finances
Els beneficis dels bancs sumen 156 milions el 2016
El benefici cau un 7% pels tipus d’interès negatiu i els costos d’adaptació al nou marc normatiu
La banca andorrana va tancar l’exercici 2016 amb uns beneficis de 156 milions d’euros, el que suposa un descens del 7% respecte a fa dos anys, quan les entitats van guanyar 168,5 milions. La directora general de l’Associació de Bancs d’Andorra (ABA), Ester Puigcercós), en la presentació ahir dels resultats globals de les cinc entitats que en formen part, va assegurar que “els resultats estan alineats amb la previsió que s’havia fet i la valoració és positiva”. La caiguda en el benefici, va indicar, s’ha de llegir en un context dels tipus d’interès negatius que afecten a la baixa el marge financer des del 2014 i pels costos creixents derivats de l’adaptació del nou marc normatiu del sector bancari europeu.
Respecte dels recursos gestionats per les cinc entitats, l’any passat van créixer en 300 milions pel que fa al 2015, un 0,7%. Cal recordar, però, que les xifres de fa dos anys es van fer només amb els resultats de quatre entitats –sense BPA– i que el 2016 s’han inclòs els de VallBanc. Si la comparativa no tingués en compte les xifres de la nova entitat, els recursos gestionats es reduirien un 4%.
En xifres absolutes, a final de l’any passat la banca andorrana gestionava recursos per un valor de 45.514 milions, 10.916 cor- responents a dipòsits de clients (-1,8%) i 34.598 fora de balanç (+1,5%). La caiguda en els dipòsits la va atribuir la presidenta de l’ABA als interessos baixos i al fet que els clients busquen alternatives per l’entrada en vigor de l’intercanvi automàtic d’informació fiscal. Quant als crèdits, el sector va constituir 2.880 milions en operacions d’actiu, un 0,38% més que l’exercici anterior. Aquest increment, “està lligat al creixement de l’economia andorrana, concretament amb el PIB”.
Pel que fa a la ràtio de solvència, la banca andorrana la va millorar el 2016 deixant-la en un 25,10%, 230 punts bàsics més que la de fa dos anys. Respecte d’aquest punt, Puigcercós va recordar els esforços que està fent la banca per anar-se adaptant a les noves exigències europees, a l’acord de Basilea 3, que s’ha de transposar el pròxim setembre. “Les noves exigències”, va dir, “faran que baixi la ràtio de solvència, tot i que estarà en els paràmetres marcats”.
Quant a la rendibilitat dels recursos propis, la banca va finalitzar el 2016 amb un ROE del 9,73%, per sobre de la mitjana europea. “Andorra és una plaça valorada pels clients que mantenen la confiança en les nostres entitats davant dels canvis normatius realitzats”, va dir Puigcercós.
REFORMA DE LA LLEI D'ASSEGURANCES
La reforma de llei d’assegurances continuarà limitant en un 25% la participació de les entitats bancàries en les asseguradores de no-vida. Puigcercós va explicar que el sector preferiria que no hi hagués aquesta limitació i que es pogués optar al 100%. Va dir que la restricció va “en contra” de l’esperit de la lliure circulació de serveis de la Unió Europea, però que “és una competència del Govern”. Respecte a l’impacte que de cara a l’any que ve pugui tenir l’intercanvi d’informació fiscal, va assegurar que “és una variable a tenir en compte, però que no s’han fet estimacions”.