administració
El PS fixarà la línia sobre l'acord de transferències
López indica que treballaran a partir del que decideixi el partit i que hores d’ara no pot dir “ni que sí ni que no” a un possible consens
El Partit Socialdemòcrata (PS), que pot ser clau perquè el parlament doni llum verd a la reforma de les competències i de les transferències comunals, esperarà a la celebració d’un comitè directiu de la formació, amb presència dels consellers de les minories parroquials i dels membres del comitès locals on no tenen representació, per fixar “la línia concreta de negociació” i les propostes que faran els seus consellers generals a la taula de treball parlamentària que cerca el consens de totes les forces polítiques. Ho va indicar ahir el conseller general del PS Pere López després de la celebració de la primera reunió tripartida Govern, comuns i grups parlamentaris sobre la reforma de les competències i transferències. El comitè directiu es farà la setmana que ve i els consellers del PS ja podran posar sobre la taula les seves demandes en la segona trobada, que se celebrarà el 3 d’abril.
“Avui no s’ha pres cap acord en cap qüestió”, va indicar López, que va explicar que “nosaltres encara hem de tenir temps per poder pair tota la documentació [el text amb la proposta d’acord que el Govern els va presentar la setmana passada] que se’ns ha lliurat”. El conseller general va afegir que els càlculs i els criteris que l’executiu ha posat sobre la taula “poden ser en algun cas opinables”, i va recordar que la línia que volen que segueixi la reforma la van fixar en el congrés nacional que el partit va celebrar al novembre. “Han de ser nacionals totes aquelles transferències que assumeixen els comuns, com les escoles bressol o les polítiques de joventut, que no els van ser atorgades per la Constitució”.
Respecte a si hi haurà el consens que busca el Govern entre les quatre forces, López va admetre que “hores d’ara em sembla precipitat dir ni que sí ni que no”.
Reserves dels comuns
El conseller general del PS va explicar que a la trobada alguns cònsols “han manifestat alguns elements de discrepància, tot i que es diu que l’acord està tancat en un percentatge molt elevat” i que “les qüestions sobre les quals no hi ha acord són al nostre entendre molt significatives”.
El cònsol major de la Massana, David Baró, va admetre que els representants d’alguns comuns van explicar als consellers generals que hi ha alguns punts de l’acord que encara s’han d’acabar de negociar, però que en el cas de la seva parròquia “el 95% del text està consensuat”. Sobre la trobada va dir que “hi ha hagut molt bona sintonia”, que “ha estat una primera presa de contacte per fixar la metodologia” i que en les properes “es parlarà punt per punt per trobar un consens”.
Des del grup que dona suport al Govern, el conseller general de DA, Miquel Aleix, va assegurar: “Hem vist bona predisposició per part de totes les parts d’assolir un acord.” Va valorar “molt positivament” la reunió perquè “tots estem d’acord que s’ha de canviar la Llei de transferències i de competències”. Aleix va indicar que ahir es va fixar la metodologia de treball i que en properes trobades es treballarà sobre la base de les propostes de cada formació. Va insistir que “és essencial en aquesta negociació que puguem arribar al màxim de consens”.
Els representants del grup parlamentari liberal i el conseller general d’SDP Víctor Naudi van preferir no fer declaracions al Diari sobre la trobada tripartida.
El Govern, per la seva banda, va emetre un comunicat on també parlava de “bona sintonia”, en què assenyalava que la reunió “ha servit per avançar en l’anàlisi del preacord assolit amb els comuns”, i en què valorava “molt positivament” el fet que “tots els grups estiguin disposats a treballar per assolir un consens”. A l’escrit es recordava que la voluntat de l’executiu és poder negociar els aspectes que puguin generar divergències i poder arribar a un acord de totes les parts per tancar un text consensuat que es pugui aprovar aquest mateix any.