EDUCACIÓ

Serveis mínims per la vaga francesa del 4 d'abril

El delegat d’Ensenyament del país gal al Principat espera que es puguin obrir “la majoria” de centres maternals i de primària

L'escola francesa de Canillo podria tancar dimarts si no hi ha serveis mínims.

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La delegació d’Ensenyament del govern francès al Principat vol garantir els serveis mínims a les onze escoles maternals i de primària que es podrien veure afectades per la vaga de professors prevista per dimarts vinent. Així ho va confirmar ahir al Diari l’inspector d’acadèmia i delegat d’Ensenyament francès al país, Michel Maginot. Els docents demanen, entre d’altres mesures, augmentar el personal per fer front al creixement d’alumnes en els últims anys. Fins a 2.200 escolars es podrien veure afectats.

En espera de la reunió definitiva que mantindran avui els docents per decidir si finalment fan vaga dimarts que ve, des de la delegació d’Ensenyament al país treballen per tal de garantir els serveis mínims. “Els docents tenen el dret de reivindicar una millora de les condicions però els pares també tenen el dret de poder portar els nens a l’escola”, va dir Maginot, que preveu enviar una carta a tots els pares de les escoles afectades per explicar-los quins serveis mínims hi haurà si finalment no es desconvoca l’aturada. El lycée no es veurà afectat per la possible vaga i les classes al centre es faran amb normalitat.

Maginot va detallar que, a hores d’ara, podria garantir l’obertura de la meitat d’escoles maternals i de primària. “Hauríem de poder obrir la gran majoria de les escoles”, va dir. Tot i això, Maginot va dir que, dels centres que queden per confirmar, dos corren el perill de no obrir per la falta de serveis mínims. Maginot, però, va precisar que fins demà no podrà dir quins serveis estaran garantits ja que dependrà, en gran manera, del nombre de professors que segueixin la vaga. “Si en alguna de les escoles no hi ha prou garanties es tancarà. No deixarem 300 alumnes sota la responsabilitat d’un adult”, hi va afegir.

La intenció de la delegació d’Ensenyament francesa és garantir els serveis mínims amb docents que no estan sotmesos a la llei francesa com els col·laboradors educatius i professors andor­rans de les escoles. Tot i que la legislació francesa estableix que cal mantenir uns serveis mínims perquè les escoles puguin obrir amb normalitat, Maginot detalla que, en trobar-se al Principat, “cal respectar també la llei andorrana. Això vol dir, per exemple, que al país veí es pot demanar a les prefectures el reclutament d’un mínim de professors francesos per obrir les escoles durant una jornada de vaga mentre que al Principat això no es pot fer.

Discrepàncies amb les dades

D’altra banda, el delegat d’Ense­nyament francès al Principat va discrepar sobre les dades presentades pels professors de les escoles de primària franceses, que asseguraven que des del 2013 hi ha 400 alumnes més i que, per tant, caldrien més contractacions. Segons Maginot, l’augment del nombre d’alumnes ha estat de 250 i estima que, de cara al curs que ve, hi haurà una cinquantena d’alumnes més. Maginot també va precisar que durant el curs actual hi ha 22 alumnes per classe mentre que el 2013 eren 20,4. “És clar que seria millor que hi hagués més llocs de treball, però les condicions de treball actuals són bones”. Maginot puntualitza que la ràtio d’alumnes per classe al Principat és inferior a la que hi ha a França.

Tot i això, el ministeri d’Educació francès s’ha compromès a fer una inspecció els propers mesos per determinar si cal augmentar el personal a les escoles maternals i de primària del Principat. Així, la decisió d’augmentar les dotacions podria demorar-se fins després de les eleccions presidencials i legislatives franceses, que desembocaran en la formació d’un nou executiu. A més, els pressupostos a França per a aquest any ja estan aprovats, per la qual cosa és poc probable que hi hagi un augment de professors a curt termini, ja que això suposaria una despesa extra que hauria d’anar en detriment d’altres centres educatius. Els inspectors també revisaran si cal reduir el nombre d’hores lectives dels professors. Els docents al Principat han de fer 26 hores lectives cada setmana mentre que a França són 24. Tot i això, Maginot diu que aquest decalatge es corregeix amb el nombre d’hores destinades a altres tasques, que en el cas de França és superior.

Serveis mínims per la vaga francesa del 4 d'abril

tracking