dia de la constitució
El síndic fa una crida a l'exemplaritat en l'exercici de la política
El síndic reivindica l’ètica dels polítics en el discurs al Consell General i demana que es castigui aquells que s’extralimitin de les seves funcions
“Quan es traspassa el límit de la legalitat, la justícia ha de respondre amb celeritat i amb la independència i la imparcialitat que se li suposen i se li exigeixen.” Els casos d’irregularitats polítiques que hi ha hagut els darrers mesos van marcar el discurs institucional que va pronunciar el síndic general, Vicenç Mateu, durant la recepció del dia de la Constitució, que es va fer ahir al vestíbul del Consell General. Unes referències a la integritat política –“la nostra conducta ha de complir amb uns paràmetres d’ètica que són els que els ciutadans esperen de nosaltres”, va manifestar– que van ser aplaudides pels partits polítics.
“Una crida sempre necessària perquè la política desvinculada del món dels valors i d’allò que és bo i correcte no té sentit”, va afirmar el president del grup parlamentari demòcrata, Ladislau Baró. Un discurs “molt contundent” que “compartim absolutament”, pel conseller general del PS Pere López, i “un missatge que amb tot el que ha passat tothom ha de fer la seva consideració i sentir-se implicat qui s’hagi de sentir implicat”, segons la consellera d’SDP Sílvia Bonet. Pel president del grup parlamentari liberal, Josep Pintat, la referència de Mateu a l’ètica política “ve a evidenciar certa crisi de DA” pels casos que l’esquitxen, com els cobraments de Toni Martí com a arquitecte quan era cònsol d’Escaldes-Engordany.
‘Cas Sant Julià’
El síndic va explicar en declaracions als periodistes que va voler fer menció a l’honestedat política arran del cas Sant Julià, que va acabar amb l’excònsol Montserrat Gil empresonada per sostracció de béns públics. Segons va explicar Mateu, “han passat unes setmanes i uns mesos en què hem tingut una sèrie de situacions que finalment d’acord amb els mecanismes que la Constitució preveu s’han resolt i han donat el seu resultat”.
En aquest sentit, el síndic va assegurar que “finalment l’estat de dret ha funcionat i és així com ha de ser”. “Si hi ha hagut una conducta que no ha estat bé ha estat denunciada i ha acabat com ha acabat”, va constatar. Durant la seva al·locució davant de l’audiència aplegada al Consell General per celebrar el 24è aniversari de la Carta Magna, Mateu va remarcar la independència de la justícia asseverant que “ha de respondre amb celeritat i amb la imparcialitat que se li suposen i se li exigeixen”. En les explicacions als periodistes va afegir que espera que “s’actuï ràpidament i amb equanimitat”.
Unes paraules que els grups de l’oposició van vincular als casos que han afectat i afecten Demòcrates per Andorra. López va fer referència a la dimissió del ministre Jordi Alcobé i de la consellera general Meritxell Mateu, així com a les activitats professionals de Martí en l’etapa de cònsol. En aquesta línia, va recordar que el PS ha demanat tota la documentació sobre tots els projectes d’arquitectura que va realitzar l’actual cap de Govern mentre era el mandatari escaldenc.
“El síndic ha fet molt bé de recollir aquest tema en un dia com avui perquè se n’havia parlat poc”, va palesar, alhora que va proclamar que “no podem permetre de cap manera que l’activitat política quedi contaminada per aquestes actuacions”. En aquest context, va posar de manifest que “fins ara la majoria d’actuacions que han generat dubtes o irregularitats i que han acabat amb dimissions han afectat DA”, i va recalcar que “en l’actual consell de ministres hi ha ministres que estan en una situació complicada”. Per tant, va dir, a qui pertoca aplicar-se les paraules del síndic “és principalment DA”, va expressar. “Tot i que algú vulgui derivar-ho a d’altres actuacions que han estat molt mediàtiques, és cert que el gran gruix de les qüestions que han provocat dimissions han afectat DA”, va concloure, ja que “són els primers responsables que estiguem parlant de tot aquest tipus d’irregularitats”.
En la interpretació que va fer el socialdemòcrata de les paraules del síndic hi va coincidir Josep Pintat, el qual va manifestar que “potser ve a evidenciar certa crisi de DA”, i va insinuar que s’acabaria veient en els propers mesos. “El temps dirà”, va sentenciar. Preguntat sobre les il·legalitats comeses pel consolat de Gil a Sant Julià, va declarar que “aquest és un tema que ja està jutjat i valoritzat”, i “per tant aquí ja no hi entra més”. En aquest sentit, va negar que el síndic es referís a Sant Julià perquè “per un tema que ja està jutjat no tindria sentit un discurs”. Tot i que va reconèixer que “en general s’aplica a tots”, va assegurar que “especialment als últims esdeveniments”, en una referència implícita a l’activitat professional de Toni Martí des del comú d’Escaldes.
Finalment, des d’SDP, Bonet va lamentar que “desgraciadament [el síndic] hagi hagut de fer aquest missatge per tot el que ha sorgit”, i va apuntar que “evidentment la justícia ha de determinar què”. Segons va assenyalar, “el que hem d’intentar tots els polítics és que hem d’anar cap a l’exemplaritat i que estem sotmesos a la llei”. I sobre a qui anaven dirigides les referències de Mateu sobre l’ètica política, la parlamentària va replicar que “tothom ha de ser prou gran i prou responsable per saber a qui s’adreça i tothom ha de fer la seva anàlisi”, però va reconèixer que “evidentment el fet de Sant Julià és molt recent i ens ha marcat a tots i segurament marcarà un abans i un després”.
Martí nega que es personalitzi
Martí no va voler valorar si es va sentir interpel·lat pel discurs del síndic i es va limitar a declarar que “no és qüestió de focalitzar ni amb uns ni amb els altres”. El líder de l’executiu va qualificar el parlament de “molt humanista” i va argumentar que “va més enllà de qui encarni millor els valors de l’ètica”. “L’important és que encara queda molta feina per fer”, va destacar.
Des de les files demòcrates, Ladislau Baró va relatar que “no és la primera vegada que sento a parlar el síndic de qüestions d’ètica”, i va afegir que “el síndic s’ha referit a un munt de coses a l’hora de parlar de l’ètica”. “La interpel·lació del síndic està adreçada no només a aquesta legislatura, sinó a l’activitat política en general, i té una validesa gairebé universal”, va cloure. Mateu va apel·lar a la necessitat de preservar les bones relacions amb els països veïns i de mantenir l’equilibri entre tradició i modernitat, alhora que va abordar la posició que ha de tenir el país en un entorn d’incertesa global.
SESSIÓ TRADICIONAL DEL CON SELL GENERAL AMB MOTIU DEL 14 DE MARÇ
Casa de la Vall va acollir ahir a la tarda la tradicional sessió del Consell General amb motiu del dia de la Constitució. Es va fer lectura de l’informe de la delegació del Consell General a l’Assemblea Parlamentària de la Francofonia i a l’Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE). Va acabar amb una fotografia a les escales de Casa de la Vall.