Afers socials

Bona rebuda de la llei de mesures urgents sobre els drets dels discapacitats

Les entitats del sector han conegut el contingut del text que la setmana vinent entrarà a tràmit parlamentari

Un moment de la reunió del Consell Nacional de la DiscapacitatC.G. / ANA

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El ministre d'Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, ha anunciat aquest dijous que el projecte de llei de mesures urgents per a l'aplicació del conveni de les Nacions Unides dels drets de les persones amb discapacitat entrarà a tràmit parlamentari la setmana vinent, després que hagi tingut una bona rebuda per part de les entitats concernides. El text s'ha donat a conèixer durant la reunió de la Consell Nacional de la Discapacitat (CONADIS), i en declaracions posteriors, la presidenta de la Federació Andorrana d'Associacions de Persones amb Discapacitat (FAAD), Anna Parramon, ha expressat la seva satisfacció pel fet que el Govern hagi inclòs a la llei les revindicacions del col·lectiu. Espot ha avançat que el text permet "avançar substancialment" en els drets de les persones amb discapacitat, i que també inclou l'obligació de fer modificacions més profundes, fixant un termini d'un any per disposar de la nova llei d'ocupació, i de dos anys per reformar la Llei de garantia dels drets de les persones amb discapacitat.

El projecte de llei de mesures urgents per a l'aplicació del conveni de les Nacions Unides dels drets de les persones amb discapacitat serà aprovat pel Consell de Ministres la setmana vinent per tal que pugui iniciar el seu tràmit parlamentari. El ministre Xavier Espot ha explicat que s'ha treballat durant un any amb les aportacions que els han fet arribar des de les entitats que representen el col·lectiu i també les entitats proveïdores de serveis. Així, es tracta d'una llei òmnibus que modifica textos com la Llei de garantia dels drets de les persones amb discapacitat, la Llei d'accessibilitat, la Llei d'incapacitació, la Llei d'arrendaments de finques urbanes o la Llei de la propietat horitzontal.

Després d'aplicar aquestes mesures urgents que suposaran una extensió dels drets i les prestacions dels discapacitats, la llei també estableix disposicions finals que obliguen a fer modificacions més profundes i més globals. Així, el Govern es compromet a fer una reforma més global de la Llei de garantia dels drets de les persones amb discapacitat en el termini de dos anys. El ministre ha recordat que es tracta d'una reivindicació del col·lectiu, que demana que es mantingui la seva llei pròpia a banda que es pugui fer una llei d'igualtat de manera més transversal.

També caldrà modificar, en el termini d'un any, la Llei d'ocupació. És en aquest treball on el ministre ha avançat que caldrà decidir si s'estableixen unes quotes en el sector privat per a la contractació de persones amb discapacitat. Espot ha indicat que "crec que no ho hem de descartar, però també hem de tenir la ment oberta i no cenyir-nos només al sistema de quotes, ja que hi ha moltes altres mesures de foment de la inclusió laboral de les persones amb discapacitat que hem de contemplar".

Així, de moment ja fa un any que està en marxa l'estratègia d'inserció laboral dels discapacitats, que ha permès que aquestes persones s'hagin integrat en el circuit ordinari del Servei d'Ocupació. La presidenta de la FAAD, Anna Parramón, ha destacat que gràcies a les seves reivindicacions s'ha aconseguit que aquestes persones puguin tenir el mateix salari i les mateixes condicions que una persona sense cap malaltia. A més, s'està acabant de perfilar el projecte de la xarxa d'empreses inclusives, en el qual ja hi ha 4 o 5 empreses interessades en formar-hi part. Espot ha explicat que amb el retorn que tinguin de les empreses interessades acabaran de perfilar els avantatges que tindran a l'hora de contractar una persona amb discapacitat, que poden passar per incentius de tipus fiscal o de cotitzacions socials, així com el reconeixement públic que tindran pel fet de pertànyer a la xarxa.

Finalment, durant la reunió de la CONADIS d'aquest dijous també s'ha presentat la versió definitiva de l'informe que es transmetrà a les Nacions Unides en relació a l'acompliment del conveni sobre els drets dels discapacitats. Espot ha indicat que es tracta d'un projecte compartit, ja que s'ha nodrit de les aportacions de les entitats i que el Govern només l'ha supervisat.

Un moment de la reunió del Consell Nacional de la Discapacitat

tracking