Un excomissari de la UE afirma que Andorra necessita l'acord d'associació
Günter Verheugen creu que Brussel·les només acceptarà una mesura transitòria per al tabac
Günter Verheugen, ex-comissari europeu d’Empresa i Indústria de la Unió Europea (UE), va destacar ahir que Andorra no pot quedar aïllada com un país autosuficient enmig de les muntanyes, en el món globalitzat actual. En aquest sentit, va instar el Principat que arribi a un acord amb la Unió Europea. “La vostra estabilitat depèn de l’estabilitat de la regió”, va indicar Verheugen, en una jornada que va organitzar l’Empresa Familiar Andorrana per abordar els futurs reptes d’un acord d’associació entre Brussel·les i el Principat.
Verheugen va assegurar que el gegant europeu veu els microestats com Andorra, San Marino o Mònaco com una cosa que “molesta perquè poden ser uns punts de controvèrsia” amb les directrius europees. Per això, va manifestar l’excomissari que des de la UE s’intentarà que s’integrin el màxim possible a la UE.
Verheugen va ressaltar que entén que per a Andorra la qüestió del tabac és una de les línies vermelles que no es poden tocar, però va opinar que Brussel·les no acceptarà que aquest capítol quedi com està actualment, ja que en els altres tractats no sol tenir derogacions de productes que quedin fora de la lliure circulació. Per això, va ressaltar que l’única via viable és una mesura amb períodes transitoris. “Us donaré un consell, concentreu-vos en un nombre reduït de productes, l’essència que creieu que heu de defensar”, va dir Verheugen.
Amb aquest acord, va indicar, la UE i Andorra haurien d’assolir les quatre llibertats: la lliure circulació de béns, serveis, capitals i persones.
Precisament, aquest últim punt va ser una de les controvèrsies de la jornada, en la qual també va participar Xavier Fernández, professor titular de dret internacional públic de la Universitat de Barcelona. Fernández va proposar que s’apliqui el mateix model de Liechtenstein, on els habitants d’aquest país poden entrar lliurement a la UE, però en canvi el microestat manté quotes d’entrada per a immigrants.
Un altre dels punts que va criticar Fernández és que en el cas d’un conflicte entre Andorra i la UE, la instància que tindrà l’última paraula serà el Tribunal de Justícia Europeu, en el qual no hi ha cap representant andorrà. “El que no volen és que hi hagi diferents interpretacions de la directiva europea”, va afirmar.
A l’acte també hi va intervenir Andreu Olesti, catedràtic de dret internacional públic a la UB. “Han de quedar clares les línies vermelles que no volem traspassar, però també les oportunitats” que brinda l’acord, va concloure Olesti.
LIBERALS DEMANA ARA QUE LES CONVERSES AMB LA UE ES FACIN "DE MANERA PAUSADA"
Liberals ha matisat la seva posició respecte a la Unió Europea i demana ara no una aturada en les negociacions, sinó un alentiment. El conseller general Ferran Costa va aclarir ahir el posicionament del partit afirmant que “no volem deixar les negociacions en punt mort, sinó fer-ho de manera pausada”. “La situació actual és altament complexa”, va dir, i per tant negociar “de manera assossegada ens pot fer arribar a un millor acord”. “En cap moment diem parar, diem calma”, va asse- gurar.
Des de les files demòcrates van replicar que el de l’acostament a Europa és un procés que ja és lent de per si. “És una negociació que serà llarga i no acabarà aquesta legislatura”, va afirmar la consellera Meritxell Palmitjavila, mentre que el parlamentari Carles Jordana va argumentar que “és un ritme lent, si el fem gaire més lent potser al final sí que l’aturarem”. Els liberals “no tenen gaire clar el que volen”, va reblar.
Costa, al seu torn, va qualificar de “sentit comú” que el propi grup de DA i el Govern reconeguin que les negociacions s’allargaran fins a la legislatura que ve. “Ens sembla bé que no hi hagi presses”, va dir, alhora que va afirmar que “seria un fracàs” sotmetre l’acord a referèndum durant aquest mandat perquè encara hi ha “massa incògnites” respecte al que suposa associar-se a la UE. “El Govern s’ha adonat que la situació dista molt de referendar un acord amb garanties”, va etzibar.
Circulació de persones
A més, va celebrar que Andorra, Mònaco i San Marino s’hagin posat d’acord a demanar restriccions en la lliure circulació de persones i va dir que això “reafirma la posició liberal”. “Ens fa contents que al final el Govern reculli el guant de tot el que hem advertit i posat sobre la taula”. Unes paraules que van ser discutides pels consellers demòcrates, que van denunciar que “no és mèrit del grup liberal”. “Sempre hem anat cap aquí. Sempre s’ha mantingut que aquesta negociació s’ha de fer pel bé d’Andorra”, va insistir Jordana, que va remarcar que “no s’està tancant cap tracte, la negociació és un punt de partida”.
No obstant, el grup liberal manté la negativa a sumar-se al pacte d’Estat sobre Europa perquè es pot participar en el procés “des de molts posicionaments diferents”, segons Costa. “No cal estar en un pacte d’Estat per assolir un bon acord”, va declarar. El conseller va asse-nyalar que no estaran satisfets fins que el que es demana “quedi reflectit en un acord i la UE no hi posi cap impediment”.