afers socials
Ocupació té inscrites 45 persones amb discapacitat
El col·lectiu celebra l’impuls d’una xarxa d’empreses inclusives però es queixa que l’exoneració de la CASS sigui només fins al sou mínim
El Servei d’Ocupació té inscrites 45 persones amb discapacitat i la voluntat del ministeri d’Interior, Justícia i Afers Socials és poder absorbir també les que formen part de l’àrea de l’Escola Nostra Senyora de Meritxell dedicada a afavorir la inserció laboral de les persones amb alguna minusvalidesa. Ara mateix són 127 les que estan integrades al Servei d’Inserció i Ocupació Laboral del centre educatiu amb “diferents casuístiques”, segons van assenyalar des del Govern: des de les que estan en recerca de feina a les que ja tenen un lloc de treball. Aquesta voluntat forma part de l’estratègia de l’executiu de normalitzar la inserció laboral de les persones amb discapacitat per afavorir-ne la igualtat d’oportunitats, la darrera mesura de la qual és la creació d’una xarxa d’empreses inclusives que tot just arrenca. Però el ministeri prèviament ja ha estat preparant el Servei d’Ocupació per tal d’oferir l’acompanyament adequat amb la incorporació de dues orientadores especialitzades en dependència, entre d’altres accions.
Per tal de fomentar que les empreses contractin persones amb discapacitat –les dificultats d’inserció al mercat laboral són una de les grans queixes del col·lectiu– el ministeri impulsa una iniciativa de suport a totes aquelles empreses que s’impliquin i donin oportunitats a ciutadans amb diversitat funcional. Una iniciativa que des de la Federació Andorrana d’Associacions de Persones amb Discapacitat (FAAD) celebren amb matisos. La presidenta de l’entitat, Anna Parramon, lamenta que el benefici econòmic previst per a les empreses és que el Govern assumeixi la cotització a la CASS del treballador però només fins al salari mínim, i tem que això provoqui que s’ofereixi un sou que no arriba a 1.000 euros a persones que tenen la formació per assumir feines de més responsabilitat i millor pagades.
Exoneració total de la CASS
Parramon manifesta que l’exoneració hauria de ser total, cobri el que cobri el treballador que pateix alguna minusvalidesa –la mesura estableix que el Govern paga la cotització fins al salari mínim i que de la resta se n’ha de fer càrrec l’empresari–per contribuir que els treballadors rebin un salari adequat a les seves aptituds, com qualsevol altre assalariat. Malgrat que encara no ho han fet, trametran aquesta inquietud al Govern. “Per què el sou mínim per què són discapacitats?”, es qüestiona Parramon.
No obstant això, la presidenta de la FAAD va voler deixar clar que celebra la resta del pla: des que el Govern ofereixi suport a les empreses que acabin fent part de la xarxa per tal que la integració del nou treballador sigui exitosa, fins que el guiï en l’adaptació del lloc de treball i en les subvencions a les quals es pot acollir. I és que Parramon va assenyalar que alguns llocs poden haver de necessitar una rampa d’accés o un lavabo adaptat si contracten algun empleat amb mobilitat reduïda o d’altres adaptacions, i “hem d’ajudar els empresaris”.
En la presentació de la xarxa d’empreses inclusives, la secretària d’Estat d’Afers Socials, Ester Fenoll, va indicar que els participants tindran sobretot beneficis socials. Parramon celebra que s’incorporin mecanismes per tal que el compromís sigui ferm i no només quelcom “de cara a la galeria”, com ara que si el lloc de treball que ocupa una persona amb discapacitat queda vacant que l’ocupi una altra persona amb diversitat funcional. Quant als beneficis econòmics, i més enllà del desacord amb la limitació posada en el salari mínim, considera que l’exoneració de la cotització és un bon incentiu perquè “que t’estalviïs la CASS és molt important, si parlem de 1.800 euros al mes són 400 euros”.
Parramon considera que s’estan fixant les bases d’un projecte que ha d’ajudar a millorar les condicions d’accés al mercat de treball del col·lectiu i insisteix a convidar el Govern a fer una reflexió sobre l’exoneració de la cotització perquè “també s’ha d’incentivar que un enginyer amb discapacitat tingui un contracte”.