Consell General
El parlament en ple vota a favor dels canvis en el finançament dels partits
Tots els grups parlamentaris han donat suport a la modificació, que entenen com una bona eina per combatre l'abstencionisme i millorar la comunicació amb la ciutadania
Tots els partits polítics han donat suport avui a la proposició de llei qualificada de modificació de la Llei qualificada de partits polítics i finançament electoral, ja que han posat en relleu que els canvis que s'hi han dut a terme permeten clarificar el text. D'aquesta manera els diferents grups parlamentaris han posat en relleu que amb aquestes modificacions es dona resposta no només a les recomanacions del Grup d'Estats contra la Corrupció (Greco), sinó que també es respon a les constatacions fetes pel Tribunal de Comptes.
Les diferents formacions també han posat en relleu el consens que ha estat possible per poder tirar endavant aquestes modificacions. D'aquesta manera, el conseller del Partit Socialdemòcrata (PS) Gerard Alís ha destacat que "el treball en comissió ha millorat el text inicial", mentre que la consellera liberal Judith Pallarés ha destacat que s'hagi treballat d'una manera "cohesionada" i que el resultat serveixi per "adequar millor la situació dels partits" tant a allò que establia el Greco com al Tribunal de Comptes. Així, ha afegit que es tracta d'una bona eina per a la transparència en el finançament dels partits i ha destacat el fet que es diferenciï entre despeses electorals i de finançament dels propis partits, la qual cosa, ha remarcat, pot arribar a ser positiva per incidir en una feina continuada de cara a la ciutadania i combatre l'abstencionisme.
De la seva banda, la consellera demòcrata Maria Martisella també ha remarcat la clarificació que suposa el nou text i en el mateix sentit s'ha manifestat el conseller de Socialdemocràcia i Progrés Víctor Naudi, que també considera que suposarà una millora en la comunicació amb la ciutadania en "moments de desafecció".
El ministre d'Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, també ha destacat el consens aconseguit i alguns dels canvis que s'han inclòs, com ara que es deixi clar que els grups parlamentaris no poden fer donacions als partits polítics i candidats, i que es redueixi el termini per notificar les donacions que hagin rebut. En definitiva, ha remarcat que es reforcen els mecanismes per garantir la independència de les candidatures i que les subvencions per representació amb caràcter anual representen un sistema més "coherent i efectiu".