Els pisos turístics es doblen des del 2012
L’any passat hi havia 2.229 apartaments declarats, quan quatre anys enrere eren 1.174
Els establiments moblats per a vacances són una modalitat d’allotjament que des que es va regularitzar –l’any 2010– no ha deixat de créixer. Segons les dades recollides pel departament d’Estadística, l’any passat n’hi havia 2.229 de declarats, que explotaven 58 empreses. El 2015 eren 1.962 i les societats que els gestionaven, 50. El creixement és molt més acusat si es comparen les dades amb les de quatre anys enrere, el 2012. El nombre d’apartaments s’ha doblat (eren 1.174) i també les empreses que es dediquen a la gestió (29). En el creixement ha tingut a veure la tasca que s’ha fet des del ministeri de Turisme per regularitzar els pisos pirata, que es comercialitzaven sense estar declarats però des de l’Associació que agrupa les empreses que es dediquen a l’explotació d’aquests immobles es remarca la influència que ha tingut també la crisi immobiliària. En aquest sentit, la presidenta de l’Associació d’allotjaments turístics, Valérie Lackner, va assenyalar que edificis construïts per a la venda s’han dedicat al lloguer turístic per donar sortida als pisos buits. “Ha passat amb molts edificis en tres anys, sobretot al vessant del Tarter, Ransol, al Pas de la Casa no tant”, va exposar Lackner.
Malgrat el creixement, la presidenta de l’entitat no creu que hi hagi saturació, ara que les xifres d’ocupació van a l’alça. “Jo penso que sí, amb la temporada d’hivern que hem fet hi ha mercat per a tothom”, respon. A més, asse-nyala que és una opció d’allotjament que va clarament a l’alça. “Està funcionant moltíssim tot el que és lloguer turístic”, assenyala, fruit, entre d’altres coses, de la irrupció d’Internet i de noves plataformes com Airbnb. “Ara és molt senzill, molt fàcil fer una reserva, també amb els hotels”, puntualitza.
No obstant, Lackner també precisa que l’intrusisme no ha acabat i que “quan ho detectem n’informem i el servei d’inspecció fa la seva feina”. En aquest sentit, assenyala que encara hi ha “el típic propietari que no vol pagar impostos, gent que és de fora i té un pis a Andorra”. Admet les dificultats per constatar que realment estan explotant l’immoble com a apartament perquè “et diuen que si l’han deixat a uns amics, a uns familiars...”.
En un any, la declaració de 267 nous apartaments ha suposat que el nombre de llits que ofereixin s’elevi fins als 11.146. Una majoria estan catalogats amb dues estrelles (6.750), seguits dels d’una (2.615) i de tres (1.486). Les places catalogades amb la màxima categoria, quatre estrelles, són minoria (295).
La nova llei
Les empreses que exploten els immobles estan a l’expectativa sobre què succeirà amb la nova llei d’allotjaments turístics un cop culmini el tràmit parlamentari. El projecte de llei que va aprovar el Govern els preocupa especialment pel que preveu respecte del canvi d’ús: estableix que els edificis amb més del 75% dels pisos dedicats al lloguer per dies hauran de convertir-se a l’ús turístic. Un canvi que requerirà una forta inversió atès que l’edifici haurà de comptar amb tot un seguit de serveis que amb un ús residencial no requereix. “Esperem que hi hagi alguna modificació perquè principalment el canvi d’ús és un tema complicat per a nosaltres”, va assenyalar Lackner. Precisament la categoria d’apartaments moblats per a vacances es va crear per poder regularitzar apartaments turístics que s’explotaven en blocs normals i que fins llavors eren alegals.