El pla estratègic d'EMAP preveu invertir 6,7 milions en dos anys
Es construirà un edifici de serveis per 2,3 milions al Coll de la Botella que s’inaugurarà al desembre
El pla estratègic d’EMAP preveu invertir fins a 6,7 milions d’euros els pròxims dos anys en l’adquisició de nous equipaments, l’ampliació de les instal·lacions i la creació de nous punts de cultiu de neu. El comú n’aportarà 2,4, mentre que la resta, 4,3, provindran dels cinc bancs del país. El cònsol major, David Baró, va presentar ahir en reunió de poble el full de ruta de l’estació massanenca i la seva inversió estrella, un nou edifici de serveis al Coll de la Botella per potenciar la porta d’entrada a Pal. La trobada veïnal, que es va celebrar a la nit al teatre de Les Fontetes, va aplegar un centenar de persones, entre les quals el cap de Govern, Toni Martí, així com els ministres Jordi Cinca i Olga Gelabert i els consellers generals massanencs.
Segons va precisar Baró, l’equipament comptarà amb espais de restauració, taquilles i escola d’esquí i que s’ha d’inaugurar l’1 de desembre d’enguany. Les obres començaran el mes de maig i el cost del projecte, que inclou l’edifici i els col·lectius, serà de 2,3 milions d’euros. A més, tal com es va exposar ahir a la trobada amb els veïns, la propera temporada s’invertiran 100.000 euros al Pla de la Cot, on s’ampliarà la terrassa de l’edifici de serveis i es construiran lavabos a la zona exterior per tal de descongestionar l’interior.
2,4 milions el primer any
El pla estratègic de l’estació per als pròxims anys preveu una inversió de 2,4 milions aquest primer any, que són els que assumirà íntegrament el comú. Per a l’exercici 2018-2019 es realitzaran accions per millorar les zones esquiables, com ara ampliant i adequant pistes o creant nous punts d’innivació artificial, a més de renovar alguns serveis. En concret, es destinaran 640.000 euros per ampliar les pistes del Beç, el Gall, la Transversal i la Joan Carchat. Aquesta darrera s’habilitarà per poder acollir curses d’alt nivell. Pel que fa a Arinsal, s’hi invertiran 137.000 euros per estabilitzar els talussos de les Marrades. El director general d’EMAP, Josep Marticella, va explicar durant la reunió que l’objectiu és “descongestionar i millorar la mobilitat del debutant i de l’esquiador mitjà perquè pugui esquiar a tot el domini de Pal”.
Per altra banda, el pla ha projectat destinar 2,8 milions d’euros a la neu de cultiu. Segons es va detallar a la reunió de poble, 1,9 milions se’ls emportarà Arinsal, on es construirà una bassa d’aigua de més de 20.000 metres cúbics a la zona de la Comallempla que triplicarà la capacitat de producció de neu, que passarà dels 170 als 500 metres cúbics. A més, es farà una nova sala de màquines i es millorarà l’accés a les Marrades i s’instal·laran nous canons a les pistes de la Font Roja i a la Transversal, amb un cost de 902.000 euros.
Encara els anys 2018 i 2019 es realitzaran millores en equipaments i activitats a la zona de la Caubella que costaran 200.000 euros, l’ampliació de l’escola d’esquí d’Arinsal, per 340.000 euros, i la remodelació de l’autoservei, que tindrà un cost total de 250.000 euros.
El pla estratègic i d’inversions garanteix també un mínim de 40 milions d’euros per invertir els pròxims vint anys. Segons va relatar ahir Marticella, “estem seguint un model de negoci en què les inversions no poden parar mai, han de ser constants”, i en aquest sentit va qualificar les projeccions de “molt realistes”, ja que s’ha previst que hi hagi una temporada atípica de cada quatre.
La connexió, en deu anys
En un termini de deu anys, a més, es vol fer realitat la connexió esquiable entre Arinsal i Pal per tal de convertir els dos sectors en una única estació. Baró va remarcar que els esforços en el procés d’elaboració del pla “han anat encaminats a dotar l’estació dels millors serveis i fent una projecció a llarg termini perquè els nostres successors tinguin un full de ruta clar per al futur de la nostra estació, que és un gran motor econòmic per a la parròquia i per al país”.
En la presentació pública del pla que va fer ahir a la nit, el cònsol va destacar que aquest Pal compleix 35 anys i que en farà 25 que es va comprar Arinsal a un privat. A més, va remarcar que s’han destinat més de 115 milions en inversions a les dues estacions i va afirmar que EMAP aporta cada any 96 milions a l’economia del país i alhora té unes reserves de 14 milions. Baró va explicar que ahir a la tarda van presentar el pla estratègic al personal de l’estació.
MESURES
Finançament
1. El comú aportarà 2,4 milions i els bancs 4,3
La inversió prevista al pla estratègic d’EMAP és de 6,7 milions en dos anys. D’aquests, 2,4 els aportarà íntegrament el comú, mentre que la resta provindran del finançament bancari. Els cinc bancs del país han autoritzat les operacions.
Obra destacada
2. El nou edifici de serveis, el projecte estrella
El projecte més ambiciós inclòs al full de ruta és la construcció d’un nou edifici de serveis al Coll de la Botella. El projecte costarà 2,3 milions, i la previsió és que les obres comencin al maig i l’equipament s’inauguri l’1 de desembre.
Altres actuacions
3. millores i ampliació de pistes fins al 2019
El pla vol invertir 640.000 euros per ampliar les pistes del Beç, el Gall, la Transversal i la Joan Carchat per poder acollir curses d’alt nivell. A Arinsal s’hi destinaran 137.000 euros per estabilitzar els talussos de les marrades.
Cultiu
4. 2,8 milions d’euros
per multiplicar la neu
La neu de cultiu s’endurà 2,8 milions. 1,9 aniran a parar a Arinsal, on es construirà una bassa d’aigua a la zona de la Comallempla que permetrà triplicar la producció de neu. S’espera que passi dels 170 als 500 metres cúbics.
Objectiu
5. La connexió esquiable, una realitat en 10 anys
El pla estratègic s’ha marcat com a objectiu fer realitat la connexió esquiable entre Arinsal i Pal en un termini de deu anys per tal de convertir els dos sectors en una única estació. En total, es proposa invertir 40 milions en 20 anys.