Societat

El Govern projecta un centre per atendre joves conflictius

L’objectiu serà assistir nois que presentin dificultats de convivència o d’addiccions a estupefaents

El Govern projecta un centre per atendre joves conflictiusFernando Galindo

Creat:

Actualitzat:

El Govern preveu habilitar un centre per a joves amb problemes de conducta, segons han apuntat fonts de l’executiu. Segons ha pogut saber el Diari, aquest centre, que estaria especialitzat en el treball preventiu, educatiu i terapèutic per a joves i les seves famílies, està previst que s’inspiri en el model del centre privat Amalgama7 de Barcelona. De moment no es coneixen els terminis per a la posada en marxa del projecte ni quina serà la modalitat de gestió. La finalitat és que joves amb dificultats de convivència amb els pares o que tinguin problemes relacionats amb el consum d’alcohol o d’altres drogues puguin demanar-hi assistència.

Segons el testimoni de dues famílies del Principat, la de la Marcia i la de la Rosa, que han tingut problemes de convivència amb els fills a causa del consum de cànnabis, han traslladat al Govern una petició perquè elabori un pla de tractament per als joves amb addiccions. Tot i això, no n’han transcendit més detalls. Entre les noves mesures en què treballaria l’executiu també estaria previst introduir canvis en la Llei de menors. “La policia no pot actuar prou perquè si enxampen un menor se l’emporten a la comissaria i després els pares el venen a buscar”, diu Jean Luc Herbert, que actua de mediador i d’assessor de les famílies.

Les dues famílies també alerten de la facilitat amb la qual poden accedir els joves a substàncies prohibides com ara el cànnabis o altres estupefaents. A més, denuncien que el consum es fa de dia i en qualsevol indret públic, com ara el Parc Central, Casa de la Vall o el Prat del Roure escaldenc. Alhora, les famílies reconeixen que el Govern vol posar fil a l’agulla a la problemàtica. “El diàleg està sent constructiu”, afirma Herbert.

MÉS PREVENCIÓ

Tant Herbert com les famílies insisteixen que cal treballar més en la prevenció i la conscienciació dels joves. “Des de fa poc sembla que a Andorra sigui fàcil encendre’s un porro al carrer”, explica Herbert, que demana que aquesta prevenció es dugui a terme als instituts, ja que els joves comencen a consumir cànnabis cap als 14 anys. Les famílies també alerten que cal implementar més recursos per eradicar el tràfic de cànnabis en algunes escoles del Principat.

Herbert explica que el perfil de les famílies amb fills amb problemes de conducta acostumen a presentar dificultats econòmiques o han patit un procés de separació. “Ens trobem amb perfils de famílies en què un nen comença a guanyar el control per sobre de tots, que coneix amics que l’influencien negativament”, diu Herbert. El mediador explica que, amb el pas del temps, “els joves amb edats de 16 anys s’arriben a plantejar deixar l’escola i que cada cop surten més de nit”. Tant les famílies com el mateix Herbert expliquen que la problemàtica actual és present al país tot i que se’n parla a veu baixa. “Amb la quantitat de població que té Andorra això arriba com un tsunami”, hi afegeix Herbert.

REPORTATGE

ASSOCIACIÓ PER DONAR SUPORT A FAMÍLIES

a Marcia i la Rosa han decidit unir forces per impulsar la creació en un futur proper d’una associació per donar suport a d’altres famílies amb problemes de convivència i d’addiccions dels seus fills. El punt de partida serà la pàgina que ja estan creant a Facebook i el grup de WhatsApp amb altres famílies en la mateixa situació que la seva.

La Marcia explica que els problemes de convivència amb el seu fill van aparèixer quan va començar a freqüentar una banda juvenil que precisament va ser desmantellada el mes de febrer passat. Alguns dels seus membres estan acusats de cometre furts en botigues del Principat. “Veia el meu fill alterat. Em contestava malament si no feia el que ell volia i em trencava les coses de casa”, diu la Marcia. El seu fill, de 16 anys, s’escapava a les nits i se n’anava al carrer amb altres membres de la banda. “L’anava a buscar a les nits i quan els veia allà em queien les llàgrimes”, explica la Marcia. Fa dos mesos el seu fill va demanar ell mateix sotmetre’s a un tractament a la unitat de conductes addictives (UCA) de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell. Per evitar que torni a contactar amb membres de la banda, la intenció és que a partir del setembre reprengui la formació acadèmica a França.

La Rosa, que va contactar amb la Marcia a través del seu fill, ha patit un cas similar. “Vaig haver d’assumir-ho sola”, diu la Rosa. “No recriminaré res a ningú, però vull que altres famílies que estan en la mateixa situació sàpiguen que tenim força per ajudar-nos”, hi afegeix. La Rosa reconeix que el seu fill, de 15 anys, que està fent un taller ocupacional i segueix un procés de desintoxicació per consum de cànnabis, ha canviat. “Des que van arrestar els dos membres de la banda està més tranquil”, diu. La Rosa insisteix també a implementar més polítiques de prevenció per tallar el problema de soca-rel.

Tant la Rosa com la Marcia volen destacar el suport i els consells dels agents de la policia. Alhora, també demanen que no s’estigmatitzi les famílies amb aquesta problemàtica ni la nacionalitat de la seva procedència, en concret en el cas de la portuguesa.

tracking