afers exteriors

Proposta definitiva a la UE pel tabac al maig

El Govern indica que estarà basada “a mantenir un règim de particularitat” per garantir la viabilitat del sector

Proposta definitiva a la UE pel tabac al maigSFG

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Govern presentarà a la propera ronda de contactes amb la Unió Europea (UE) prevista per al mes de maig la que vol que sigui la proposta definitiva d’Andorra relativa al futur del tabac. “Continuem treballant amb el ritme intens d’aquests mesos amb els sectors concernits (els fabricants de tabac i l’Associació de Pagesos i Ramaders (APRA)) i hauríem d’arribar a final de maig amb la capacitat de tenir un diàleg més avançat amb la UE”, va explicar ahir el ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, després de la trobada que l’executiu va mantenir amb els representants dels sectors econòmics i socials amb relació al pacte d’Estat per a l’acord d’associació amb Brussel·les. “No sé si estarà prou madura [la proposta] per arribar a un acord en aquesta reunió, però en tot cas nosaltres el que hem de continuar és treballant”, va dir Saboya, per afegir-hi que el que “ens importa és tenir un ritme propi que ens asseguri arribar al maig amb una proposta consistent i coherent per part andorrana”.

Sense voler entrar en detall, el ministre va recordar que la proposta d’Andorra referent al tabac “està basada a mantenir un règim de particularitat que garanteixi la viabilitat del sector, assegurant la continuïtat de l’activitat industrial i agrícola”. Saboya va afirmar que la feina realitzada tant amb els fabricants com amb l’APRA ha estat molt productiva i podrem anar a Brussel·les amb uns continguts que reflecteixen unes posicions consensuades”.

D’altra banda, la reunió d’ahir del pacte d’Estat va servir per presentar en quin punt es troba la negociació després de la ronda de contactes que hi va haver la setmana passada amb la Comissió Europea, i que es va centrar en els capítols de l’1 a 23 de l’acord duaner. Andorra ha proposat la introducció de 16 capítols a la Unió Duanera, mentre que en els altres s’han mantingut reserves per treballar més a fons amb els sectors. Això, va explicar Saboya, permetrà obrir les portes als mercats de proximitat a alguns sectors que fins ara les tenien tancades i que podran produir, distribuir o transformar productes per ser exportats.

Els que no hi entraran són capítols on Andorra té certa producció amb volums molt petits com són la carn, la mel o la confitura. “Haurem d’establir un mecanisme per introduir-los de mica en mica a la Unió Duanera i potser s’hauran d’incloure algunes disposicions transitòries”.

tracking