conreus

Agricultura donarà ajuts a la producció de vi de qualitat

Sílvia Calvó defensa que tingui un ajut igual que la carn d’Andorra per reconèixer l’esforç suplementari que fan

Agricultura donarà ajuts a la producció de vi de qualitatARXIU

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La producció de vi tindrà ajudes públiques. El model a seguir és el mateix que el que es va aplicar als ramaders implicats en el projecte de carn de qualitat d’Andorra, segons indica la ministra d’Agricultura. Sílvia Calvó destaca que després de l’aprovació del reglament que fixa els criteris a complir per obtenir el segell de qualitat del vi, el Govern “ara els donarà un suport econòmic perquè al final aquest esforç suplementari que fan els productors per participar d’aquesta qualitat controlada s’ha de reconèixer d’alguna manera i es reconeix amb una prima”.

Els quatre cellers que comercialitzen deu vins del Principat són iniciatives privades diferenciades i tots van fer aportacions al text del ministeri que fixa els requisits per obtenir la certificació nacional. Una demanda que havien plantejat com a pas previ per optar al reconeixement internacional d’indicació geogràfica protegida (IGP) que atorga la Unió Europea i que ja té la carn d’Andorra. Calvó defensa, a COPE Andorra-AD Ràdio, que s’ajudi els viticultors pels projectes agrícoles que han tirat endavant “amb una prima, igual que hi ha la prima per a la carn de qualitat, que reconegui l’esforç suplementari que has de fer per obtenir aquest segell”. El que no està decidit encara són els terminis per atorgar aquestes subvencions que s’han d’acabar de definir. La ministra recorda que el reglament del segell de control i garantia del vi de qualitat controlada es va aprovar el novembre passat, “i hem de mirar amb ells si podem aplicar-ho aquest any”, ja que serà necessari complir les condicions fixades, que comprenen des de com s’ha de fer la poda, la verema, l’embotellament, l’etiquetatge o els controls a seguir per poder rebre l’ajut.

Trumfa amb certificació

Sílvia Calvó destaca que és necessari diversificar la producció agrícola i la feina que es fa per introduir nous conreus. Una de les apostes que es manté és la de la trumfa després del projecte fallit de Sabors i Aromes. “Tenim sobre la taula treballar la certificació de qualitat controlada de la patata i hi estem treballant”, apunta la ministra, que especifica que l’anterior iniciativa “es va crear totalment des del punt de vista privat i ara hem de mirar si aquests projectes requeriran més suport de l’administració com pot ser Ramaders d’Andorra o si són projectes que podran encaminar-se sols. Hi ha molta feina a fer amb l’Associació de Pagesos i Ramaders i estem treballant estretament amb ells”. I insisteix que s’haurà d’estudiar si és necessària la implicació pública perquè Ramaders d’Andorra és un “exemple d’èxit” amb un producte de qualitat, molt consolidat i molt ben acceptat pel consumidor, “i hem de veure si al sector agrícola, que no és el sector de la carn, s’ha de treballar de la mateixa manera o s’ha de donar un altre tipus de suport”.

Calvó assenyala que la cooperativa de la trumfa “ha estat un fracàs però no crec que pel propi producte, segurament per una gestió de l’empresa”, i posa l’exemple de bon funcionament del sector del vi. Per afegir, que ara es treballa un pla de recerca de nabius amb els pagesos “però és un sector molt lent, són quatre anys i estic convençuda que es trobaran altres fonts o productes per diversificar l’agricultura, però els plans requereixen el seu temps”.

ASSEGURAR LA PERVIVÈNCIA DEL SECTOR TABAQUER INDUSTRIAL

Sílvia Calvó assegura que no està preocupada pel futur del sector del tabac a conseqüència dels efectes que podria tenir l’acord d’associació que es negocia amb la UE perquè no hi ha res decidit, alhora que precisa que “és complicat dir que està garantida la pervivència del sector, estem treballant de la millor manera, no està garantit tot fins que no arribem al final de la negociació”. La ministra subratlla que la fórmula que es proposarà a Europa serà consensuada amb el sector i reconeix que “hi ha hagut molt neguit i ara estem trobant fórmules per assegurar la pervivència del sector industrial tabaquer i de retruc poder seguir tenint el sector colliter implicat”. Remarca la titular d’Agricultura que el ministre d’Afers Exteriors ja ha explicat molt bé que “Europa és sensible a la pervivència d’un sector com l’agrícola de muntanya i entenem que arribarem a trobar una fórmula que asseguri la pervivència dels dos sectors”.

Reitera que Europa és molt sensible “al seu propi sector agrícola” tot i admetre que el conreu del tabac no està ben vist pels problemes de salut que provoca fumar. “És veritat que no és un producte com altres productes agrícoles i se’ns demanarà un esforç a fer quant al seguiment de les línies de l’OMS, però sabem que el sector les està treballant”, afirma Calvó. I conclou que Govern sap que s’ha d’avançar més enllà de la llei del tabac “i que el sector està disposat a fer-ho, el dels fabricants i entenc que s’assegurarà la pervivència del sector del tabac”.

tracking