Els administradors concursals creuen que quan venguin tots els actius els clients amb més de 100.000 euros en el moment de la intervenció (els d’una xifra menor ho han cobrat tot del fons de garantia) podran cobrar prop del 80% del que tenien. És una xifra important perquè significa que la quitança podria ser d’un 20%. I seria la quantitat que el fiscal vol que hagin de pagar els antics responsables en cas que se’ls consideri culpables de la fallida. La fiscalia espanyola va més enllà. Pretén que s’hagi d’indemnitzar els clients per danys i perjudicis, i exigir als antics responsables que retornin els diners que haurien obtingut “indegudament”.

La intervenció de Banco Madrid va començar fa dos anys, però les autoritats judicials espa­nyoles encara no han descartat que l’afer acabi per estendre’s de forma paral·lela en una causa penal. S’està analitzant tota la documentació per estudiar si s’hauria produït un sistema de blanqueig orquestrat com el que la Batllia diu que va tenir lloc a BPA.

EL FISCAL DIU QUE LA CULPA NO ÉS NI D'ANDORRA NI DELS EUA

El fiscal espanyol Carlos García-Ber­ro destaca que la culpa de la fallida de Banco Madrid no prové ni de la nota del Tresor dels Estats Units contra BPA, ni del Govern d’Andor­ra, ni del Banc d’Espanya, ni del Servei de Prevenció de Blanqueig (Sepblac). La fiscalia considera que els únics culpables són els responsables de l’entitat perquè la seva forma de gestionar va provocar les actuacions de les autoritats. I fruit d’aquestes actuacions va arribar el “pànic” entre els clients de Banco Madrid. La filial de BPA va veure com en tres dies després de la intervenció es van retirar 124 milions d’euros dels comptes. El fiscal parteix de la base que polítiques bancàries permissives amb el blanqueig només poden acabar amb la fallida, “perquè al marge de la legalitat només hi ha risc de generació d’insolvència imminent que es materialitzarà un cop s’activin els ressorts jurídics de l’Estat”.

tracking