canvis legislatius

DA suprimirà el control de trucades per qualsevol delicte

El grup demòcrata i el Govern pacten eliminar els canvis al Codi Penal per punxar el telèfon per qualsevol delicte i on la fiscalia podia obtenir dades bancàries

DA suprimirà el control de trucades per qualsevol delicteFernando Galindo

Creat:

Actualitzat:

“Animalada”, “salvatjada”, “bestiesa”, “escàndol”... aquests són alguns dels apel·latius que advocats consultats han utilitzat per qualificar els canvis en el Codi Penal que estan inclosos en la modificació presentada pel Govern. Bàsicament hi ha tres punts extremament polèmics. El primer permet el control de les comunicacions d’una persona per qualsevol tipus de delicte sense que sigui greu. Portat a l’extrem, comportaria que es pot punxar el telèfon a algú que doni un positiu alt en un control d’alcoholèmia. El segon fa referència que la fiscalia pot demanar informació bancària d’una persona que estigui investigant sense necessitar una autorització judicial. I el tercer es carrega el secret professional (advocats, metges, periodistes...) i comportaria que tant la fiscalia com la Batllia podrien exigir a un professional que delati la informació confidencial del seu client, la seva font, el seu pacient...

Aquests canvis van ser proposats per la comissió de prevenció del blanqueig, on hi havia Alfons Alberca (fiscalia), Canòlic Mingorance (Batllia) o Carles Fiñana (UIFand). El Govern hi va afegir aquests canvis i la llei es troba a tràmit. L’executiu, segons fonts internes, va cometre l’error d’entendre que es tractava de qüestions tècniques sense entrar a fer una valoració política del que significaven. Una vegada constatada l’errada, l’executiu i el grup parlamentari demòcrata estan d’acord que aquests elements seran retirats del text a través d’esmenes i que no seran aprovats. I és molt possible que tota l’oposició també hi estigui en contra.

Els advocats es van mostrar ahir en peu de guerra contra les propostes, amb el col·legi al capdavant emetent un comunicat que s’inclou a la pàgina 7 del Diari. Diversos lletrats consultats van manifestar l’oposició frontal a les mesures. Manuel Pujadas va indicar que “fiscalia i Batllia no poden fer els que els doni la gana perquè els límits els marca l’Estat de dret i alguns dels canvis que volen fer afecten drets fonamentals, i van contra decisions del Tribunal Europeu de Drets de l’Home”. Jean-Michel Rascagneres ho considera “totalment contrari a l’essència de l’Estat de dret i és especialment escandalós que s’hagi fet a petició de la fiscalia i la Batllia, entenent la Batllia com l’organisme que ha de garantir els nostres drets i llibertats”. I hi afegeix que “cal obrir un debat sobre la nostra justícia perquè canvis com aquests ens porten a la justícia d’Stalin als anys cinquanta a l’URSS”.

Joan Casajuana diu que “una modificació d’aquest abast que afecta el dret a la defensa i el dret a la intimitat no es pot fer per la porta del darrere”. Apunta que “em sembla injustificable que per un simple requeriment un batlle pugui entrar en la vida íntima de les persones fent aixecar el secret professional o el despropòsit de poder ser escoltat sense ser sospitós d’un delicte greu”.

Salvador Capdevila destaca que “és una autèntica bestiesa perquè tenim una Constitució liberal que preserva drets i llibertats, i després ens dediquem a aprovar lleis que coarten aquests drets i llibertats”. Capdevila incideix en el fet que “fan coses rares i espero que quan la llei s’aprovi estiguin solucionades”. Alfons Clavera comenta que “s’està atemptant contra l’article 8 de la Convenció Europea dels Drets Humans i, per exemple, a Espa­nya per poder intervenir les comunicacions cal que es tracti de delictes que puguin ser castigats com a mínim amb tres anys de presó”. Xavier Jordana ho qualifica com “una intromissió molt forta en la intimitat de les persones perquè les escoltes no poden ser utilitzades per qualsevol delicte i menys en un país de llibertat com és Andorra”.

CINCA RECORDA ELS CANVIS RELLEVANTS

El ministre de Finances va recordar que el gran objectiu de la modificació era introduir el delicte fiscal i ampliar els delictes subjacents de blanqueig per adaptar-se a les exigències del Moneyval i el GAFI, i que els canvis introduïts al Codi de Procediment Penal, com els referents al control de trucades, es van afegir a petició de la Batllia i la fiscalia i es van considerar de tipus tècnic. Cinca va assenyalar, però, que el rellevant és allò referent als compromisos amb els organismes internacionals i en aquest sentit va demanar que “no s’alteri” el contingut.

tracking