treball
La reforma dels funcionaris inclourà dos complements salarials
L’executiu preveu una prima no consolidable i una altra que quedarà fixa al sou permanentment
Els funcionaris des de la Llei de la funció pública de principi de segle tenien regulada la seva millora salarial a través del GAdA. Es tractava d’una avaluació de la feina feta pels responsables de cada departament que generava una prima per a cada empleat que quedava integrada al sou i era inamovible. Aquesta pràctica, juntament amb pujades altes de l’IPC, va provocar que durant anys hi hagués alguns funcionaris, segons explica la ministra de Funció Pública, Eva Descarrega, que incrementaven el seu sou un sis, set, vuit o nou per cent anual, “fet que era totalment inassumible per l’Estat”. El GAdA va ser congelat i mai es reprendrà, perquè la regulació salarial quedarà establerta amb la nova llei que prepara l’executiu.
El text preveu inicialment dos tipus de complements per als funcionaris. La idea és “donar eines als empleats públics perquè puguin progressar dins de l’administració”, però establint un sistema assumible econòmicament a l’administració. Aquest model passaria per crear un complement que, com el GAdA, sí que quedaria integrat indefinidament dins del salari. Per fixar-lo no es faria, com al GAdA, per una avaluació del cap de departament sobre la feina de cada funcionari, sinó que hi entrarien dos factors més: formació i antiguitat. Es troba en una fase embrionària i per tant no està del tot definit quant significarà. Aquest complement ha de permetre a l’empleat públic “progressar en la banda horitzontal que fixa un mínim i un màxim de salari en cada categoria”, explica Descarrega.
La reforma inclourà un segon complement que no quedarà integrat al salari, sinó que serà una prima. Tindrà caràcter anual o bianual i en aquest cas sí que provindrà de l’avaluació que es faci de la feina de cada funcionari. Seria l’equivalent al GAdA, però podria ser atorgat o no segons l’avaluació de cada any. L’important en aquest cas seria que no es consolida.
El president de l’USdA, Gabriel Ubach, va ser crític que els informes per crear el GAdA “van costar una fortuna i que 12 o 13 anys després tornem a trobar que la Llei de la funció pública no es assequible i no dona resposta ni a l'administració, ni als funcionaris, ni als administrats”.
ELS SINDICATS VOLEN AUGMENTS DE SOU
Gabriel Ubach va destacar que “l’administració ha crescut un 40% els últims anys sense augmentar el salari dels treballadors excepte el dels alts càrrecs, que sí que han augmentat un 18%”. Pel líder de l’USdA, “els treballadors estan perdent molt poder adquisitiu i l’administració també s’està envellint molt i per tant necessitem una llei que doni compliment a les necessitats de l’administració”.