política
El Consell insta el Govern a estudiar la viabilitat d'instal·lar RTVA a Encamp
Tots els grups parlamentaris es van mostrar favorables al trasllat de la seu a Ràdio Andorra
El Consell General va aprovar ahir demanar al Govern que realitzi estudis per avaluar el cost i la viabilitat de traslladar i instal·lar RTVA a l’antic edifici de Ràdio Andorra. Unes anàlisis que l’executiu haurà de dur a terme aquest any per tal d’anunciar l’ús definitiu que tindrà l’edifici d’Encamp abans de finalitzar el 2017. Tots els grups parlamentaris es van mostrar partidaris del trasllat durant el debat de la moció de Liberals, que demanava que es destinés definitivament l’immoble a acollir les instal·lacions de la ràdio i televisió públiques.
La cambra va acabar aprovant per assentiment el text amb la inclusió de les dues esmenes que DA i el PS van presentar a la moció defensada pel conseller liberal Ferran Costa. Després d’un recés per negociar el document definitiu, el parlamentari va anunciar l’acceptació de l’esmena demòcrata, que apostava per un estudi previ atès que es desconeix quin seria el cost del trasllat, i també la socialdemòcrata, que demanava que es reservi un espai dedicat a la preservació de la memòria històrica.
Tots els partits a favor
DA, Ld’A, el PS i SDP es van posicionar ahir a favor que Ràdio Andorra sigui la nova seu d’RTVA tot i que no van faltar els retrets pels anys que fa que dura la reivindicació. Costa va titllar d’“erràtica i divagant” la posició de DA respecte a Ràdio Andorra i va deplorar que “d’aquesta història en portem parlant cinc anys”. El liberal va criticar que des de l’executiu s’hagi afirmat que les obres no determinen l’ús final i va lamentar que “quan decidim què hi ha haurem de tornar a fer obres”, ja que “en funció de l’ús final els paràmetres hauran de canviar”. Fet que, va dir, comporta “malbaratament de cabals públics”. “Volem desencallar una situació que vostès, senyors de DA, no han sabut desencallar”, va manifestar, denunciant que “el problema està enquistat i mort d’inanició” i “no s’ha fet res encara”.
El demòcrata Carles Enseñat va replicar les queixes de Costa afirmant que “sorprèn que vulguin fer bandera d’un projecte que, sí que hi donen suport, però mai han impulsat”, i va carregar contra els Liberals per voler “parasitar” un “esforç” fet pels altres. El liberal va contestar que “abanderar una convicció política i voler-se-la apoderar en forma de monopoli fa de mal fer”, i va recalcar que “fa sis anys que està a les mans de l’executiu impulsar aquesta acció”. Costa va defensar el trasllat com “una oportunitat molt bona de donar sentit a un edifici emblemàtic”, i va saludar la proposta de DA d’encomanar als ministeris de Cultura i Ordenament Territorial que analitzin la viabilitat de la mesura, així com la del PS, perquè “és la nostra obligació preservar un patrimoni únic i excepcional”.
El conseller socialdemòcrata Pere López va constatar que “hi ha una voluntat política general”, i respecte a l’esmena presentada va exposar que “una part de l’edifici ha d’estar destinada a preservar una història que cal posar en valor”. A més, va argumentar que “l’actual edifici potser no permet encabir RTVA i s’han de fer construccions adjacents”. El parlamentari d’SDP Víctor Naudi, de la seva banda, va celebrar que una iniciativa que ha acabat tenint “una visió purament parroquial” es debati al parlament i va asse-nyalar que “té la part positiva de promoure que el Govern no deixi abandonat l’edifici sense un ús racional”.
LLUM VERD A LA LLEI DE FINANÇAMENT DE PARTITS POLÍTICS
Tots els grups van beneir ahir els canvis establerts a la Llei de partits polítics i finançament electoral i van aplaudir que la modificació s’adapti a les recomanacions derivades de les avaluacions del Greco i a les consideracions del Tribunal de Comptes. Víctor Naudi va afirmar que “es reforcen els criteris de transparència i control del finançament”. Gerard Alís va apuntar que es crea “un real finançament públic dels partits”, que rebran subvencions, mentre que Judith Pallarés va lloar que la llei “s’adequa millor a les necessitats reals dels partits”. El ministre d’Interior, Xavier Espot, de la seva banda, va destacar algunes de les novetats, com la prohibició que les persones jurídiques i els grups parlamentaris facin donacions als partits.
EL LAPSE DE JOAN CARLES CAMP
La sessió d'ahir al Consell General va deixat una anècdota divertida.El conseller general liberal i secretari de Sindicatura Joan Carles Camp ha tingut un lapse quan anomenava el nom del company de grup parlamentariFerran Costa Marimon i l'errada li ha acusat a ell mateix un atac de riure que ha encomanat als altres consellers de l'hemicicle [vegin el vídeo per seguir la seqüència]. Després d'un moment llarg de rialles el síndic general va posat fi a la distenció.