inversió comunal
Reunió de poble per la compra del terreny davant l'església
El comú tanca l’acord de compra de la parcel·la davant l’església per 3,9 milions però vol conèixer l’opinió sobre l’operació
El comú d’Escaldes ha tancat les condicions de compra del terreny situat davant l’església. La compra, però, no es farà efectiva fins que no s’informi la parròquia en una trobada que es convocarà properament. “Vam decidir fer una reunió de poble, ho volem explicar a la ciutadania, no és que sigui una reunió vinculant de si sí o si no, volem saber els inputs de la gent i com ho veuen”, explica la cònsol major. Assegura Trini Marín, en declaracions a la ràdio del Diari, que de les converses amb els ciutadans se’n dedueix que “tothom ho veu positivament però les coses les hem de fer bé”, i remarca que si la proposta és compartida “i financerament es pot assumir –que el comú entenc que sí– la compra es farà ja”.
El comú està preparant la reunió de poble, amb previsió de fer-la entre finals d’abril i principi de maig, “un dia entre setmana”, indica la cònsol, que hi afegeix que a més de presentar el projecte de compra de la parcel·la es farà una mica d’explicació de com està la situació financera de la parròquia. I és que precisa que tot i que els comptes són públics i es poden revisar a la web del comú, es presentaran els números als ciutadans en la trobada.
Marín destaca que les negociacions amb la família propietària de l’espai on ara hi ha l’aparcament davant el Museu Thyssen han culminat bé “i tenim un acord amb la família, els vam dir que sense comprometre’ns, que si no ho podem assumir o la gent ens diu que què fem, perquè estem parlant de diners públics, de 3,9 milions d’euros”. Recorda que el preu que s’ha tancat per a l’adquisició de la parcel·la “és la meitat del que ens demanaven al principi”, i insisteix que la corporació vol explicar als ciutadans “per què es compra i quina finalitat tindrà”. Una decisió que no correspondrà a la majoria demòcrata que lidera, assenyala, pel temps que queda de mandat, i ja es deixarà per al pròxim comú.
Comú, museu o serveis
La mandatària no dona una utilització concreta però manté la possibilitat que sigui l’espai, com s’ha plantejat des que es va anunciar l’interès pel terreny, per construir la nova casa comuna. Trini Marín apunta d’altres opcions d’àmbit cultural i exposa que “al CAEE hi estem de lloguer, el contracte s’acaba i allà hi ha un museu i unes peces de Viladomat, molt importants”. Afegeix que l’ús adequat de la parcel·la “seria tot el que sigui per a la ciutadania que es pugui fer, no sé què hi hauria d’anar, però ha de ser alguna cosa bona per a aquella zona. Ja sigui el comú, un museu o serveis, perquè també hi ha molts locals que el comú té llogats que aquí es podrien posar”. I destaca que “el pas de comprar-lo i deixar aquest patrimoni al comú ja és molt important, i ara no es farà cap projecte”.
La cònsol major subratlla que “el comú financerament pot fer la compra perquè tota la feina que s’ha fet d’optimitzar i ser curosos ens permetrà fer totes les inversions que tenim previstes per a aquests dos anys i mig que ens queden, si tot va com ara”. Els detalls puntuals es donaran en la reunió de poble per exposar “que el comú té eines, té les lleis per aconseguir el terreny amb la llei d’urbanisme, però volem fer les coses bé”, insisteix, alhora que puntualitza que amb aquesta operació no volen que “tampoc ningú es pensi que el comú és una immobiliària i que compra per demà vendre”. Recorda que és un objectiu perseguit des del primer mandat, però llavors no es podia afrontar i celebra haver fet d’altres inversions, “i ara sí i el patrimoni que tindrà el comú serà molt bo”, conclou Marín.
ESTUDIS I TRÀMITS PER AL PÀRQUING DE LA PART ALTA
El projecte que el comú preveu iniciar aquest mandat i s’està retardant és el pàrquing de l’Escaler. La cònsol admet que la tramitació s’està allargant i que potser no hi ha cap obra aquest any com s’havia planejat i “ens hauria agradat tirar els dos edificis, el de la primera escola bressol i les antigues bodegues pirinenques, i ho veig difícil”. La mandatària comenta que al pressupost s’hi ha inclòs una partida, “tampoc sabem el que costarà tot això, però sí per fer els estudis”, i explica que es necessita fer estudis i tràmits i llicències de Medi Ambient “perquè és un edifici que surt en vertical per sobre de la carretera de l’Obac, són tota una sèrie de feixes que hi ha i calen estudis abans de presentar el projecte” per construir el pàrquing. En aquesta fase estan els tècnics d’Urbanisme “i demanant al Govern tot el que ens cal”, alhora que es fa l’estudi financer perquè el comú s’impliqui en el projecte, rebent el 15% de cessió dels privats, i la cònsol recalca que hi ha “tota una feina administrativa i jurídica que has de tenir molt clar quan comences a avançar amb això”.
Els punts que s’han d’acabar de definir són la part de places que es quedarà el comú d’entre les 500 i 600 que tindrà l’aparcament, “deixant molt clar que el comú no pot fer d’immobiliària ni d’agència de venda”, ja que es donarà servei a propietaris que vulguin fer edificis sense pàrquing. La inversió es xifra entre els 9 i 10 milions i també es treballa per buscar quina és la millor fórmula de finançament, “potser la concessió”. Ressalta que serà un projecte més per revitalitzar la part alta on el comú ha invertit “molt en cinc anys”.