educació
Primera jornada científica, tecnològica i matemàtica per alumnes de 4t d'ESO i 1r de Batxillerat
A les activitats participaran alumnes de tots els instituts d'Andorra excepte el Lycée francès
El Seminari CTM (Científic, Tecnològic i Matemàtic) organitza la quarta edició de la Jornada CTM, que tindrà lloc demà per primer cop a Andorra i que compta amb una àmplia oferta d’activitats, i en la qual s'espera l'assistència d'uns 300 alumnes de 4t d'ESO i 1r de Batxillerat, provinents de la demarcació de Lleida i també d'Andorra. Així, hi participaran alumnes de tots els instituts d'Andorra excepte el Lycée francès (Sant Ermengol, Escola Andorrana, Col·legi Espanyol i Col·legi dels Pirineus), que s'hi van interessar arran que el Col·legi dels Pirineus ja hi prenia part, segons explica el director del Centre d’Estudis Empresarials i Tecnològics de la Universitat d’Andorra, Florenci Pla, qui es mostra satisfet per poder acollir la jornada enguany, ja que permetrà apropar la iniciativa als alumnes del país.
La jornada, que va néixer com una iniciativa dels instituts de la demarcació de Lleida, té l'objectiu de presentar la ciència i la tecnologia i també les matemàtiques de forma atractiva i motivadora a l'alumnat, mitjançant diferents formats com ara visites, tallers, conferències i altres activitats, però totes elles presentades de forma lúdica i interactiva. A més, aquesta activitat es constitueix com una jornada de formació, inclosa en el Pla de Formació de Zona, a nivell d’intercanvi d’experiències i formació per part del professorat organitzador i col·laborador d’aquesta activitat. Les activitats de la tarda també estan obertes a tot el professorat dels àmbits cientificotecnològic i matemàtic.
La proposta es perllongarà durant tot el dia i es clourà amb una conferència. La jornada començarà a les 10 del matí amb una descoberta de l’entorn del poble de Santa Coloma. Aquesta visita tindrà dues temàtiques ben diferenciades: la visita cultural a l’església i al poble i una ruta per l’entorn de Santa Coloma des del punt de vista biològic i geològic. A més, també es podrà visitar el Museu de l’Electricitat d’Andorra. Tot seguit, està programat el dinar a Sant Julià de Lòria.
A la tarda, a l'Auditori Claror del Centre Cultural i de Congressos lauredià, es realitzaran diferents tallers impartits pel professorat dels centres participants i altres entitats i institucions col·laboradores. Hi haurà un total de quinze tallers de temàtiques diferents d’una durada aproximada de 45 minuts. Es faran grups d’uns 15 alumnes que escolliran tres tallers. Després d'un breu descans tindrà lloc la conferència d’Eduardo Saenz de Cabezón, matemàtic i professor de la Universitat de la Rioja, que descobrirà la màgia del nombres i plantejarà diferents reptes matemàtics als participants. El dia es clourà amb un sopar fred.