treball
DA proposa crear un fons finançat per treballadors i empresaris
La reforma del codi de relacions laborals estableix l’obligatorietat que el contracte es formalitzi per escrit i fixa el pagament de les hores extra en un 35% més
DA va presentar ahir la reforma del Codi de relacions laborals, que ha convertit en tres textos legals que vol entrar a tràmit parlamentari com a molt tard a finals de juny. Es tracta de la llei qualificada de relacions laborals, la proposició de llei d’acció sindical i patronal i la proposició de llei que regula el dret a vaga. El grup va presentar ahir els projectes a les organitzacions sindicals i empresarials del país, que podran presentar les seves aportacions fins al 5 de maig.
Fons finançat per l’empleat i l’empresari
La proposta insta el Govern a crear en un termini de dos anys un fons de capitalització finançat per l’empresari i el treballador. Bardina no va voler detallar el repartiment de les aportacions, però va indicar que serà “una motxilla” que tindrà “uns usos molt concrets”. Serà, així, un fons de contingència que s’anirà acumulant al llarg de la vida laboral i que estarà destinat a formació i complement de jubilació o del salari si aquest es veu reduït per dificultats econòmiques de l’empresa.
Els contractes escrits seran obligatoris
Tots els contractes hauran de formalitzar-se per escrit. Es preveu un període transitori d’un any perquè les empreses s’adaptin al manament, que després passarà a ser obligatori.
L’edat mínima per treballar serà als 16
L’edat mínima per treballar quedarà fixada als 16 anys i no als 14 com ara, amb l’excepció dels joves de 15 que accedeixin a programes socioeducatius.
Continuïtat laboral més enllà dels 65
La vida laboral més enllà dels 65 anys quedarà regulada amb aquesta nova llei. A diferència d’ara, fer els 65 podrà ser causa d’extinció de contracte, però si hi ha acord entre l’empresari i el treballador aquest darrer podrà continuar treballant. L’edat màxima per retirar-se seguirà sent de 72 anys. A banda d’aquest contracte se’n creen dos més de nous: el de sessions per a esdeveniments puntuals i el de relleu o successió de sis mesos per substituir treballadors que es jubilin.
Un mes més de baixa per maternitat
La baixa per maternitat s’allargarà dels quatre als cinc mesos i el permís del pare passarà dels tres als quatre dies en el cas d’un part normal i als cinc dies en cas de cesària (a banda de les dues setmanes de baixa). En cas de mort o cura el permís passa dels tres als quatre dies si s’ha d’efectuar un desplaçament de més de 250 quilòmetres. Pel que fa a les vacances, els 30 dies naturals es podran canviar per 22 dies laborables previ acord bilateral.
El preu de l’hora extra serà d’un 35% més
El preu de les hores extraordinàries serà del 35% més que la normal. Actualment les quatre primeres es paguen un 25% més, les quatre següents un 50%, i a partir de la novena un 75%. Amb el nou text, s’eliminen els trams i el pagament de l’hora s’unifica al 35%.
Reducció del sou per dificultats del patró
Un treballador podrà veure reduïda fins a un 30% la seva jornada i el seu sou si la seva empresa demostra quatre trimestres consecutius de pèrdues. La mesura no podrà afectar més de la meitat de la plantilla.
El preavís passa dels 90 als 30 dies
El preavís per acomiadament no causal passarà dels 90 dies actuals als 30. A banda, es proposa rebaixar la indemnització per als improcedents, que ara és de 45 dies per any treballat.
Delegats en funció dels treballadors
La proposició estableix un nombre concret de delegats segons el gruix de treballadors que tingui l’empresa. Ara es preveia un delegat per fins a 50 empleats que amb la proposta podran arribar als 3. També es revisa la situació dels convenis col·lectius i preveu la creació de comitès d’empresa.
Consell Nacional del Treballador
La llei que regula l’acció sindical (estipula els drets i deures dels representants) i patronal preveu la creació del Consell Nacional del Treballador, un òrgan consultiu format pel Govern, els sindicats i les patronals que cooperarà en matèria de relacions laborals.
Regulació del dret a vaga a les empreses
La llei que regula el conflicte col·lectiu desenvolupa per primera vegada l’article 19 de la Constitució i normativitza l’exercici del dret a vaga així com també el tancament patronal, establint-ne el procediment i els serveis mínims tant al sector públic com al privat. Alhora, es reforça l’arbitratge i la mediació.
L'USdA PORTARÀ LES LLEIS A EUROPA
La Unió Sindical d’Andorra, un dels sindicats que ahir va assistir a la presentació dels tres textos legals impulsats per DA, portarà els projectes a Europa. Segons va avançar ahir el secretari general del sindicat, Gabriel Ubach, “no ens queda cap més remei” que traslladar les lleis a la Confederació Europea de Sindicats perquè analitzi el contingut dels textos. Sense haver examinat encara les diferents mesures i novetats recollides pels demòcrates, Ubach va discutir els avenços i modernització de les lleis presentats per DA, com ara l’allargament a cinc mesos de la baixa per maternitat “quan a Europa ja estan parlant de sis”. Així mateix, va criticar que els contractes no hagin de passar pel Servei d’Ocupació perquè siguin validats. Per altra banda, SDP va qualificar de “plantofada al Consell General” que el grup demòcrata presentés els textos legals als agents socials implicats i als mitjans de comunicació abans que a la resta de grups parlamentaris.