reportatge
Positiu en alcohol?
La coordinadora de la unitat de conductes addictives (UCA), Angelina Santolària, diu que una taxa superior a 4 grams d’alcohol per litre de sang produeix el coma i més de 5, la mort.
Una taxa d’alcoholèmia de 4,85 grams d’alcohol per litre de sang. Això és el que va donar fa una setmana un conductor que va ser detingut a Andorra. Però és possible assolir una taxa tan alta? La coordinadora de la unitat de conductes addictives (UCA), Angelina Santolària, explica al Diari que la taxa d’alcoholèmia es mesura a partir dels graus d’alcohol que una persona té en un litre de sang. En aquest context, assegura que 4,85 g/l “és una taxa molt elevada”. De fet, l’especialista matisa que normalment una persona a partir de 4 grams és queda en coma, i que més de 5 poden provocar-li la mort. Per això, va considerar que una conductor que circula amb una taxa com aquesta ha d’estar habituada a beure. No obstant això, va assenyalar que cada persona té un cos i una tolerància diferent a l’alcohol, al mateix temps que hi ha diversos factors que poden influir a l’hora de donar positiu.
Un dels motius que pot contribuir a una taxa elevada és la rapidesa del consum. Si una persona ingereix més ràpid hi ha una major absorció de l’acohol en la sang, puntualitza l’especialista. Els refrescos amb gasosa també contribueixen que aquest penetri millor en la sang. Un altre factor que pot comportar això és el fet d’haver menjat poc. A més, les dones, diu Santolària, solen tenir menys greix i pes que els homes i això també afavoreix que hi hagi aquesta absorció.
Un dels problemes, segons l’especialista, és que quan una persona beu perd la sensació del perill. “Aquest conductor no tenia percepció del risc”, remarca Santolària. Però exposa que una persona a partir de 4 grams ja hauria de mostrar signes considerables, com ara una visió doble, una dificultat per prendre decisions o una disminució dels reflexos.
A Andorra és un delicte penal conduir amb una taxa superior al 0,8. Quan la policia deté un conductor ebri el deriva a l’UCA. Llavors, la unitat valora si la persona és consumidora d’alcohol habitual o puntual. En el primer dels casos, inicien un tractament de desintoxicació amb especialistes. Si el detingut beu esporàdicament, assisteix a una sessió informativa sobre els riscos de beure i conduir. Per Santolària s’ha de fer una tasca preventiva per evitar casos com aquests. Per això, creu que s’ha de conscienciar la població, especialment des de les escoles.
VOLEN 3 MESOS DE PRESÓ PER A UN HOME QUE CODUÏA AMB UNA TAXA DE 4,54 G/L
El ministeri fiscal va demanar tres mesos de presó i que se li retiri el carnet durant tres anys a un resident de 50 anys que conduïa amb una taxa d’alcoholèmia de 4,54 grams d’alcohol per litre de sang. L’acusat va reconèixer aquesta setmana al Tribunal de Corts que el 19 de maig del 2015 va anar a un aniversari i va beure unes quatre copes de vi. Després va agafar el cotxe, es va quedar inconscient i va tenir un accident. La policia el va traslladar a l’hospital, on li van practicar la prova de l’alcoholèmia. La defensa va posar en dubte la taxa, ja que quan l’home va recuperar la consciència no presentava símptomes d’anar begut. De fet, el centre mèdic li va donar a l’alta i l’home va ser detingut.
La pèrit forense va indicar al judici que no quadren les proves mèdiques. No va posar en dubte la taxa, perquè 14 hores després la policia li va fer un altra anàlisi i va tornar a donar positiu, amb 0,7 g/l, però no entén que a l’informe mèdic de l’hospital no ressaltés cap indici que l’home anés begut.
Un altre argument que es va debatre és que les taxes elevades són de persones que estan acostumades a beure. En canvi, un psicòleg de l’UCA que el va tractar després de l’accident va dir que l’home no presentava símptomes de ser alcohòlic ni en les valoracions ni anàlisis de sang.