Remodelació ministerial
Maria Ubach serà la nova ministra d'Afers Exteriors
El relleu es farà efectiu el 15 de juliol, quan ha de concloure la negociació amb la UE sobre la lliure circulació de mercaderies
L’actual ambaixadora a la Unió Europea, Maria Ubach, serà la substituta de Gilbert Saboya al capdavant del ministeri d’Afers Exteriors. El cap de Govern, Toni Martí, va comparèixer ahir en roda de premsa per anunciar una “recomposició” ministerial que passa per la incorporació d’Ubach a l’executiu i la creació d’una nova cartera, la d’Economia i Innovació, de la qual serà titular Saboya. Uns canvis que es faran efectius a partir d’una data concreta, el 15 de juliol, quan ha de concloure la negociació sobre la lliure circulació de mercaderies que està liderant l’encara titular d’Exteriors.
Martí va defensar Ubach com la millor candidata per encapçalar el ministeri d’Exteriors perquè com a cap de la delegació andorrana en les converses amb Europa és coneixedora “en detall” del dossier “més important”, que és el de l’acord d’associació, i per la seva trajectòria de dues dècades com a diplomàtica –va ingressar al ministeri d’Afers Exteriors el 1998–. “No hi ha cap persona més adequada”, va manifestar, alhora que va assegurar que l’ambaixadora ha estat “la primera i única opció” que preveia per rellevar Saboya. Martí va destacar que Ubach no és militant de DA, sinó “una professional de la diplomàcia andorrana amb una llarga carrera” i “un coneixement molt important” de l’administració europea. “És la millor elecció que podia fer”, va reblar.
Viatge a Brussel·les
Martí va reconèixer ahir que “és veritat que han sortit molts noms”, però va afirmar que “tenia clar des del començament” que Saboya només podia ser reemplaçat per la cap de l’equip negociador del país a Brussel·les. És per això que Martí va viatjar fa poc a la capital europea per reunir-se amb Ubach i acabar de convèncer-la de prendre les regnes del ministeri d’Exteriors. Finalment la confirmació s’ha fet efectiva després d’un periple de quatre mesos d’ençà que el Diari va fer públic el 10 de gener que Saboya havia comunicat la voluntat de deixar la cartera per motius familiars i que Martí confiava en Ubach com a candidata al relleu. Amb tot, es van plantejar tres noms més: el de la cap de la divisió de la llengua francesa a l’Organització Internacional de la Francofonia, Imma Tor, i els dels ministres Sílvia Calvó i Èric Jover.
Martí també va donar detalls ahir sobre el ministeri de nova creació, el d’Economia i Innovació, que incorporarà l’ara secretari d’Estat de Diversificació Econòmica, Josep Maria Missé, i la secretària d’Estat de Turisme i Comerç, Neus Soriano. Segons va exposar, la voluntat és “fer confluir” les polítiques d’innovació i diversificació en una sola cartera per tal d’atraure inversió estrangera, però també “rellançar” els sectors tradicionals i les empreses existents al país a través d’accions ja existents com les que desenvolupen la Iniciativa Actua, l’ADI o la Fundació Actua Tech. Un dels temes que haurà de gestionar el ministre d’Economia i Innovació serà el de la possible arribada al país de l’Institut Marquès, que Martí va recalcar que està circumscrit a la creació del marc legal que ho faci possible.
Saboya havia manifestat la voluntat que el nou ministeri d’Economia i Innovació inclogués la cartera de Telecomunicacions, que finalment seguirà al ministeri liderat per Jordi Torres.
Des d’ara fins al 15 de juliol s’efectuarà “una transició ordenada” al si d’Exteriors amb reunions d’envergadura sobre l’encaix a Europa i a partir d’aquell dia s’obriria un altre capítol de la negociació. En concret, fins llavors s’abordarà el manteniment de les franquícies duaneres i el tractament específic que haurà de tenir el tabac, així com les noves oportunitats per als productes englobats als capítols que van de l’1 al 23 de l’acord duaner. Una fase de negociacions que seguirà liderada per Saboya però ja “en estreta col·laboració” amb Ubach.
El líder de l’executiu va assenyalar que “no hi haurà una proposta andorrana” referent al tabac sense haver-se reunit amb “la totalitat de sectors” implicats, des de fabricants fins a colliters, i sobre les franquícies va remarcar que “hi ha la sensibilitat de conservar-les”. Per tal de “fer participar tota la societat civil”, Martí va tornar a instar Liberals d’Andorra a participar al pacte d’Estat.
REUNIÓ DE COMIAT AMB HOLLANDE
Martí i el síndic general, Vicenç Mateu, es desplaçaran al Palau de l’Elisi dimarts que ve per acomiadar-se del Copríncep francès, François Hollande. La reunió tindrà lloc després de la celebració de la primera volta de les eleccions presidencials a les quals el president de la República gal·la no es presenta. El cap de Govern va relatar ahir que expressarà “gratitud” a Hollande, de qui va dir que “cada vegada que Andorra l’ha necessitat ell hi ha sigut” i que per tant “sempre ha estat al costat dels an-dorrans”. “Anar a París a parlar amb una persona que s’ha portat tan bé amb Andorra és per a mi un honor”, va dir, alhora que va afirmar que “és una de les visites que faré més a gust”.