Es pren en consideració la llei d'emprenedoria, tot i les reticències

Durant el debat ha quedat clar que a través d’esmenes seran moltes les qüestions que es voldran modificar

Els grups prenen en consideració la llei d'emprenedoria del PS, tot i les reticènciesM.F.

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Tot i les mancances que els diferents grups parlamentaris i l’Executiu han palesat en el redactat de la proposició de llei de suport als emprenedors, la seva internacionalització i el seu finançament, proposada pel Partit Socialdemòcrata, la presa en consideració ha rebut el suport unànime del Consell General. Durant el debat, tant des del Govern com des dels grups parlamentaris liberal i demòcrata i des de Socialdemocràcia i Progrés, s’ha posat en relleu que es comparteix la filosofia del text, ja que s’han mostrat d’acord que es legisli sobre l’emprenedoria, però ha quedat clar que a través d’esmenes seran moltes les qüestions que es voldran modificar. Des del PS s’han mostrat oberts, tal com ha manifestat el conseller Gerard Alís, a discutir els diferents aspectes que s’han posat sobre la taula i que el text es pot millorar en període d’esmenes.

El primer en intervenir ha estat el ministre de Turisme i Comerç, Francesc Camp, que ha anat enumerant les diferents mancances o fins i tot “incongruències” que s’han trobat en el text per acabar concloent que si finalment el Consell General acceptava debatre la proposició de llei caldria “una revisió profunda” per adaptar el text a la realitat empresarial del país i a l’ordenament jurídic. D’aquesta manera, i després de detallar les mesures que s’han pres els darrers sis anys, ja que el text “dona a entendre que no s’han fet els deures”, ha lamentat que el redactat se centri en sectors concrets com són el tecnològic, el biotecnològic o el mediambiental i no es faci en general. A més, creu que no queda clar qui es pot acollir a aquesta llei, troba “incoherències amb el marc jurídic” vigent, com per exemple la referència a un registre de la propietat que no existeix, i considera que les mesures proposades no s’adapten a la realitat del país i critica que s’aprofiti per modificar lleis ja existents. A més a més, ha recordat que potenciar matèries que tinguin a veure amb l’emprenedoria als tres sistemes educatius no seria competència del Govern, i que el punt d’informació que es proposa podria entrar en conflicte amb el sector privat. Tampoc comparteixen la creació de certes figures com a la responsabilitat limitada o que es creïn exempcions i deduccions tant fiscals com de la CASS que no tenen en compte l’impacte econòmic, i també creu que el ‘crowfunding’ s’hauria de regular a través d’una llei específica.

Alís ha destacat que la proposició que han posat sobre la taula té tres àmbits: el suport a l’emprenedoria, la internacionalització i el finançament i que s’ha acotat els àmbits detallats per potenciar-los. Ha remarcat que s’incideix en el vessant educatiu, en programes de subvencions, en un punt d’informació, en noves figures jurídiques i en la simplificació dels tràmits així com en els beneficis fiscals o el finançament i que els ha “sobtat” el criteri del Govern “buscant dificultats que no hi són”. D’aquesta manera ha demanat als grups parlamentaris que aportin millores a través de les esmenes.

Des d’SDP Víctor Naudi ha lamentat que el text quedi limitat a certs sectors i que no es tingui en compte els més tradicionals, alhora que ha palesat les “disfuncions” en matèria fiscal o amb la llei d’immigració, quan es parla d’un visat per als emprenedors. També ha criticat el fet que el criteri del Govern es “vanagloriï” de la feina feta quan encara hi ha dificultats econòmiques en certs sectors. De la seva banda, des de Liberals d’Andorra, Joan Carles Camp ha felicitat el PS per la proposició de llei tot i que ha remarcat que és “millorable” ja que és discrecional, veuen de difícil aplicació el ‘crowfunding’ i que es limitin les ajudes a certs sectors. També ha criticat que el Govern hagués anunciat en campanya electoral que ja es tenia un acord amb plataformes com Pay Pal i així els ha acusat de “vendre la pell de l’os abans de matar-lo”. Des de Demòcrates per Andorra, Carles Jordana ha mostrat la “decepció” després que aquest anunci de la proposició els generés moltes “expectatives” i ha dit que és la legislació “espanyola amanida amb sala andorrana”. Així ha criticat que s’hagi fet una transposició de la legislació del país veí sense les especificitats andorranes. “No s’hi val legislar per titulars”, els ha etzibat. Alís ha remarcat que és evident que s’han inspirat en normatives dels paisos veïns i que per exemple si han inclòs el registre de la propietat ha estat en coherència amb una esmena presentada anteriorment.

Altres qüestions

D’altra banda, en la sessió de Consell General també s'ha votat per unanimitat la presa en consideració de la proposició de llei de creació del grup d'exsíndics i ex-consellers generals, ja que tots els grups han destacat que serveix per donar valor a la tasca que es duu a terme a través de l’actual associació i el fet que puguin fer un informe no vinculant a petició d’una majoria qualificada dels consellers, ja que això també posa en valor la seva experiència. A més, ha estat aprovada la proposta d’aprovació de la ratificació del protocol addicional del conveni contra el dopatge.

tracking