Els empresaris demanen que es “desacceleri” la negociació amb la Unió Europea

Altimir afirma que Andorra ha d’esperar el que passa amb el Brexit per demanar després les mateixes condicions

Els empresaris demanen que es “desacceleri” la negociació amb la Unió EuropeaXavier Pujol

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Xavier Altimir estima que l’evolució del Brexit i de les negociacions dels britànics amb Brussel·les s’han de convertir en una referència per al Principat per intentar obtenir el mateix tracte, i per això assegura que “Andorra hauria de tenir molta cura de ser expectant i veure quines conseqüències tindrà i quines negociacions iniciarà la Gran Bretanya amb la UE, perquè això una mica potser marcarà el camí que podem seguir nosaltres”.

Etiquetes:

El president de la CEA precisa que ara fa dies que no tenen cap reunió sobre l’acord d’associació amb el Govern, en declaracions a COPE Andorra-AD Ràdio, i destaca que “no aconseguirem tenir més avantatges que els que pugui tenir la Gran Bretanya, però podem tenir més fàcil dir que han negociat amb ells i nosaltres volem les mateixes condicions, per la qual cosa desaccelerar una mica el procés no estaria malament”. Altimir remarca que el que s’està negociant amb la UE “és suficientment important, marcarà el futur del país els propers 30 o 40 anys i no vindrà d’un mes ni de dos. S’ha de negociar bé, abans de precipitar-se en alguna cosa ens ho hem de pensar dues vegades i la UE voldrà fer el mateix”, i aconsella que Andorra es fica a un costat per veure què passa i demanar després el que sigui interessant dels acords dels britànics. El que suposaria, puntualitza, que el ritme de les negociacions el marcarà aquest procés arran del Brexit “dels propers mesos o els propers anys, que no sé quant pot durar”.

El representant de la patronal subratlla que no veu cap problema perquè Andorra tot i ser més petit demani a Brussel·les el mateix que els britànics i “negociar el millor acord que mai un país hagi negociat amb la UE”. Afirma que de vegades hi ha “complex d’inferioritat dels andorrans quan sortim i el fet de ser més petit no vol dir que no puguis ser més llest a l’hora de negociar”, i que el país ja no molesta les institucions internacionals perquè “ens hem hagut d’adaptar a molts canvis als quals ens han obligat des de fora per pressió, i arriba un moment quan ja has fet els deures que has de parlar de coses que ens puguin anar a favor, no sempre cedir, anem a veure què podem sumar”.

El punt de partida, però, recalca que passa per “ser seriós i fer els deures interns”, com en el cas del contraban i l’actuació que hi ha hagut fa poc al Pas “perquè sembla que hi ha un problema greu”. Altimir sosté que així la UE veurà que es resolen els problemes i “després hem d’exigir coses que ens puguin beneficiar”, com les franquícies o el tracte diferent per al tabac, que entén que s’admetran perquè finalment són “petiteses per a la UE”.

tracking