L'afer de les contrasenyes

Cabot assegura que és víctima d'un muntatge pel 'cas andorra.ad'

L’únic acusat pel ‘cas andorra.ad’ assegura que la Batllia, la fiscalia i la policia han manipulat el seu ordinador per incriminar-lo

Cabot assegura que és víctima d'un muntatge pel 'cas andorra.ad'ARXIU

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Jaume Cabot, l’únic acusat pel cas andorra.ad, va assegurar ahir en la primera jornada de la vista oral celebrada al Tribunal de Corts que tant la Batllia com la fiscalia i la policia “han fet un muntatge per incriminar-me sense proves”. Ho va dir a preguntes del seu advocat respecte del trànsit que el seu ordinador va fer per les dependències judicials, i que li va ser reclamat mesos després d’haver denunciat a l’Agència de Protecció de Dades (APDA) la troballa casual d’un arxiu amb els mots claus i les contrasenyes de 15.995 adreces de correu electrònic del domini andorra.ad. Segons va narrar Cabot, quan va anar a entregar l’ordinador a la seu de la justícia no estava present la batlle, ni es va precintar l’aparell ni es van verificar les dades. “Quan el vaig portar a la fiscalia em van fer un rebut i adéu”, va explicar, per afegir que quan li van tornar, el disc dur “estava encriptat, alguns arxius que tenia havien desaparegut i n’hi havia alguns que abans no estaven”.

Malgrat la denúncia de muntatge, la fiscalia manté les acusacions contra Cabot, i si no hi ha cap canvi un cop informi els magistrats avui, en la segona i darrera jornada de la vista, el ministeri públic demanarà una pena de presó de 4 anys, part condicional. El fiscal qualifica la part condicional al pagament de 95.000 euros de responsabilitat civil.

Del total, 15.000 serien per a l’ex-director general de l’antiga STA (avui Andorra Telecom), Xavier Palacios, per danys morals. Pel mateix concepte vol que pagui 15.000 euros al Govern per la mala imatge que va comportar per a l’operadora tot l’afer, i 15.000 més a un treballador de l’empresa per haver entrat al seu ordinador. La fiscalia també vol que indemnitzi Andorra Telecom amb 50.000 euros. És la xifra en què es va quantificar el cost per a l’operadora de les feines fetes per garantir la seguretat dels seus clients.

Troballa casual a l’emule

Els fets jutjats es remunten al 6 d’octubre del 2005 quan Cabot va denunciar davant l’APDA que havia trobat un document amb les 15.995 adreces electròniques i les seves contrasenyes. Preguntat ahir per com va aconseguir el fitxer, va explicar que la nit del 2 al 3 d’octubre va descarregar diversos arxius mitjançant el programa d’intercanvi P2P eMule (buscava la contrasenya d’un programa, pel·lícules i receptes de cuina) i que en obrir-los es va trobar amb el document amb les adreces.

Aquella mateixa nit, i després de veure que entre les 15.995 adreces n’hi havia dues de la seva propietat, va decidir “investigar” qui era la persona que havia compartit el document. Aprofitant que tenia el número IP de l’ordinador que suposadament estava compartint l’arxiu i que corresponia a un usuari andorrà, va decidir utilitzar un programa per poder entrar remotament en aquell aparell. Segons va explicar, simplement va fer una captura de pantalla de les carpetes on estava l’arxiu amb les adreces, document que també va entregar dies després a l’APDA. “L’ordinador que tenia aquesta IP era el que tenia l’arxiu i el que el difonia per Internet”, va dir ahir Cabot, que va assegurar que “nego rotundament haver creat i compartit cap arxiu. Soc una víctima!”.

L’advocat de l’acusat, que va insistir que la troballa de l’arxiu per part del seu client va ser casual i que l’únic que volia era denunciar els forats de seguretat de l’STA, va defensar la teoria que l’arxiu va sortir de l’interior de l’operadora. Acusa un treballador d’Andorra Telecom d’haver tret l’arxiu de l’empresa (en l’època dels fets alguns empleats tenien accés a les dades dels usuaris dels correus andorra.ad) i d’haver-lo compartit mitjançant l’eMule. El lletrat en demana l’absolució. Aquest treballador va declarar ahir com a perjudicat. Va mostrar la seva sorpresa en saber que algú (Cabot) havia entrat al seu ordinador el 2006 i va negar haver tingut mai accés a l’arxiu i haver-lo compartit. Preguntat per la captura de pantalla del que seria el seu ordinador la nit d’autes, va parlar de “muntatge”.

Les declaracions dels responsables de l’operadora van posar en relleu que amb tota probabilitat l’arxiu hauria sortit de dins la pròpia empresa, però no com hauria arribat a mans de Cabot. La fiscalia considera provat que no va ser casual ni a través de l’eMule. Des d’Andorra Telecom i l’APDA es va recordar que l’acció de Cabot va obligar l’operadora a millorar la seguretat. L’exdirector Palacios va assegurar que l’afer li va provocar un perjudici professional (va cessar) i familiar.

ELS FETS

La nit del 2 d’octubre Cabot assegura haver descarregat casualment de l’eMule un arxiu amb 15.995 adreces de correu electrònic del domini andorra.ad i les contrasenyes.

El 6 d’octubre entrega l’arxiu a l’Agència de Protecció de Dades i pocs dies des­prés una captura de pantalla de l’ordinador d’un treballador de l’STA que hauria compartit l’arxiu.

Uns set mesos després la policia requereix l’ordinador de l’ara acusat.

Cabot declara el 2007 davant la policia, la fiscalia i la Batllia. Aquell any s’inicia la instrucció contra ell.

El març del 2010 la Bat-llia acusa formalment Cabot.

El setembre del 2012 s’havia de celebrar el judici contra Cabot, però es va acabar suspenent.

El desembre passat Corts havia de celebrar el judici, però es torna a ajornar a petició de l’acusat, que

vol tenir temps perquè un pèrit informàtic faci un informe.

Corts va reprendre ahir un judici en què la fiscalia imputa a Cabot els delictes d’intercepció de la comunicació amb la vulneració de la intimitat a tercers, de creació de fitxer clandestí sense autorització i de creació de document fals. Demanarà 4 anys de presó, part condicional, i el pagament de 95.000 euros.

tracking