reportatge
'Madriu' es converteix en el semental desitjat
La Borda Mateu va tornar a acollir el concurs de mascles de raça bruna. La subhasta va ser exitosa i es van comprar els cinc animals participants.
Es diu Madriu i ahir va ser l’estrella de la subhasta de vedells que provenen del Centre de Selecció Genètica de Villeneuve de Paréage. Per ell en van pagar 3.150 euros. El preu de sortida eren 2.000. I per què tant d’interès? Resulta que era l’únic vedell de la subhasta que no era encampadà. I és clar, si un ramader d’Encamp vol evitar problemes de consanguinitat, què millor que anar a buscar un animal d’una altra parròquia? Doncs au, el lauredià va triomfar!
De fet, la subhasta va ser força reeixida. Dels cinc vedells que hi havia, tots van ser comprats. La resta, però, el Merlí, el Montmalús, el Menairó i el Mereig, no van superar els 2.550 euros. D’aquesta manera s’esvaïen els neguits que expressava el director d’Agricultura, Landry Riba, a l’inici de la cita, perquè mai hi havia hagut tants animals a subhasta. Com l’any passat, les dites es van fer a sobre tancat, una fórmula que sembla que funciona.
La sisena edició del concurs de mascles de raça bruna, que es va fer a la Borda Mateu, va servir per posar en evidència la consolidació del projecte, tal com va destacar la ministra d’Agricultura, Sílvia Calvó. “Tenim exemplars a la categoria de concurs que demostren que la selecció cada vegada va millor i veiem que hi ha interès a seguir apostant per comprar toros i seguir millorant la raça”, va exposar Calvó. De fet, Riba va afegir que la satisfacció també arribava en veure que “arriben a concurs animals que en algun moment van ser subhastats. Això vol dir que són animals que estan a les explotacions, que estan en actiu, tenen recorregut com a animals reproductors i els propietaris mostren orgull de poder baixar-los a concurs”. Ara bé, un concurs en què la bellesa no ho és tot, sinó que cal valorar també quin és més bo pel que fa a les característiques de la raça: des de l’alçada, amplada de pit, capacitat d’engreix o aptituds funcionals, entre d’altres.
El projecte de raça bruna va en el sentit correcte, Calvó va explicar que fins i tot s’han exportat alguns animals a Praga per demandes específiques, però la ministra també va admetre que encara es pot millorar. Un dels reptes és aconseguir un registre ampli de la genealogia dels animals i així evitar consanguinitats. “La genealogia del bestiar i el puntejament de les mares de cria” són dos dels reptes per seguir millorant la raça. I és clar, un any més se segueix insistint en la necessitat de tenir relleu generacional. Una qüestió en la qual ja es treballa per posar-hi solució.