La qualitat dels rius, la millor en 20 anys
El nombre de deixalles que es llencen a les lleres s’ha reduït un 81% els últims sis anys
Les aigües dels rius del país van assolir l’any passat els màxims nivells de qualitat des que es van començar a analitzar fa gairebé vint anys. Segons les dades presentades ahir pel Govern, el 86% de les aigües superficials, són “bones o excel·lents”. Això suposa una millora notable respecte del 2005, quan la xifra només arribava al 40%. Pel que fa a la resta, un 8% de les aigües superficials té una qualitat “acceptable”, un 3% té “dolenta” i un 3%, “molt dolenta”.
Les dades van ser presentades ahir per la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, durant el balanç anual de la qualitat de les aigües residuals a la depuradora de Sant Julià de Lòria. La presentació es va fer coincidint amb la celebració, avui, del Dia Mundial de l’Aigua. Enguany, l’ONU ha posat l’èmfasi al tractament d’aigües residuals. “Cada any constatem una millora i ens apropem als objectius de tenir una qualitat bona o excel·lent a tots els rius del territori”, va dir Calvó, que va estar acompanyada de la cap d’unitat d’aigües, Laura Coll. Coll va destacar la importància del pla de sanejament d’aigües impulsat el 1996 per tractar, a través de les depuradores, les aigües procedents de les llars i de les empreses. La cap d’unitat d’aigües va dir que el Govern està treballant per millorar la qualitat de l’aigua en els dos trams on és “dolenta” o “molt dolenta”. Un d’ells es troba a la capçalera del riu Devesa, a Encamp, on un dels quatre paràmetres de referència per analitzar la qualitat de l’aigua presentaven una desviació. Tot i això, Coll ho va considerar un cas “aïllat” i que s’està treballant per solucionar-ho. L’altre punt és a la depuradora del Pas de la Casa, on s’han detectat nivells més alts d’amoni. Coll va explicar que això es produeix als mesos de gener i febrer, quan la depuradora rep càrregues de residus molt importants i que per això s’està posant fil a l’agulla per millorar els tractaments. D’altra banda, el Govern també destacar la reducció del nombre de deixalles recollides al riu. L’any passat es van recollir 28 kg/km mentre que el 2010 s’havien recuperat 150 kg/km.
LA LLÚDRIGA ES TORNA A VEURE
Les llúdrigues tornen a veure’s a les lleres dels rius del país. Aquest és un dels efectes positius de la millora de la qualitat de les aigües superficials els últims anys. El ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat va explicar ahir que actualment existeixen 10 exemplars de llúdrigues al Principat. Aquesta xifra contrasta amb la del 2010, quan no hi havia cap exemplar. “Que s’estigui recuperant la biodiversitat és un bon indicador que va més enllà de les mostres d’aigua”, va dir la ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó. Els tècnics del ministeri fan un seguiment de les llúdrigues a través de càmeres nocturnes per conèixer de primera mà quines són les zones més freqüentades pels animals.