Col·lectius
El Govern xifra en 3.746 el nombre de persones amb discapacitat
Es tracta del 4,7% de la població, segons les dades de la CASS i la Conava
La població amb discapacitat segons les dades procedents de la comissió nacional de valoració de la discapacitat (Conava) i la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) a final del 2015 es calculava en 3.746 persones, xifra que suposava el 4,7% de la població total, segons assenyala el Govern en l’informe inicial d’Andorra sobre l’aplicació del conveni sobre els drets de les persones amb discapacitat de les Nacions Unides. Un conveni per al qual l’executiu ha elaborat un projecte de llei de mesures urgents per aplicar-ho, un text que des de divendres passat està obert a esmenes parlamentàries.
Un percentatge de persones amb discapacitat que, segons va indicar en declaracions al Diari Anna Parramon, presidenta de la Federació Andorrana d’Associacions de Persones amb Discapacitat (FAAD), “ens hem de creure ja que per confidencialitat no tenim accés a les dades del Govern”. Parramon va assenyalar que des del col·lectiu sempre s’havia cregut que el percentatge de la població amb alguna discapacitat era del 10%, però que “ells [el Govern] deuen de controlar-ho millor, ja que tenen les dades informàtiques”.
Des de la FAAD es considera positiu que hi hagi una xifra real del nombre de discapacitats, però demanen, si és possible, que es pugui diferenciar el tipus de minusvalidesa. “Seria molt interessant disposar d’un cens de cadascuna de les discapacitats. A la FAAD, per exemple, som set associacions i serien unes dades molt importants per poder treballar millor amb ells”. Parramon, entenent que per qüestions de confidencialitat el Govern no els faciliti les dades, considera que seria desitjable que des de l’executiu es derivés a les diferents associacions o es donés informació de la seva existència a les persones amb discapacitat que s’adrecen als diversos serveis socials. “No sabem si això s’està fent, però totes les associacions tenim la porta oberta a rebre totes les persones que vulguin el nostre suport”, va dir la presidenta de la FAAD.
Respecte al projecte de llei de mesures urgents, Parramon va recordar que bona part de les demandes del col·lectiu hi estan incloses i que ara s’ha d’esperar a veure si es poden dur a terme. v