política

Predisposició per incloure 16 dels 24 productes agrícoles a la Unió Duanera

El ministre d'Exteriors ha explicat que treballen per "mantenir un règim particular que permeti la continuïtat del sector industrial i la viabilitat del sector agrícola"

Predisposició andorrana per incloure 16 dels 24 productes agrícoles a la Unió DuaneraSFG

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El cap de Govern, Toni Martí; el ministre d'Exteriors, Gilbert Saboya; la ministra d'Agricultura, Sílvia Calvó; el conseller del PS Pere López i el president de la PIME, Miquel Aleix, han presidit la taula del pacte d'Estat per l'acord d'associació amb la UE, a la qual també han assistit representants de diversos sectors empresarials i sindicals del país. L'acte del dia duia els capítols de l'1 al 23, sobre la proposta de productes agrícoles que s'incorporaran a la Unió Duanera, dels quals, Andorra ha mostrat la predisposició a incloure'n 16. N'hi ha 7 que possiblement s'inclouran amb "reserves", segons ha explicat Saboya un cop acabada la trobada. El ministre ha explicat també que treballen per "mantenir un règim particular que permeti la continuïtat del sector industrial i la viabilitat del sector agrícola".

"Ara que hem entrat a negociar temes sectorials és clar que la participació ha estat molt més activa, perquè molts dels sectors ja coneixen els continguts que anem a negociar a Brussel·les, on la setmana passada es van presentar les primeres conclusions dels anàlisis de la Unió Duanera, en els capítols de l'1 al 23, dels quals Andorra ja ha mostrat la seva predisposició a incloure'n 16", ha explicat Saboya a la sortida de la reunió.

Dels altres 7 capítols, la part andorrana ha expressat a Brussel·les "una reserva perquè potser s'hauran d'incloure algunes disposicions transitòries", ha afegit el ministre, en referència als capítols que queden en 'stand by', que són aquells en els quals Andorra té una producció amb poc volum: certs tipus de carn, mels, confitures... "Haurem d'establir un mecanisme per introduir-los de mica en mica a la Unió Duanera", ha explicat Saboya. Pel què fa al capítol 24, del sector del tabac, l'inici de proposta, ha dit el ministre, "assegura continuar la producció industrial i agrícola, i vam començar a articular unes bases sobre les quals continuarem treballant", ha explicat Saboya, per assegurar que van anar a Brussel·les "amb uns continguts que reflectien unes posicions consensuades". La part andorrana treballarà amb l'associació de fabricants i productors en les claus per assegurar el futur del sector, i s'ha referit el ministre a "mantenir un règim particular que permeti la continuïtat del sector industrial i la viabilitat del sector agrícola".

L'objectiu d'aquesta part negociadora andorrana és arribar a la propera reunió amb representants de la UE, que se celebrarà al maig, amb "una proposta coherent i consistent".

Valoracions del PS i de l'USDA

"La valoració és molt positiva pel clima de treball conjunt, entre la part política, l'empresarial i la sindical, i això vol dir que cada vegada hi ha més informació compartida", ha explicat el conseller del PS, Pere López, tan bon punt ha acabat la trobada.

"No veiem que cap infraestructura d'Andorra, ni cervesera, ni de mels... pugui anar a competir amb empreses de la UE, però bé, si aquesta reunió pot ajudar els petits i mitjans productors a desenvolupar-se fora del país, doncs benvinguda sigui", ha valorat la trobada d'aquest dilluns, el portaveu de l'USDA, Gabriel Ubach.

El dirigent sindical ha avançat que el proper 4 d'abril, representants del Govern els han citat a una reunió per presentar-los el nou Codi de Relacions Laborals. "El nostre objectiu és instaurar el conveni col·lectiu com la manera de treballar entre l'Administració i els seus treballadors, tal com funciona a la resta de països del món civilitzat, excepte Andorra", ha manifestat Ubach.

tracking