Es crea una xarxa d'empreses per fomentar l'ocupació dels discapacitats

Ja s’han realitzat contactes amb 22 empreses, de les quals 7 s’han interessat en participar

Es crea una xarxa d'empreses inclusives per fomentar l'ocupació dels discapacitatsFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Ministeri d’Afers Socials, Justícia i Interior ha creat una xarxa d’empreses inclusives per facilitar l’accés de les persones amb discapacitat al mercat laboral ordinari. Així ho han anunciat el ministre Xavier Espot, i la secretària d’Estat d’Afers Socials i Ocupació, Ester Fenoll, que avui han presentat el projecte, que s’emmarca en l’estratègia per a la inserció laboral de les persones amb discapacitat per al 2016-2019.

El ministre ha indicat que l’estratègia té com a objectiu l’accés i la permanència al mercat de treball de les persones amb discapacitat, alhora que es vol implicar el teixit empresarial en aquesta fita i fomentar la participació conjunta d’administracions i agents econòmics i socials. En el marc d'aquesta estratègia s'han definit un seguit d'accions, com araa formació específica de l’equip del Servei d’Ocupació, el disseny d’un itinerari especialitzat d’orientació laboral per a les persones que necessitin suport, i la incorporació de dues orientadores especialitzades en dependència al Servei d’Ocupació.La creació de la xarxa d’empreses inclusives s’emmarca, així doncs, en aquestes accions amb l’objectiu de posar en contacte les persones amb discapacitat amb empreses interessades en la contractació de treballadors que formen part d’aquest col·lectiu. A més, es preveu específicament que la inserció laboral es faci en un entorn laboral ordinari i amb el suport dels tècnics especialitzats en la inclusió laboral. La xarxa preveu, a més, que poden ser necessaris diferents graus de suport i d’adaptació del lloc de treball, ja sigui a nivell d’horari laboral o de productes de suport necessaris.

Per formar part de la xarxa, les empreses interessades signaran un conveni i identificaran les ofertes de treball que es podrien adaptar a les necessitats de les persones amb discapacitat. Així, el Servei d’Ocupació recomanarà les persones que s’adaptin a les ofertes en funció del seu perfil, i l’empresa realitzarà el procés de selecció de les persones que més s’ajustin als seus requeriments.

Com a mesures per al foment de la contractació, el Govern preveu subvencions econòmiques i exoneracions en el pagament de les cotitzacions a la CASS. A més, durant el primer any de contractació, i si cal també posteriorment, els professionals del Servei d’Ocupació especialitzats assessoraran l’empresa i li donaran suport per a la inclusió del treballador. Es disposarà de l’acompanyament d’un preparador laboral que formarà els companys, tutelarà l’aprenentatge de les tasques de la persona contractada i facilitarà les relacions dins l’equip de treball. El Govern es compromet, a més, a realitzar campanyes publicitàries i donar visibilitat a les empreses participants mitjançant distintius i promoció de casos d’èxit.

La xarxa d’empreses inclusives ja va ser presentada en el darrer Consell Nacional de la Discapacitat i ja s’ha iniciat el contacte amb diverses empreses per presentar el projecte i que s’hi puguin sumar. De fet, la secretària d’Estat d’Afers Socials i Ocupació, Ester Fenoll, ha indicat que ja s’han realitzat contactes amb 22 empreses, de les quals 7 ja s’han interessat en participar i ja hi ha dos contractes formalitzats i dos pendents de formalitzar.

tracking