laboral
La xarxa d'empreses inclusives arrenca amb els dos primers contractes de treball
El Govern assumirà la cotització dels empleats amb discapacitat i oferirà suport professional
El ministeri d’Afers Socials ha posat en marxa la xarxa d’empreses inclusives, una de les accions rellevants del pla dissenyat amb l’objectiu de facilitar la inserció laboral de les persones discapacitat i que té una durada de quatre anys (2016-2019). Després de normalitzar el seu accés al mercat laboral a través del Servei d’Ocupació i d’haver preparat el departament per atendre les necessitats del col·lectiu –s’ha contractat dos orientadors especialitzats i s’hi afegirà aviat un tercer tècnic– s’impulsa aquesta xarxa per a aquelles empreses que es comprometin amb aquesta política. Ja hi ha hagut contactes amb vint-i-dues empreses, tal com va posar de manifest la secretària d’Estat d’Afers Socials i Ocupació, Ester Fenoll, i s’ha recollit l’interès de set. De fet, estan a punt de formalitzar-se dos contractes i dos més estan pendents.
Quines avantatges tindran les empreses participants? Fenoll va remarcar que la voluntat és “impulsar molt els beneficis dins de l’àmbit social”, i quant als econòmics, ara per ara, es limitaran al fet que el Govern assumirà la cotització a la CASS dels treballadors si cobren el salari mínim. Si el sou és més elevat llavors també haurà de participar en l’aportació l’empresari. De fet, és una mesura ja prevista a la legislació actual i que s’aplica. Tanmateix, Fenoll va indicar que les contractacions podran inscriure’s en els programes de foment del treball en el sector privat i beneficiar-se de les subvencions previstes.
Les empreses que es comprometin amb la xarxa signaran un conveni amb l’administració i Fenoll va assenyalar que es farà una revisió anual “per garantir que les polítiques es mantenen” i poden seguir gaudint del distintiu d’empresa inclusiva. Les companyies també obtindran el suport dels tècnics d’Ocupació per garantir l’èxit de la inclusió del treballador a l’empresa. El ministre Xavier Espot va precisar que les empreses hauran de formalitzar contractes ordinaris i que les que tinguin treballadors amb contractes de baix rendiment “en principi no són candidates a la xarxa d’empreses inclusives”.