col·lectius

La remuneració dels discapacitats serà almenys com el salari mínim

El Govern revisarà els contractes de baix rendiment perquè guanyin aquesta quantitat en proporció a les hores que treballin

La remuneració dels discapacitats serà almenys com el salari mínimXavier Pujol

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Les persones discapacitades que tinguin feina hauran de cobrar almenys el salari mínim sigui quina sigui la fórmula per la qual han estat contractades. Aquesta és la intenció del Govern i així es regularà en la nova llei d’ocupació amb la qual està treballant l’executiu de DA i que pretén entrar a tràmit parlamentari durant el present exercici. Mitjançant la nova llei es farà una revisió global del contracte de baix rendiment, ja que són les persones discapacitades que actualment treballen sota aquest tipus d’acord laboral les que majoritàriament no arriben a cobrar el salari mínim interprofessional, que per al 2017 està fixat en 991,47 euros mensuals (45,76 per hora). Segons va explicar ahir el ministre d’Afers Socials, Xavier Espot, la intenció és que les persones que ara treballen sota contractes de baix rendiment cobrin el sou mínim si fan jornada completa o la part proporcional d’aquest respecte a les hores laborals que facin.

Espot va explicar que la nova llei no farà només un canvi de denominació dels “mal anomenats” contractes de baix rendiment, sinó que es revisaran tots els aspectes d’aquestes contractacions que “ara són clarament discriminatòries, com és el cas dels salaris”, i que es mantindran altres que “sí que són respectuosos” amb els drets de les persones discapacitades. El ministre va indicar que malgrat que “tal com evoluciona la societat els contractes de baix rendiment ja no tenen raó de ser”, és “de justícia” recordar el que ha aportat fins ara aquesta modalitat de contractació, ja que “ha permès incloure al mercat laboral persones que no tenien oportunitats d’inserció laboral”.

Conveni amb Andorra Telecom

Espot va fer aquestes declaracions en el marc de l’acte de signatura del conveni entre Andorra Telecom i la xarxa d’empreses inclusives, impulsada pel ministeri d’Afers Socials i que té com a objecte afavorir l’accés de les persones amb discapacitat al mercat laboral. L’operadora es converteix en la primera empresa a formar part de la xarxa i ho fa amb la contractació a partir del 25 d’abril de dues persones discapacitades que s’incorporaran a l’agència comercial. Aquests dos nous treballadors cobraran el salari mínim interprofessional, el mateix sou que paga Andorra Telecom als empleats que fan aquesta feina. Amb aquestes dues contractacions, l’operadora donarà feina a sis persones discapacitades. Dues estan contractades a través del servei d’integració laboral de l’Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell i fan tasques d’administració i les altres dues ho estan de manera ordinària i fan feines de tècnic.

Andorra Telecom té una plantilla de 300 treballadors i el 2% té alguna discapacitat, va indicar ahir el director general de l’empresa, Jordi Nadal, que va ser l’encarregat de rubricar el conveni. “Andorra Telecom ja era una empresa inclusiva i aquest programa encaixa a la perfecció amb la política de la companyia d’afavorir la inclusió laboral de les persones amb discapacitat”, va assenyalar Nadal, que va rebre de mans del ministre d’Afers Socials l’adhesiu acreditatiu d’empresa inclusiva que llueix des d’ahir l’aparador de l’agència comercial de l’antiga parapública.

Espot va mostrar la seva satisfacció perquè sigui l’operadora la primera empresa que s’adhereix a la xarxa, ja que “és una entitat que sempre ha donat suport a les accions que realitza el Govern en favor de la discapacitat”. I va agregar que Andorra Telecom pot fer “d’efecte crida” perquè d’altres empreses s’hi afegeixin.

CONTACTES AMB UNA VINTENA D'EMPRESES

El ministeri d’Afers Socials ha mantingut contactes amb vint-i-dues empreses i associacions empresarials amb l’objectiu que formin part de la xarxa d’empreses inclusives. Segons va explicar el ministre d’Afers Socials, Xavier Espot, ja hi ha set empreses predisposades a formar-ne part i ja s’ha rebut una resposta ferma per part de dues compa-nyies més que en breu contractaran cadascuna una persona discapacitada. “Estem fent molta pedagogia per explicar que fer aquestes contractacions no va en detriment de l’empresa, sinó que sovint suposa un valor afegit per a les mateixes”, va explicar el ministre, que es va referir a la bona resposta que té la ciutadania en aspectes com ara la responsabilitat social corporativa.

Espot va recordar que la xarxa s’emmarca en l’estratègia per a la inserció laboral de les persones amb discapacitat per al 2016-2019, i que aquesta té com a objectiu l’accés i la permanència al mercat laboral dels membres del col·lectiu gràcies a la implicació del teixit empresarial i la col·laboració entre les administracions i els agents econòmics i socials.

tracking