Vila aposta per més oferta a Naturlandia per reduir comiats

El cònsol lauredià confia que la nova tirolina, l’espai Toni Bou i el ràfting ajudin a tenir 40.000 clients més i que el parc no perdi diners

Vila aposta per més oferta a Naturlandia per evitar comiatsXavier Pujol

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El cònsol de Sant Julià de Lòria reconeix que el nou model de funcionament de Naturlandia ha comportat la supressió de llocs de treball però refusa concretar quina ha estat la xifra d’acomiadats. Josep Miquel Vila assegura que s’ha d’esperar abans de donar un número “perquè les noves inversions poden fer que no s’hagi de prescindir per raons econòmiques de personal”, alhora que puntualitza que tot i les noves activitats “sí que s’haurà de prescindir dels que no col·laborin, que no facin la feina o per altres raons”. Insisteix el mandatari lauredià, en declaracions a COPE Andorra-AD Ràdio, que s’està actuant en aquesta línia “de cara als que no compleixen les seves obligacions i així s’està fent perquè hi ha d’haver una serietat amb els sous i amb la feina”.

Etiquetes:

Vila situa les expectatives per a la millora de l’afluència al parc de la Rabassa en la nova tirolina que es projecta entre la cota 1.600 i la 2.000, “amb inversió privada que s’està mirant però que no està tancada”, i en l’espai Toni Bou. Situat a la primera cota com “una zona perquè grans i petits s’iniciïn en la pràctica del trial en un entorn on de tant en tant podrem veure el campió mundial entrenant i fent masterclasses i que sembla que a través d’sponsors es podrà pagar l’obra”, assenyala el cònsol. Amb aquestes dues noves activitats i la del ràfting l’estimació és poder tenir “30.000 o 40.000 clients més, que ens anirien molt bé, i potser ens ajudarien a acabar de saltar aquesta petita barrera i fer de Naturlandia algo que sigui sostenible i no pesat per al comú”, exposa Vila.

Diners per retornar préstecs

Es refereix el cònsol lauredià a la necessitat d’equilibrar els comptes de l’ecoparc. “Estem molt a punt de l’equilibri dels ingressos corrents amb les despeses cor­rents i espero que aquest any s’aconsegueixi, i no solament això, sinó que ens doni una mica més perquè la part dels préstecs que té l’obligació de retornar Naturlandia ja es puguin pagar directament des de la societat i que deixi de ser un pes per al comú”. I recorda Josep Miquel Vila que els números, que encara no estan definitivament tancats, indiquen que l’ecoparc el 2016 “s’està aproximant als 150.000 euros de despeses per sobre dels ingressos”.

Davant aquest negatiu, per a aquest exercici el comú ha pressupostat una aportació a Camprabassa de 700.000 euros “com a màxim, m’agradaria que fossin menys”, especifica el mandatari parroquial, per afegir que aquests diners són “per als préstecs perquè els ingressos i despeses comptem que estiguin cobertes i que part dels préstecs els pugui retornar Naturlandia sol”, confiant que els bons resultats s’avancin com a resultat de les mesures que s’estan aplicant. Entre elles els tancaments que es fan de dimarts i dimecres i la previsió de fer-ho en part d’abril, maig i novembre, “que és un calendari de mínims, que vol dir que si tens més demanda encara que tinguis previst tancar potser obres perquè el criteri, més que del tancament, és buscar la rendibilitat”.

Decisions en un mes

Vila espera que les dues inversions privades a la Rabassa es puguin concretar aquest any i augura que en un mes es pugui tenir la resposta. “Hem de deixar que acabin de fer els seus números, que ens ho presentin i que ho acabem de tancar”, comenta.

Reitera que seran aquestes noves inversions de la tirolina i l’espai Toni Bou i el rendiment que puguin donar el que determinarà l’evolució del parc. Per això, no vol pronunciar-se sobre la repercussió que puguin tenir per al futur els tancaments, i si es poden entendre com un pas previ per avaluar si convé suprimir algunes activitats de Naturlandia. “De moment només és el que és i els números diran si alguna activitat és prescindible o no”, afirma el cònsol lauredià.

També prefereix no donar la xifra dels integrants de la plantilla actual, “no ho recordo”, assegura, i la reducció que s’ha plantejat tot i admetre “que estem en un moment que es marcava una reducció de personal” tornant a apel·lar a les noves opcions de mantenir el nombre d’empleats, “perquè per un lloc és menys necessari la reducció estricta i per un altre estem creant llocs de treball”.

Reflexiona el mandatari lauredià sobre el dimensionament de la plantilla de Naturlandia per concloure que “els llocs de treball que teníem potser no eren prou adequats, potser hi havia un excés en alguns aspectes, “i apunta que la sortida de personal està afectant eventuals. “Han deixat de treballar eventuals i en el sector turístic la gent que hi ha ha de treballar els caps de setmana, que és realment quan hi ha feina, i necessitem les persones més preparades perquè puguin fer la millor feina i els fixos estan més preparats que els temporers”, destaca.

Josep Miquel Vila defensa, a més, que els tancaments puntuals de l’ecoparc no estan representant problemes, més enllà d’algun cas aïllat, perquè es dona informació a la web i es va advertir amb antelació. Així, remarca que “tots els resultats que estem tenint són bons i s’estan canviant els sistemes d’informació i la web de reserves per poder arribar a més gent”.

tracking